BUDGET | 10 (BESPAAR)TIPS VOOR KAMERZOEKENDEN

Zoals jullie wellicht weten woon ik voor de tweede keer op mezelf. Eerst woonde ik in Amsterdam, nu in Utrecht! En het bevalt me hier echt ontzettend goed, ik ga hier voorlopig nog niet weg, denk ik. Echt vaak verhuisd ben ik dus niet, want het vinden van een (nieuwe) betaalbare kamer blijft altijd enorm lastig! Zeker als je nog niemand kent in de omgeving, zoals ik twee jaar geleden had. Ik betaalde toen de volle mep voor een kamer en dat is enorm zonde. Daarom wil ik vandaag mijn tips met je delen, die je misschien wel kunnen helpen bij je zoektocht naar een betaalbare kamer. Dus kijk gauw verder!


1. Zoek iets buiten het centrum of in een andere stad

Dit zal misschien het eerste zijn waar je aan denkt, maar toch heb ik het idee dat veel mensen dit niet doen. Op zich begrijpelijk, toen ik wist dat ik in Amsterdam ging verhuizen zag ik mezelf al helemaal zitten op het balkon van mijn kamer aan de grachten. Nou, mooi niet dus. Ik ging wonen in een buitenwijk (Badhoevedorp), relatief goedkoop, maar wel met een dramatische verbinding. Iedere maandagavond reisde ik van Groningen terug naar Badhoevedorp en dat duurde zo’n vier uur. Ja jongens, vier uur. Ik weet dat jullie denken dat Groningen héél ver weg is, maar dit is toch wel écht een beetje overdreven. In vier uur ben je vanaf Groningen al bijna in Berlijn. Om maar even wat te noemen.
Kijk dus wel goed uit waar je precies gaat wonen! Zorg in ieder geval dat er een goede verbinding is met de plekken waar je naartoe wilt en moet. Als je weinig budget hebt is er vaak iets wat je moet inleveren. Is het de ruimte niet, dan zul je gewoonweg meer reistijd kwijt zijn. Het is maar wat jij liever hebt. Ik ben heel blij met mijn kamer in Utrecht, hij is net zo groot als de kamer die ik hiervoor had, meer dan honderd euro goedkoper, de trein en bus stoppen praktisch voor de deur en naar Amsterdam ben ik van deur tot deur ongeveer een uur onderweg. Naar Groningen tweeënhalf uur. Dikke prima!
2. Raak niet in paniek en wacht rustig af
Toen ik in 2013 mijn examen haalde, ontstond er een run op kamers (in Amsterdam in ieder geval). Ik had op heel veel kamers gereageerd, maar iedere keer waren ze al verhuurd aan iemand die mij net voor was. Argh! Eind juni raakte ik een beetje in paniek en besloot ik de kamer in Badhoevedorp maar te nemen. Ik wilde nog wel verder kijken, maar ik was gewoon heel bang dat er niks fatsoenlijks over bleef. En dat weten die gasten, daarom zijn die kamers ook zo verschrikkelijk duur! Als ze je voor het blok zetten, dan doe je het toch wel. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik wil daar echt niet aan mee doen. Aan het begin van dit schooljaar heb ik twee maanden heen en weer gereisd tussen Groningen en Amsterdam, elke dag. Niet ideaal, maar het is zeker te doen! Ik was niet echt op zoek naar een kamer, tot dat ik een aanbod kreeg van een vriendin van mij (de kamer in Utrecht dus).
Daarom: Raak niet in paniek en wacht rustig af. De kamer komt vanzelf wel naar jou toe. Via via kun je een hoop bereiken! Mocht je nog geen contacten hebben in de stad waar je gaat studeren, no stress. Die komen echt vanzelf wel, geloof me. Houd je oren en ogen open en mocht je toevallig iets opvangen over een kamer, bied jezelf aan! En als je een gezellig persoon bent dan wordt je vanzelf wel gevraagd 😉 Vaak zijn kamers via via ook een stuk goedkoper dan via bijvoorbeeld Kamernet!
3. Doei Kamernet, hallo Facebook!
Wie wist anno 2013 nog niet dat je via Facebook ook aan een kamer kon komen? Raise your hand! Wist ik veel waar ik een kamer moest vinden, ik had toen sowieso geen idee waar ik eigenlijk mee bezig was. Tegenwoordig ben ik lid van verschillende Facebook groepen waarop kamers worden aangeboden. Geheel gratis en het werkt veel fijner dan die irritante Kamernet, waar je telkens op moet inloggen!
4. Maak een lijstje met eisen
Voor je besluit of je een kamer gaat bezichtigen is het handig om een soort checklist op te stellen. Wat vind jij belangrijk en wat zijn je eisen? Hoe groot moet de kamer zijn, hoeveel mag het kosten en hoe lang wil je elke dag maximaal reizen. Met hoeveel huisgenoten zou je willen delen? Vaak geldt wel: Hoe meer mensen, hoe goedkoper. En alles delen draagt daar natuurlijk ook aan bij. Ik snap dat dit in het begin misschien niet fijn is, maar het went! Mocht je niks vinden binnen jouw kader, is het misschien tijd om jouw eisen wat bij te stellen. Ik stelde in het begin ook onmogelijke eisen, ik had echt geen idee. Maar als dit echt is wat jij wil, houd vol! Ik heb mijn eisen (voor mijn tweede kamer) niet echt bijgesteld, ik ben gewoon in een andere stad gaan wonen. Iets verder reizen, maar wel veel goedkoper.
5. Soms lijkt het te mooi om waar te zijn
Een kamer voor 300 euro in het centrum van Amsterdam? Grote kans dat dit een oplichter is! Kamers zijn trouwens vaak ook heel goedkoop als je je niet kunt inschrijven op het adres, dan kun je dus geen studiefinanciering ontvangen. Heel irritant. Let dus goed op of je je wel kunt inschrijven op het adres, vaak staat het aangegeven in de advertentie. Ik heb een keer gehad dat ik een kamer van 24m2 wilde bezichtigen en toen ik bij het appartement aankwam, bleek er alleen nog een kamer van zo’n 8m2 over te zijn. Een soort schoenen-hok dus. Eh, hell no! Daar reis je dan 2,5 uur voor hè. Ik was er zo klaar mee en op dat soort momenten besloot ik gewoon te stoppen met zoeken en heen en weer te reizen. Werkt ook als je geen zin hebt om tijd te verspillen aan valse voorwaarden.
6. Zoek een tijdelijke en/of gemeubileerde kamer
Wil je echt die-hard geld besparen, ga dan op zoek naar een tijdelijke kamer of een gemeubileerde kamer. Vaak zijn deze echt spotgoedkoop – omdat je je meestal niet kunt inschrijven op het adres, dus geen studiefinanciering – maar één ding scheelt: Je hoeft geen meubels aan te schaffen. Dus je bespaart alsnog heel veel geld! Zeker als je voor de eerste keer uit huis gaat en nog geen meubels hebt. En als je je wel in kunt schrijven is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Op deze manier kun je van kamer naar kamer verhuizen zonder dat je mensen nodig hebt om je spullen te verhuizen. Het enige wat je mee hoeft te nemen zijn kleren en andere persoonlijke spullen, die kun je ook wel in een koffer meenemen – als je af en toe naar huis reist om de rest op te halen ;-). Je hebt niet veel vastigheid, maar het scheelt wel heel veel tijd en geld. Ook leer je op deze manier heel veel mensen kennen en dat is altijd handig!
 
7. Zo kom je het snelst aan een (willekeurige) kamer
Wil of moet je echt snel op kamers gaan wonen (stel: je woont aan de andere kant van Nederland), reageer dan op advertenties die door een huisbaas zijn gepubliceerd en niet door je toekomstige huisgenoten. Soms hoef je dan namelijk niet op hospiteeravond te komen (dat scheelt weer een hoop gedoe en misschien een teleurstelling), maar geldt de regel: Wie het eerst betaalt, krijgt de kamer. Op deze manier kwam ik ook aan mijn kamer in Amsterdam. Het nadeel is wel dat je geen idee hebt bij wie je in huis komt te wonen en je jezelf tijdens de verhuizing nog helemaal moet introduceren. Awkward.8. Huur een kamer inclusief gas/water/licht/internet etc.

Het lijkt me geweldig om samen met vrienden en/of vriendinnen een appartement te huren. De enige reden waarom dit financieel niet haalbaar is, is omdat je behalve de huur ook gas, water en licht moet betalen. En dat kan echt flink oplopen! Mijn kamer is inclusief gas, water en licht. Helaas komen er nog wel kosten voor internet en de wasmachine overheen, maar gelukkig is dat niet zoveel. Het is wel iets om op te letten, sommige studenten betalen echt absurde prijzen voor bijvoorbeeld een wasmachine. Terwijl dat helemaal niet nodig is. En ik gun het niemand om naar een wasserette te gaan, haha. Wij hebben zelfs een droger in ons studentenhuis, ideaal! Met vrienden een appartement huren is alleen fijn als jullie ook inclusief gas, water en licht kunnen huren. Helaas is dit niet vaak het geval.

9. Hospiteer bij een bekende

Stel, de vriendin van de zus van je vriendin – of iets dergelijks – woont op kamers en ze zoekt een nieuwe huisgenoot. Laat deze kans dan niet aan je voorbij gaan! Grote kans dat je een streepje voor hebt als je aangeeft haar via via te kennen. Waarschijnlijk weet ze dan al dat je leuk en aardig bent, het is trouwens ook fijn als je netjes bent! Zeker als je in een meiden-huis terecht komt, haha. Niet echt op mijn lijf geschreven – ik haat schoonmaken en ik ben nogal rommel-blind -, maar het kan echt in je voordeel werken. Misschien heb je haar al eens ontmoet en heb je wat gezamenlijke interesses ontdekt, altijd fijn om het ijs te kunnen breken op een hospiteer-avond. Niks is namelijk zo ongemakkelijk als een awkward silence en dat kan nog weleens voorkomen als niemand elkaar kent! Dat heeft niks met jou te maken, maar soms is de klik er gewoon niet. Mocht je degene bij wie je gaat hospiteren niet zo leuk vinden, je kan het altijd proberen! Misschien zijn de andere huisgenoten wel heel aardig en wellicht kunnen zij je daarna nog aan een andere kamer helpen. You never know

10. Bied jezelf aan!Mocht je na alle tips nog geen kamer hebben gevonden en kun je écht niet meer wachten: In de Facebook-groepen waar kamers worden gezocht en aangeboden lees ik regelmatig berichtjes van kamerzoekenden die zichzelf voorstellen. Dus, haal je schrijf-skills uit de kast en schrijf een leuk en enthousiast stukje over jezelf! Vertel wie je bent, wat je doet en vertel iets over jou positieve kanten. Overtuig je toekomstige huisgenoten dat ze jou in huis moeten nemen. Tip: Leeftijd kan in je nadeel werken en dit hoef je niet per se te vermelden, dit komt later wel. Tip twee: Plaats niet meteen een lange lijst met eisen voor je kamer, huisgenoten en het huis, maar wacht af. Wanneer je veel reacties binnen krijgt kun je alsnog gaan filteren. Nog een leuke, vrolijke en gezellige foto er bij en de likes, reacties en persoonlijke berichten zullen gegarandeerd binnenstromen!

Zo, wat een dikke lap tekst is dit geworden. Je zou bijna denken dat ik goed ben in kamers vinden, haha! Dit valt echt hartstikke mee, maar ik heb de afgelopen twee jaar natuurlijk ook wel de nodige uurtjes besteed aan het zoeken van een kamer. En via via ben ik op een enorm leuke en gezellige plek terecht gekomen, hoewel dat ook maar even afwachten was, want ik kende er nog niemand (de vriendin waar ik de kamer aan te danken heb is nu verhuisd, haha). Naar mijn mening kun je bijna nooit in één keer raak schieten, maar je moet gewoon niet opgeven. Mocht je toch niet op een leuke plek terecht komen, zet even door, het wordt echt beter! Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben gehad en ik wens alle kamerzoekenden dan ook heel veel succes met de zoektocht naar een kamer.

Woon jij ook op kamers? Zo ja, hoe ben jij aan je kamer gekomen?

16 Reacties

 1. 9 april 2015 / 08:07

  Goede tips! Ik zit nog op de middelbare school, maar over een paar jaar ga ik ook wel op kamers, lijkt me wel heel leuk (:

  • 11 april 2015 / 09:09

   Dankjewel! Het is ook leuk, maar dat ligt natuurlijk wel een beetje aan waar je terecht komt hihi 🙂 X

 2. 9 april 2015 / 08:58

  Goede tips! Ik heb nooit op kamers gewoond (ben direct uit huis gaan samenwonen met mijn vriend), maar ook voor een 'normale' woning komen deze tips van pas.

  • 11 april 2015 / 09:10

   Leuk om te horen! Ik ben toch blij dat ik dit wel nog even mag meemaken. X

 3. 9 april 2015 / 20:31

  Goede tips! Ik zou heel graag op kamers gaan. Maar jammer genoeg geraak ik van thuis uit best vlotjes op school, dus is op kamers gaan eigenlijk niet echt noodzakelijk.

  • 11 april 2015 / 09:11

   Ah ja, dan snap ik het wel! Het kost natuurlijk ook wel een hoop geld, zeker als het niet echt nodig is. Maar als je het écht heel graag wil zou ik er gewoon voor gaan! Ook al doe je het maar even, dan heb je toch de ervaring gehad. X

 4. 10 april 2015 / 08:24

  Wat een handige tips! Ik denk dat kamerzoekenden hier heel veel aan hebben. Je hebt echt geluk dat je een kamer in Utrecht hebt, de beste stad om te wonen als ik eerlijk ben, haha. Jouw kamer ziet er echt gezellig uit! Leuk om te lezen ook dat je het zo naar je zin hebt in je studentenhuis. Ik had tijdens mijn studietijd wel op kamers willen wonen maar omdat ik geen werk had kon ik dit helaas niet betalen. Nu ben ik bijna 25 (in augustus dat wel) en ben ik hard aan het sparen om uit huis te kunnen.
  liefs

  • 11 april 2015 / 09:12

   Ah dankjewel! <3 Ja, ik vind Utrecht ook enorm gezellig. Ik heb gelukkig geen dure kamer (voor Utrecht in ieder geval niet) en ik heb eindelijk weer werk, dus dat komt wel goed! Ik hoop echt dat jij ook snel iets leuks en betaalbaars vindt, ik gun het je echt! X

 5. 10 april 2015 / 12:01

  Zeker goede tips. Ik heb twee jaar op kamers gezeten. Beide keren incl meubels. Dat scheelde zo veel geld. En het eerste jaar werd er ook nog iedere avond voor me gekookt voor slechts 2 euro per avondmaal. Ideaal

  • 11 april 2015 / 09:13

   Ja, dat kan ik me voorstellen! Ik wilde dat eerst ook gaan doen, totdat ik een goedkope kamer vond. Hier zat ook al een hoogslaper in, een wasbak en gordijnen. Meubeltjes had ik gelukkig nog van mijn vorige kamer. Koken is inderdaad best duur, vooral voor een persoon! Fijn dat je daar niet veel geld aan kwijt was 🙂 X

 6. 11 april 2015 / 08:35

  Handige tips! Gelukkig woon ik niet in een stad waar kamers heel duur en/of schaars zijn en had ik er redelijk snel eentje gevonden 🙂

  • 11 april 2015 / 09:14

   Dat is echt heel erg fijn! Op kamers gaan is leuk, maar het moet wel een beetje betaalbaar blijven 🙂 X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge