5 dingen die ik heb geleerd in mijn eerste jaar als ondernemer

Hoi allemaal! Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat ik de eerste ideeën voor Studio Anna Jirina op papier zette. Mijn grafisch ontwerpbureau en webshop beschouw ik dan ook als mijn eerste ‘echte’ onderneming, hoewel ik in eerste instantie de KvK binnen stapte om aan de slag te gaan als fulltime blogger. Ook heb ik in 2018 een tijdje als freelance online stylist gewerkt voor Zalon by Zalando. Tel al deze dingen bij elkaar op en je kunt je vast wel voorstellen dat ik het afgelopen jaar een hoop heb geleerd! 🙂 Vandaag deel ik 5 dingen die ik heb geleerd van mijn eerste jaar als ondernemer. Lees je mee?

ondernemer
Wat ik óók heb geleerd: af en toe werken in koffietentjes is heel goed voor je productiviteit. Zeker in combinatie met lekkere koffie en chocolate chip cookies bij Bakkerij Blanche, een van mijn favoriete hotspots in Groningen!

1. Als ondernemer heb je een hoop zelfdiscipline nodig

Toen ik in 2017 afstudeerde aan de HBO-opleiding Allround Styling en Vormgeving aan Academie Artemis, was ik heel blij dat ik eindelijk mijn eigen koers kon varen. Ik focuste me vooral op mijn blog en mijn freelance opdrachten. Heerlijk, die vrijheid, maar ook confronterend. Er is niemand die je vertelt wat je moet doen en er is niemand die controleert of je je opdracht wel af hebt. In het begin vond ik het soms wel lastig om gefocust te blijven, zeker bij zaken die niet per se leuk zijn, maar wel moeten gebeuren. Gelukkig gaat het inmiddels steeds beter, omdat ik probeer om naar kleine doelen toe te werken. Lukt het niet, maar moet ik écht aan de slag? Dan geef ik mezelf een flinke schop onder mijn kont! 😉

2. Je moet doen wat goed voelt

Nog iets waar ik aan moest wennen: er is niemand die je vertelt of je iets beter zus of zo kunt doen. Natuurlijk heb ik tijdens het maken van belangrijke beslissingen wel advies gevraagd aan familie, vrienden en mede-ondernemers, maar uiteindelijk moet je echt zélf de knoop doorhakken. In het begin heb ik mij weleens teveel laten beïnvloeden door meningen van anderen, wat ook logisch is. Je begint net, je bent best weleens onzeker en je wil dat mensen het leuk vinden wat je doet. Nu vraag ik nog steeds regelmatig advies, vooral om nieuwe inzichten en inspiratie te krijgen uit andere hoeken, maar kies ik uiteindelijk voor hetgeen wat goed voelt – voor mij.

3. Je bent veel meer waard dan je denkt!

Pas afgestudeerd en heel wat sollicitaties en afwijzingen later, begin je ineens je eigen bedrijf, omdat je diep vanbinnen wéét dat je het kunt. Tenminste, dat was mijn situatie. In mijn vakgebied is enorm veel concurrentie en daarnaast is Groningen nou niet echt the place to be voor een creatieve baan in loondienst (die zijn schaars). Vooral in het begin heb ik best weleens last gehad van negatieve en onzekere gedachten, over mezelf, maar ook over mijn bedrijf. Zitten mensen hier wel op te wachten? Wat nou als ik geen klanten krijg? Vraag ik niet te weinig/te veel? Normale gedachten voor een beginneling, maar laat ze niet de overhand nemen. Ieder begin is moeilijk, je leert gaandeweg!

4. Als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheid

Hoewel ik regelmatig thuis werk en in mijn eigen, veilige bubbel verkeer, brengt ondernemen een hoop risico’s met zich mee. Werk je in loondienst, dan bouw je automatisch pensioen op en kun je soms korting krijgen op bijvoorbeeld je zorgverzekering. Daarnaast ben je, als je in loondienst werkt, ook automatisch verzekerd wanneer je schade aanricht bij anderen. Als zzp’er is dit helaas niet zo. Vervelende dingen waar je liever niet aan wil denken, maar waar je wel rekening mee moet houden! Gelukkig kun je ook als zzp’er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zodat schade aan andermans spullen en schade aan andere personen vergoed wordt. Online kun je heel gemakkelijk je aansprakelijkheidsverzekering zzp berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

5. Ondernemen is niet alleen maar leuk

Regelmatig schrijf ik enthousiaste artikelen over freelancen en ondernemen, ik motiveer jullie graag om ook jullie dromen waar te maken! Overal zitten voor- en nadelen aan, zo ook aan ondernemen. Daarnaast is ondernemen niet voor iedereen weggelegd. Ik ben altijd groot voorstander van “gewoon” iets proberen en zien waar het schip strandt, maar ik begrijp ook dat niet iedereen daar gelukkig van wordt. Het starten van je eigen onderneming kost veel tijd, geld en zelfdiscipline. Zeker als je daarnaast ook nog in loondienst werkt, kan het heel pittig zijn. Ik heb het er in ieder geval voor over, want ik zou dit avontuur voor geen goud willen missen. Ik heb namelijk echt een doel nodig in mijn leven en ik vind het belangrijk om mezelf te ontwikkelen. Daarmee zorg ik dat ik gemotiveerd blijf en goed in mijn vel zit!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer te lezen over 5 dingen die ik heb geleerd in mijn eerste jaar als ondernemer. Ik heb ongetwijfeld nog veel meer geleerd, wie weet komt er ooit een deel 2 online?! 🙂 Ik ben heel benieuwd hoe jij aankijkt tegen het starten van een eigen onderneming. Lijkt het je wat? Waar twijfel je over? Wat voor soort onderneming wil jij graag starten?

Heb jij ook een eigen onderneming? Zo ja, wat heb jij tot nu toe geleerd over ondernemen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
ondernemer

8 Reacties

 1. 15 maart 2019 / 07:42

  Wat een mooi artikel! Mooi om zo terug te blikken op jouw jaar als ondernemer! Ik werk zelf als ondernemer naast een baan in loondienst en merk dat dat voor mij veel druk van de ketel haalt. Daardoor hoef ik bijvoorbeeld geen verzekeringen af te sluiten en ben ik ook qua inkomen niet alleen afhankelijk van mijn onderneming. Dat geeft mij veel rust, terwijl ik tegelijkertijd wel van de leuke kanten van ondernemen kan genieten 🙂 Ik herken je andere punten wel heel goed. Vooral weten wat je waard bent, is iets wat ik gaandeweg heb moeten leren. Waar ik ooit volledige scripties nakeek (10-15 uur werk) voor weinig geld, weet ik nu veel beter wat ik waard ben en moet vragen voor mijn diensten als tekstschrijver en redacteur en voor blogsamenwerkingen.
  Romy onlangs geplaatst…10 dingen waar ik (als bespaarder) wél wat meer voor betaalMy Profile

 2. 15 maart 2019 / 08:23

  Wat een mooi artikel. Ik hoop zelf uiteindelijk ook mijn eigen onderneming te kunnen starten, dus ik vind het onwijs leuk dit soort artikelen te lezen. En dat het allemaal niet altijd even leuk is hoort er ook een beetje bij denk ik.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…Inspiratie uit mijn artjournal #1My Profile

 3. 16 maart 2019 / 08:39

  Heel leuk om jouw ervaringen als ondernemer te lezen! Ik werk nu fulltime in loondienst, maar wil ooit overstappen naar een freelance bestaan. De vrijheid om je eigen werk te bepalen lijkt mij heerlijk, maar de onzekerheid voor nieuwe opdrachten des te meer. Fijn dat het je zo goed bevalt!
  Jorinde onlangs geplaatst…Tips om rijangst te overwinnenMy Profile

 4. 16 maart 2019 / 09:45

  Je hebt heel mooi je ervaringen gedeeld, en je doet het ook allemaal zo netjes. En het is niet altijd leuk inderdaad.. maar het is goed om te horen dat het je goed bevalt. Fijn weekend 🙂
  Rachel onlangs geplaatst…Plan met mij | Maart bullet journal 2019My Profile

 5. 16 maart 2019 / 17:29

  Mooi lijstje aan ervaringen is het! Zelf zou ik denk ik niet zo snel een eigen onderneming opzetten(zou niet eens weten in welk vakgebied) daarnaast ben ik een luchtvaartliefhebber, dus in die branche is de kans vrij klein 🙂

 6. 16 maart 2019 / 20:49

  Leuk en goed artikel. Ik ben ook eigen ondernemer naast mijn werk in loondienst. Er zitten inderdaad ook echt wel nadelen aan zelf ondernemen, toch vind ik de vrijheid wel erg fijn! En in een koffietentje ben ik ook super productief, hihi!

 7. Glenn
  12 oktober 2019 / 18:38

  Beste Anna,
  leuke artikel, ik wil ook mijn eerste stappen richting ondernemerschap doen.
  ik zie in het artikel staan dat jij freelancer bij Zalando ben geweest, kan je hier rond van komen?
  Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge