8 Duurzame tips waarmee je veel geld bespaart!

Duurzaam leven, we zijn er allemaal op onze eigen manier mee bezig. Een steentje bijdragen aan het milieu hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Sterker nog, duurzaam bezig zijn is ook nog eens leuk voor je portemonnee. Ben je benieuwd naar 8 duurzame tips waarmee je veel geld bespaart? Lees gauw verder!

Bespaar geld met deze 8 duurzame tips

Eerlijk is eerlijk: duurzamer leven willen we allemaal, maar we willen er gewoon niet teveel op inleveren ;-). Gelukkig gaan duurzaam leven en geld besparen hand in hand, waardoor je eigenlijk geen excuus meer hebt voor onnodige verspilling. Hieronder vind je 8 duurzame tips die je direct kunt toepassen:

1. Vermijd sluipgebruik

Sommige mensen denken dat het een fabeltje is, maar het loont echt om stekkers uit je stopcontact te trekken, als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je ‘sluipgebruik’ en bespaar je een hoop energie, en dus ook geld. Vooral oude apparaten kunnen een heleboel energie slurpen. Met een energiemeter kun je zien welke apparaten in huis onnodig veel energie gebruiken.

2. Shop zoveel mogelijk bij de Kringloop

Tijdens de coronatijd heb ik het Kringloop shoppen weer helemaal herontdekt. Toen de horeca dicht ging, was Kringloop shoppen echt mijn favoriete uitje ;-). Soms vind je bij de Kringloop echte parels en dat maakt het zo leuk. Kringloop shoppen is niet alleen betaalbaar en duurzaam, maar ook uniek!

3. Gooi geen eten weg

Als er één ding is waar ik een hekel aan heb, is het wel eten weggooien. Soms ontkom je er natuurlijk niet aan, maar ik probeer altijd het boodschappen doen uit te stellen tot er niks eetbaars meer is. Kliekjesdag bestaat natuurlijk niet voor niets! Je kunt natuurlijk ook eten invriezen, zo voorkom je dat het bederft. In dit artikel deel ik mijn beste tips tegen voedselverspilling.

4. Gebruik duurzame wasstrips

Wist je dat de meeste soorten wasmiddel stoffen bevat die schadelijk zijn voor het milieu, en ook niet onbelangrijk, slecht voor kleding? Denk bijvoorbeeld aan aardolie, fosfaat en parabenen. Ook rijzen de prijzen van wasmiddel tegenwoordig de pan uit als gevolg van de inflatie.

Gelukkig zijn er een hoop duurzame alternatieven om je kleding weer schoon en fris te krijgen! En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo gebruik ik sinds kort de wasstrips van Briters, wat me slechts €0,25 cent per wasbeurt kost. Nog een voordeel van de wasstrips is dat je geen plastic afval meer hebt!

Maar, de Briters wasstrips hebben nog meer voordelen:

  • 100% milieuvriendelijk: de wasstrips zijn volledig biologisch afbreekbaar
  • Bevat geen fosfaat en parabenen
  • Altijd de juiste dosering
  • Geschikt voor ieder type was
  • Minder CO2-uitstoot

Ook de verpakking waarin de wasstrips geleverd worden is gemaakt van recyclebaar papier en plasticvrij. Je kunt ze zelf bijvoorbeeld bewaren in een leuke pot of blik, waarmee wassen echt een feestje wordt ;-).

Hoe werken de wasstrips?

Het gebruik van de wasstrips is super simpel! Geknoei met wasmiddel en de juiste dosering vinden is vanaf nu verleden tijd. De wasstrip plaats je gewoon in de wasmachine, tussen je kleding of wat je dan ook wil wassen. Ook nemen de wasstrips veel minder plek in in de wasmachine en kun je ze gebruiken voor zowel een donkere, witte als gekleurde was. Heb je veel (vieze) was? Dan kun je ook twee wasstrips gebruiken!

Mijn ervaring met wasstrips van Briters

Ik vind duurzaamheid belangrijk en daarom was ik ook zo min mogelijk. Ook zorg ik altijd voor een volle wastrommel en draag ik kleding gerust meerdere dagen. Wat mij wel enorm stoort, zijn de grote plastic flessen wasmiddel, waar je niet aan ontkomt. Dit geeft enorm veel afval en dat moet echt anders!

Met de wasstrips van Briters kan ik zonder schuldgevoel mijn was draaien. Zeker ook omdat de strips geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Het gebruik van wasstrips is dus niet alleen de voordeligste, maar ook de milieuvriendelijkste optie! Ook belangrijk: je levert niet in op comfort of op de werking, want de wasstrips zijn juist nog fijner in gebruik dan vloeibaar wasmiddel.

Zelf proberen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de wasstrips, dan raad ik je zeker aan om het eens te proberen. Briters hanteert 30 dagen garantie, je krijgt je geld terug als het toch niet bevalt!

5. Koop alleen spullen met kwaliteit

Je weet wat ze zeggen: goedkoop is duurkoop. Nou is dit niet altijd het geval, maar meestal wel ;-). Als je je afval wil verminderen, is het dus verstandig om alleen spullen van kwaliteit te kopen. Doe bij grotere aankopen eerst goed onderzoek en lees de reviews. Zo voorkom je impulsaankopen, teleurstellingen en dus onnodig afval.

6. Eet zoveel mogelijk plantaardig

Niet alleen is plantaardig eten veel goedkoper dan het eten van vlees, het is ook stukken beter voor het milieu. Wist je dat zo’n 75% van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt voor veevoer? Om soja te kunnen verbouwen worden veel bossen gekapt en worden vervuilende bestrijdingsmiddelen gebruikt.

duurzame tips

Ook het vervoer ervan en het transporteren van slachtvee en geïmporteerd vlees is natuurlijk erg vervuilend. Gelukkig wordt plantaardig eten steeds meer de norm en heeft elk restaurant wel vega(n) opties! Eerlijk is eerlijk, zo moeilijk hoeft het ook niet te zijn. Voor Kiwify schreef ik onlangs een artikel over het organiseren van een vegetarische barbecue.

7. Douche (iets) korter

Koud douchen is natuurlijk het allerbeste, maar buiten de zomer is dat niet echt een pretje ;-). Gelukkig bespaar je ook al heel veel water en energie als je iets korter doucht. Door elke dag 5 minuten te douchen, kun je wel honderden euro’s per jaar besparen. Ook een waterbesparende douchekop is een heel duurzame oplossing!

8. Ga met de auto op vakantie

We weten allemaal wel dat vliegen ontzettend vervuilend is. Nu de vliegtickets ook nog eens peperduur zijn, loont het zeker om ‘gewoon’ met de auto op vakantie te gaan. Een autovakantie heeft veel voordelen: je hebt alle vrijheid en kunt zoveel bagage meenemen als je wil ;-). Ook kom je zo op de meest mooie plekken (relatief) dicht bij huis, want Europa heeft zoveel te bieden!

Welke duurzame tips ga jij toepassen?

Laat het weten in de reacties! Ik ben ook erg benieuwd welke duurzame tips jij nog aan dit lijstje kunt toevoegen. Meer lezen over duurzaam leven? In dit artikel vind je nog 10 simpele tips om duurzamer te leven.

Bewaar dit artikel via Pinterest:
duurzame tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge