Over de verandering van het bloggen, Instagram en YouTube

De laatste tijd schrijf ik steeds vaker over het bloggen zelf. Zo schreef ik laatst een artikel over wat ik heb geleerd dankzij het bloggen, geld verdienen met bloggen en over dingen die ik me afvraag tijdens het Instagrammen. Het is jullie vast niet ontgaan dat ik ook een artikel heb geschreven over waarom ik bloggen leuker vind dan Instagram. Vandaag wil ik een stukje wijden aan de verandering van het bloggen, Instagram en YouTube. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

verandering van het bloggen

Groeien met je blog/Instagram
De laatste tijd hoor en zie ik steeds meer frustratie onder collega-bloggers en Instagrammers. Het lijkt wel alsof iedereen er helemaal klaar mee is. Hoewel de blogs vroeger (lees: zo’n 5 jaar of nog langer geleden) als paddestoelen uit de grond schoten, lijkt het nu wel alsof er dagelijks bloggers en Instagrammers stoppen. Dat vind ik super jammer, maar ook heel begrijpelijk. Het onderhouden van een blog en een Instagram-account kost veel tijd. Ik kan me best voorstellen dat het heel frustrerend is als je blog/Instagram niet groeit, ondanks dat je er al je vrije uurtjes in steekt!

Mijn blog is mijn allergrootste hobby, dus ik vind het ook jammer om te zien dat er veel minder interactie is dan vroeger. Ik volg nog steeds heel veel blogs, maar op sommige blogs wordt bijna niks meer gepubliceerd. Het lijkt wel alsof mijn Bloglovin’ overzicht iedere dag een stukje leger raakt!

Is bloggen nu al ouderwets?
De technologie heeft de afgelopen decennia zoveel sprongen gemaakt, dat ik me weleens afvraag wat ons nu weer te wachten staat. Voor Instagram is ook al een nieuwe app ontwikkeld, namelijk “Vero.” Ik steek best wel veel tijd in mijn Instagram-account, maar heeft het nog wel zin? Al die nieuwe ontwikkelingen maken me best onzeker en ongeduldig. Moet ik (ook) iets nieuws verzinnen? Verspil ik mijn tijd aan Instagram? Zeker nu, met het nieuwe algoritme, is het ontzettend moeilijk om een groot bereik op te bouwen op Instagram, je moet constant actief zijn. Wil ik dat wel? Het positieve hieraan vind ik wel dat het minder gaat om volgers-aantallen. Iemand met weinig volgers kan ook veel verkeer creëren door zelf heel actief te zijn.

“Moet je ook niet een keer gaan vloggen?”
Het lijkt wel alsof Instagram het bloggen heeft overgenomen en alsof YouTube het Instagrammen weer overneemt. Van artikelen lezen en plaatjes kijken naar bewegende beelden. Behalve een video aanklikken hoef je nu dus helemaal niks meer te doen ;-). Dit heeft zich de afgelopen 5 jaar allemaal ontwikkeld, dus ik ben erg benieuwd hoe het over 5 jaar zal zijn. Regelmatig krijg ik de vraag wanneer ik nou eens begin met vloggen, aangezien het lijkt alsof iedereen tegenwoordig vlogger is. Vroeger was ik fan van Beyoncé en Rihanna en hing mijn kamer vol met posters uit de Hitkrant, maar de kinderen van nu hebben een vlogger als idool en maken op Instagram fan-accounts aan van hun vlogger.

Ik heb het idee dat de Instagram- en YouTube-markt verzadigd is. Je moet er écht uitspringen, wil je tegenwoordig nog opvallen. Maar goed, hoe leuk ik schrijven ook vind, ook aan het bloggen twijfel ik weleens. Niet zozeer aan mijn eigen blog, maar meer aan het bloggen in het algemeen. Ik krijg namelijk nog steeds hele leuke en lieve reacties van jullie, waardoor ik weet dat jullie mijn artikelen ook écht lezen en waarderen!

Wellicht is bloggen in de toekomst weer een unieke hobby, aangezien er al zoveel bloggers mee zijn gestopt ;-). Ik vind bloggen nog steeds ontzettend tof en ik kan me geen leven zonder blog voorstellen, maar het is natuurlijk ook wel leuk én belangrijk om blogs van anderen te kunnen lezen… Laten we hopen dat het bloggen alle technologische veranderingen van de toekomst overleeft! 🙂

Hoe denk jij over de verandering van het bloggen, Instagram en YouTube?

11 Reacties

 1. 12 april 2018 / 07:18

  Wat een leuk artikel en je benoemt een paar ontwikkelingen waar ik me zeker wel in herken. Ik vind het ook jammer dat steeds meer bloggers lijken te stoppen of overgaan op Instagram of vloggen. Hoewel ik ook veel leuke Instagram-accounts volg, heeft blogs lezen nog steeds mijn voorkeur. Ik ben gewoon meer een taalmeisje dat graag teksten leest 🙂 Ik zou mezelf ook nog steeds geen leven zonder blog kunnen voorstellen.
  Romy onlangs geplaatst…Mini Action-shoplog | Knutselspullen, notitieboekjes en véél stickersMy Profile

 2. 12 april 2018 / 08:29

  Jammer inderdaad dat er steeds vaker voor YouTube wordt gekozen dan voor een blog! Ik lees veel liever blogs. De laatste tijd was het ook wat stil op mijn Bloglovin’ maar heb een aantal leuke (voor mij nieuwe) blogs gevolgd! 🙂 Zo lang ik er zelf plezier aan beleef ga ik lekker door, want ook ik kan me geen leven zonder blog meer voorstellen.
  Sija onlangs geplaatst…Deze items wil ik in mijn droom kantoor!My Profile

 3. 12 april 2018 / 09:49

  Hele herkenbare ontwikkelingen. Ik merk ook dat veel bloggers er mee stoppen of een andere kant op gaan. Bloggen heeft mijn voorkeur, ik kijk ook bijna geen vlogs. Ik lees ook liever dan dat ik filmpjes kijk 🙂 Ook ik kan me geen leven zonder mijn blog voorstellen. We gaan zien waar de ontwikkelingen naar toe gaan…
  Darina onlangs geplaatst…Mijn plannen in de meivakantieMy Profile

 4. 12 april 2018 / 10:46

  Ik vind bloggen nog altijd superleuk. Ik merk alleen wel dat instagram veel te belangrijk is geworden. Zo word je blog niet meer geapprecieerd als je niet 1000+ volgers hebt op instagram. Ook vind ik het stom dat instagrammers zichzelf al bloggers noemen, terwijl ze helemaal geen blog hebben. Ook doen pr-bureau’s redelijk gemeen tegen veel bloggers, wat vroeger helemaal niet het geval was.
  Ik heb in de beginjaren van instagram en het bloggen ook een blog gehad, die redelijk succesvol begon te worden. Toen werd je nog door pr-bureau’s gevraagd op hun perslijst te komen en waren ze heel blij met jouw mailtje. Ik vind het heel raar hoe die wereld ineens helemaal is omgekeerd.
  Liefs,
  Yara
  Yara onlangs geplaatst…Meet the blogger #34 : Nina van Simplynspecial.nlMy Profile

 5. 12 april 2018 / 11:14

  Ik heb laatst mijn lijstje van blogs in Bloglovin’ eens opgeruimd en het viel me ook op hoeveel ik er weg kon doen omdat het al zoooo lang geleden is dat sommigen nog iets schreven. Ik snap het op zich ook wel hoor. Plus, je leven verandert soms waardoor je voor sommige dingen misschien minder tijd en aandacht kan geven. Ik blijf alleszins wel nog doorgaan. Zowel met blogs lezen als schrijven. Vind het véél te leuk! Vloggen is niets voor mij. Vind het super awkward om voor de camera te staan en zou hier ook gewoon niet buiten durven komen terwijl ik mezelf film. Haha. Dat is hier nog een beetje een onbekend gegeven :p
  Irene onlangs geplaatst…Ik zit in de knoop met iets.My Profile

 6. 12 april 2018 / 17:29

  Wat een fijn artikel! Ik ben de laatste tijd zo druk geweest dat ik mijn blog een beetje heb verwaarloosd. Ik merk wel dat het lastig is om in het blogritme te komen als je er eenmaal uit bent geweest. Maar ik probeer het langzaam weer op te pakken wat bij bloggen komen zoveel leuke dingen kijken zoals foto’s maken, reacties en schrijven 🙂 Ik zou er niet zo snel mee stoppen. Vloggen lijkt me zelf helemaal niets haha. Ik vind het ook nooit zo boeiend om naar te kijken als ik eerlijk ben.

 7. 12 april 2018 / 18:35

  Ik vind bloggen nog steeds erg leuk, vloggen is niks voor mij en ik kijk ze ook zelden. Heb er geen tijd voor en vind het vaak niet eens leuk. Even snel een blog lezen gaat veel gemakkelijker en kan overal.

 8. 14 april 2018 / 08:48

  Persoonlijk lees ik veel liever goed geschreven teksten met mooie beelden erbij dan dat ik video’s kijk, dus ik blijf lekker bloggen en blogs lezen. 😉 Instagram vind ik op zich een erg fijn platform, maar het is niet echt mijn ambitie er duizenden volgers te vergaren. Mijn blog blijft m’n prioriteit – en ik ben er zeker van dat dat nog lang zo gaat zijn. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…In bad met Lush | Golden Egg Bath Bomb MeltMy Profile

 9. 15 april 2018 / 22:54

  ahhh i feel ya. Ik merk ook dat veel mensen stoppen. Aan de ene kant prima, want de mensen die dit als hobby hebben (zoals jij en ik bijv) blijven dus over en dat is toch wat je wil? Maar inderdaad, het is wel echt een struggle tegenwoordig met al die gekke algoritmes.. Maakt het wel weer minder leuk en zo lijkt het alsof je nóg harder je best moet doen om eruit te springen..

  Ben ook heel benieuwd wat over 5 jaar helemaal hip gaat zijn!
  Justine onlangs geplaatst…OOTD: Alweer een maandje terugMy Profile

 10. 8 mei 2018 / 09:59

  Gek genoeg denk ik dat nu meer mensen ‘op internet’ zijn, dat ze vaker blijven hangen op één plek: facebook. Er zijn mensen die denken dat facebook = internet. Waarom zou je een blog bijhouden als je een facebook account hebt? Zelfs na alle perikelen van de afgelopen tijd is het nog steeds het grootste platform online.
  Dat mensen nu en masse lijken te stoppen met hun blog-activiteiten hangt denk ik weer meer samen met demografie: bloggers worden ouder, veranderen van student in werknemer/zzp-er, wonen niet meer thuis, gaan relaties aan, starten gezinnen, nemen een chihuahua in huis (ok, dat geldt misschien alleen voor mij). Je prio’s worden dan anders. Ook je ideeën raken op of je wordt terughoudender over wat je wil delen.
  Overigens kom ik nog steeds nieuwe blogs tegen 🙂 Dus ik zie op dit moment nog niets om me zorgen over te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge