Ingrediënten in cosmetica: waar moet je op letten?

De laatste jaren ben ik helemaal into skincare. Ik heb dan ook een heleboel merken en producten ontdekt die ik fijn vind. Nog steeds probeer ik regelmatig iets nieuws als het aankomt op huidverzorging. Ook ben ik me steeds meer aan het verdiepen in ingrediënten in verzorgingsproducten, omdat ik schadelijke ingrediënten zoveel mogelijk wil vermijden. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij ingrediënten in cosmetica? Lees verder!

ingrediënten in cosmetica

1. Vitamine A tegen huidveroudering

Naast dat vitamine A erg goed is voor het lichaam, is het ook een heel belangrijk ingrediënt in verzorgingsproducten. Vitamine A gaat namelijk huidveroudering tegen en helpt bij het behandelen van acné en eczeem. Retinol is de bekendste vorm van vitamine A, die vaak wordt gebruikt in huidverzorging. Niet elke dermatoloog is even enthousiast over de werking van retinol, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Gelukkig bestaat er ook een natuurlijk alternatief van retinol, genaamd bakuchiol. Waar retinol de (gevoelige en droge) huid kan irriteren, doet bakuchiol dat niet. Het voordeel van bakuchiol is dat het op elk huidtype kan worden gebruikt. Het stofje wordt gewonnen uit de bladeren en zaden van een plant en is dus ook vegan!

2. Vitamine C voor een gehydrateerde huid

Je weet natuurlijk al dat vitamine C ontzettend belangrijk is voor ons immuunsysteem. Maar, ook voor de huid is vitamine C onmisbaar! Vitamine C zorgt er namelijk voor dat de huid jong en vitaal blijft en het stimuleert de aanmaak van collageen. Ook geeft vitamine C de huid een grote vochtboost en helpt het een rode of geïrriteerde huid herstellen. In dit artikel kun je meer lezen over natuurlijke ingrediënten in huidverzorging.

ingrediënten in cosmetica

3. Rozemarijn tegen roos en haaruitval

Rozemarijn in voeding kennen we natuurlijk allemaal wel. Het is een kruid uit het Middellandse Zeegebied met een houtachtig aroma, dat vanwege de sterke geur ook veel in aromatherapie wordt gebruikt. Maar, wist je dat rozemarijn ook in cosmetica wordt gebruikt, bijvoorbeeld in crèmes? Daarnaast werkt rozemarijn ook als een anti-roos middel en voorkomt het haaruitval!

4. Salicylzuur tegen eczeem

Als je een vette huid hebt met neiging tot acné, heb je vast weleens een product met salicylzuur gebruikt. Salicylzuur dringt diep door in de huid en voorkomt verstopte poriën. Daardoor is dit ingrediënt erg populair in skincare voor een probleemhuid. Maar, niet alleen bij acné heb je baat bij producten met salicylzuur. Ook bij psoriasis en eczeem wordt salicylzuur veelvuldig ingezet.

5. Ceramiden om rimpels te voorkomen

Ook ceramiden in cosmetica gaan huidveroudering en rimpels tegen. Hoewel dit stofje van nature aanwezig is in onze huid, neemt de vorming van nieuwe ceramiden sterk af na je 40e. Een tekort aan ceramiden in de huid kan jeuk en irritatie tot gevolg hebben. Ceramiden helpen om vocht beter vast te houden, zowel in de huid als in het haar. Ze worden daarom ook veel gebruikt in producten voor een droge huid of droog haar.

Verdiep jij je in de ingrediënten in cosmetica?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
ingrediënten in cosmetica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge