5 Praktische blog tips om je blog te laten groeien

Hoi allemaal! Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een artikel schreef over bloggen. Op de blog van Studio Anna Jirina schreef ik onlangs wel een uitgebreid stappenplan uit, handig als je wilt beginnen met bloggen! Inmiddels blog ik alweer bijna 7 jaar en dus heb ik ook genoeg tips voor de gevorderde blogger. Ook ik leer nog iedere dag bij! In dit artikel deel ik 5 praktische blog tips om je blog te laten groeien, lees gauw verder!

blog tips

1. Ga aan de slag met de SEO van je blog

Toen ik begon met bloggen, wist ik helemaal niks van SEO (zoekmachine optimalisatie) af. Volgens mij was het toen ook nog niet zo’n ‘ding.’ Inmiddels komt het grootste gedeelte van mijn lezers via zoekmachines op mijn blog terecht. Tegenwoordig kun je eigenlijk geen website of blog meer maken zonder ook aan de slag te gaan met de SEO. Maar op het gebied van SEO valt er altijd wel wat te verbeteren, het is een kwestie van bijhouden! Heb je geen idee wat je zou kunnen verbeteren? In dit artikel vind je 5 slimme SEO tips voor bloggers. Je kunt natuurlijk ook iemand in de arm nemen om samen naar je website te kijken. Hierbij een lijstje met 10 concrete SEO-tips:

– Verbeter de SEO van oude blogposts
– Update je website en plugins regelmatig
– Zorg voor een geldig SSL-certificaat
– Vul altijd een meta-omschrijving in
– Gebruik de Google Zoekwoordplanner om relevante keywords te vinden
– Maak gebruik van kopteksten
– Optimaliseer ook de pagina’s en categorieën op je website
– Vul altijd een relevante ALT-tekst in bij afbeeldingen die je wilt invoegen
– Zorg ervoor dat je blog snel laadt
– Verwijder links naar andere websites die niet meer werken of pas ze aan

2. Schrijf artikelen waar je doelgroep wat aan heeft

Anna Jirina omschrijf ik altijd als een lifestyleblog met een persoonlijk tintje. De onderwerpen waarover ik schrijf zijn heel divers. Dat is maar goed ook, want daardoor beleef ik nog steeds veel plezier aan het bloggen! Toch kan het geen kwaad om af en toe ook artikelen te schrijven die jouw doelgroep interessant vindt. Mijn blog wordt veel gelezen door mede-bloggers en (online) ondernemers en ik wil hen ook iets te bieden hebben. Bovendien zijn informatieve artikelen ook heel geschikt om te delen via Pinterest. De kans dat je lezers zo’n soort artikel delen is natuurlijk groter dan bij een persoonlijk artikel. Hoe vaker je artikel wordt gedeeld, hoe meer nieuwe lezers je naar je blog kunt trekken! En wie weet vinden ze je blog leuk en blijven ze terugkomen :-).

blog tips

3. Pinterest inzetten voor je blog

Oké, nu is het tijd voor mijn favoriete tip, namelijk het inzetten van Pinterest! Ik ben pas een jaar geleden echt serieus aan de slag gegaan met Pinterest, maar het werpt echt zijn vruchten af. Het is wel belangrijk om dit bij te houden, ik merk ook wel verschil als ik even minder actief ben. Actiepuntje voor 2020! Ook over Pinterest heb ik diverse artikelen geschreven. Misschien handig om deze er even bij te pakken, als je nog geen ervaring hebt met Pinterest! In dit artikel lees je hoe je meer bezoekers naar je blog kunt trekken met Pinterest. Ook schreef ik een artikel over dingen die je elke dag kunt doen om te groeien met Pinterest. Hier een lijstje met nog meer tips:

– Wees het liefst elke dag actief op Pinterest
– Maak relevante borden aan binnen jouw niche (het liefst niet meer dan 40-50)
– Maak een apart bord aan voor alle pins die naar je blogposts leiden
– Pin dagelijks interessante pins naar groepsborden
– Maak je pins aantrekkelijk en kies voor een herkenbare stijl
– Gebruik tekst in je pins en maak de tekst duidelijk leesbaar
– En zorg ervoor dat de titels/teksten inspireren/nieuwsgierig maken
– Maak meerdere pins aan voor dezelfde blogpost
– Pin ook oude pins regelmatig opnieuw naar je eigen borden
– Vul altijd de beschrijvingen in van je pins met relevante zoekwoorden
– Hetzelfde geldt voor de beschrijvingen van je borden
– Volg borden en mensen met dezelfde niche/doelgroep

4. Verdiep je in Google Analytics en speel hierop in

Hoe goed je SEO ook mag zijn, soms valt er geen pijl op te trekken. Soms zijn het de meest onbenullige artikelen die heel goed gelezen en gevonden worden ;-). Zo kwam ik er een tijdje geleden achter dat mijn artikel over een dagje Leer een van mijn best gelezen artikelen is. Dit artikel is al bijna 5 jaar oud, maar wordt nog steeds dagelijks bezocht. Bizar. Blijkbaar zijn veel mensen benieuwd naar wat er te doen is in Leer, maar zijn er weinig artikelen over geschreven. En zo zijn er vast nog veel meer onderwerpen die maar weinig concurrentie hebben op Google. Overigens kan het ook interessant zijn om je best gelezen artikelen nog verder te optimaliseren.

5. Wees actief op sociale media

Ook via sociale media kun je veel (nieuwe) lezers naar je blog trekken. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om ook eens een bericht te promoten of om een winactie te organiseren. Hiermee creëer je een groter bereik en kun je meer mensen kennis laten maken met jouw blog. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog wel veel meer uit Facebook en Instagram zou kunnen halen. Overigens is dit voor de meeste adverteerders ook interessant.

Ben je benieuwd naar meer blog tips, SEO tips en Pinterest tips? Volg dan mijn blog Studio Anna Jirina ook even via Bloglovin’! Hier vind je wekelijks een artikel omtrent ondernemen. Overigens kan ik het e-book Ik wil bloggen van blogger Esmée ook heel erg aanraden, dit is echt hét handboek voor (beginnende) bloggers!

Heb jij een blog? Zo ja, wat zijn jouw beste blog tips?

blog tips

11 Reacties

 1. 20 januari 2020 / 08:00

  Wat een goed artikel met fijne tips! Vooral je overzicht met Pinterest-tips is heel handig. Sommige tips daarvan zijn ook handig voor mij om eens toe te passen. Wat ik zelf vaak doe voordat ik een artikel ga schrijven, is dat ik even check hoe het zit met de zoekresultaten voor een aantal gerelateerde termen (dus bijvoorbeeld in jouw geval ‘dagje Leer’ en ‘uitstapje naar Leer’. Op basis van die resultaten bepaal ik dan wat me een handigere zoekterm lijkt 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Tulpen, toeristen & 200 foto’s | 2 dagen in AmsterdamMy Profile

 2. 20 januari 2020 / 10:24

  Goed artikel, Anna! Ik moet echt maar eens meer werk maken van Pinterest, al heb ik de indruk dat het op dit moment niet echt dé tool is voor mij. Tegenwoordig schrijf ik vooral over Lush-producten en mensen zoeken die reviews of actiefoto’s toch vooral via Google en Instagram. Misschien binnenkort, als ik door m’n te reviewen Lush-goodies heen ben. 😉
  Jessica J. onlangs geplaatst…Dit scoorde ik tijdens de Lush Sale!My Profile

 3. 20 januari 2020 / 12:01

  Goede tips! Stom genoeg weet ik van veel wel dat het werkt, maar pas ik het niet toe. Misschien toch maar eens doen?
  Grappig ook dat Pinterest zo’n goede tool is. Dit had ik eigenlijk niet verwacht!
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – januari 2020 #2My Profile

 4. 20 januari 2020 / 16:38

  Wat een heerlijk en leerzaam artikel, thanks voor deze tips.. en sommige dingen moet ik mezelf net iets beter in gaan verdiepen.
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…Weekvlog #170My Profile

 5. 20 januari 2020 / 20:03

  Oh dit artikel was net wat ik nodig had! Dank je wel! 😀 Ik wil me ook meer gaan verdiepen in Pinterest, aangezien me al meermaals is aangeraden daar iets mee te doen, en ook alle artikelen die ik op internet lees adviseren het. Ik haal niet zoveel uit Instagram of Facebook dus ik hoop dat Pinterest daar wellicht verbetering in kan bieden!
  Lianne onlangs geplaatst…Hoe pas je meer spiritualiteit toe in je leven?My Profile

 6. 21 januari 2020 / 15:31

  Ooh ik word al moe als ik deze tips lees haha. Super goed natuurlijk, maar ik blog al zo lang en in het begin wist ik niks van SEO. Ik heb geen zin om door al die oude archieven te gaan. En ook Pinterest is super leuk, maar kom ik heel vaak niet aan toe. Dus dat doe ik dan nu alleen voor artikelen met tips ofzo. Ik vind het altijd lastig omdat ik enerzijds m’n blog wel wil laten groeien, maar ik vind het ‘t allerbelangrijkst dat het gewoon m’n hobby blijft waar ik heel veel plezier uit haal.

 7. 21 januari 2020 / 20:18

  Handige tips, ik voel mij echt al een digibeet als het om SEO gaat. Bloggen is voor mij een hobby, ik wil het liefst wel bloggen voor publiek, maar dit hoeven er geen duizenden te zijn. Ik besteed het liefste tijd aan het schrijven van mijn artikelen en maken van mooie foto`s. SEO heb ik wel geprobeerd, maar het is echt niet aan mij besteed.
  Tineke onlangs geplaatst…Mijn laatste blogpostMy Profile

 8. 21 januari 2020 / 23:17

  Fijne tips! Ik ben even heel actief geweest op Pinterest. Het zorgde wel voor bezoekers daar op mijn profiel, maar niemand klikte door naar mijn blog. Misschien toch maar eens opnieuw tijd in investeren. Verder wil ik meer over SEO leren. Heb jouw post al eens gelezen, maar dat ga ik toch nog een keer doen 🙂
  Marloes onlangs geplaatst…Mijn haarwerk tijdens en na de chemoMy Profile

 9. 7 februari 2020 / 18:54

  Ooh wat wat een super fijne post.. ga zeker kijken hoe ik je tips kan integreren op mijn blog.. ik ben net weer helemaal overnieuw begonnen gezien ik mijn doelgroep waarvoor ik schrijf eindelijk helemaal duidelijk heb.
  Thnx

  Groetjes
  Samantha van IJselmuijden
  http://Www.yoga11.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge