Dit heb ik geleerd van 7 weken alleen zijn in het buitenland

Hoi allemaal! De afgelopen maand heb ik al een heleboel geschreven over mijn tijd in Lissabon. Ook schreef ik over mijn ervaring als een digital nomad. Inmiddels ben ik alweer een tijdje terug in Nederland en is het tijd voor een soort laatste conclusie over mijn reis. In de afgelopen weken heb ik namelijk een heleboel waardevolle lessen geleerd. Ook heb ik heel veel over mezelf geleerd, ondanks dat ik mezelf best goed dacht te kennen. Ben je benieuwd wat ik heb geleerd van 7 weken alleen zijn in het buitenland? Lees gauw verder!

buitenland

1. Ik ben extraverter dan ik dacht

In het begin keek ik er enorm naar uit om zo lang alleen te zijn. Ik vind alleen zijn namelijk heerlijk en ook heel belangrijk om dingen te kunnen verwerken. Soms kan ik namelijk last hebben van overprikkeld zijn en ontprikkelen doe ik het liefst in mijn eentje. Als introvert ben ik van nature graag alleen en hier heb ik eigenlijk nooit problemen mee. Waar ik tijdens mijn reis achter ben gekomen, is dat ik extraverter ben dan ik dacht. Ik heb namelijk de neiging om mezelf te isoleren (in Nederland ook), terwijl ik wel heel erg kan opfleuren van sociaal contact. Natuurlijk wist ik van tevoren wel dat ik mijn sociale leven echt zou gaan missen, maar niet dat het zoveel impact op me zou hebben.

Normaal gesproken vind ik het trouwens ook heel leuk om op reis mensen te ontmoeten, maar omdat ik alleen was, was ik toch een beetje terughoudend. Niet omdat ik verlegen ben, maar meer omdat ik mensen niet snel vertrouw en ik me in mijn eentje best kwetsbaar voelde. Ik voelde me gewoon heel erg verantwoordelijk voor mezelf, haha. Aan het begin van mijn reis was er geld gestolen uit mijn koffer en ik wilde gewoon geen vervelende dingen meer meemaken.

2. Ik had me beter moeten voorbereiden

Iets wat ik ook zeker heb geleerd is dat ik me beter had moeten voorbereiden op mijn reis. Ik ben eigenlijk altijd vrij last minute met alles, maar ik heb op een harde manier gemerkt dat dat niet werkt. Zo boekte ik een hotel dat niet bestond en had ik voor de rest van mijn reis heel weinig keus uit accommodaties. Puur omdat ik te laat was en geen onderzoek had gedaan. Ook heb ik me te weinig verdiept in het financiële plaatje. Ik had eigenlijk geen idee wat me te wachten stond als ik X aantal weken zou blijven. Uiteindelijk werden dat er 7, maar dat was ook geen weloverwogen keuze. Het liep gewoon zo, omdat vriendinnen van me mij eind november kwamen opzoeken en ik met hen wilde terugvliegen. Ik heb me er totaal niet in verdiept wat de kosten zouden zijn van mijn verblijf.

buitenland

3. Ik heb behoefte aan routine en structuur

Als er iets is wat ik niet heb in mijn leven, dan is het routine (dacht ik). Ook weet ik uit ervaring dat de lijn tussen routine en sleur flinterdun is. Ik ga heel erg slecht op sleur, maar een beetje routine vind ik eigenlijk wel fijn. In het eerste appartement waar ik verbleef had ik echt moeite om mijn draai te vinden wat betreft werk. Ik vond het lastig om een ritme te creëren voor mezelf, soms vergat ik zelfs te koken of te douchen. Dat heb ik in Nederland dus nooit, haha. Misschien heb ik dan toch meer routine dan ik dacht! Ik vind het alleen wel lastig om een bepaalde routine en structuur lang aan te houden, uit angst voor sleur, dus dat is wel iets waar ik actief mee aan de slag wil na de feestdagen.

4. Het gras is niet altijd groener

Af en toe heb ik de behoefte om sleur te doorbreken en ga ik graag naar het buitenland. Of nou ja, zeg maar vaak. Meestal heeft het weer daar een groot aandeel in, maar sinds corona heb ik ook echt last van vluchtgedrag. Tijdens mijn 7 weken in het buitenland ben ik wel gaan beseffen dat het gras niet altijd groener is aan de overkant. Begrijp me niet verkeerd, ik heb zeker genoten, maar uiteindelijk wordt alles een sleur. Dat is niet per se plaatsgebonden. Het is aan mij om de sleur te doorbreken, ‘vluchten’ heeft geen zin. Waar ik ook ben, ik moet zelf een manier vinden om geprikkeld te blijven. Al vond ik het in Lissabon wel heerlijk dat ik gewoon overal naar binnen kon (ik ben niet gevaccineerd). Hierdoor voelde ik me heel erg vrij en kon ik veel ondernemen, wat mijn gemoedstoestand positief beïnvloedde. Dat ga ik zeker wel missen nu ik terug ben :(.

5. Ik heb het in Nederland heel goed voor elkaar

Nog iets wat ik echt ben gaan beseffen is hoe goed ik het heb in Nederland (afgezien van de huidige maatregelen dan…). Ik heb heel veel fijne mensen om me heen en ik heb een studio waar ik alles heb wat mijn hartje begeert. Ik heb een heel rijk sociaal leven en die heb ik dan ook zeker gemist in het buitenland. Niet dat ik me daar voorheen niet bewust van was, maar nu zie ik het allemaal nog helderder. Voor langere tijd naar het buitenland was iets wat ik gewoon moest doen, maar ik heb in Nederland zoveel om voor terug te komen. Ik heb absoluut geen heimwee gehad naar Nederland, maar ik weet nu wel dat ik daar wil zijn waar de mensen zijn die ik lief heb. En dat is (voor nu) in Nederland. Al sluit ik niet uit dat ik ooit zal emigreren ;-).

Ben jij weleens langere tijd in het buitenland geweest? Wat heb jij geleerd over jezelf?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
buitenland

3 Reacties

  1. Johanna
    14 december 2021 / 16:46

    Ik woon al 25 jaar in het buitenland en kan het alleen maar aanraden. Alhoewel het nu ook een “sleur” is, heb ik mijn eigen omgeving bewust gekozen, en dat maakt het verschil, volgens mij. Maar kleinere buitenland tripjes zou ik ook nog eens willen uitproberen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge