Blogfoto’s professionaliseren? 5 Tips voor mooie foto’s!

Hoi allemaal! Inmiddels blog ik alweer bijna 10(!) jaar en heb ik een hele hoop geleerd over alles wat bij het bloggen komt kijken (spoiler: heel veel!). Ook fotografie is een heel groot onderdeel van het bloggen, want bij een artikel horen natuurlijk professionele foto’s. De afgelopen jaren heb ik dan ook een hoop geprobeerd wat betreft fotografie. Ook heb ik al een aantal keer een nieuwe camera aangeschaft tijdens mijn blogcarrière. Ben jij benieuwd naar mijn beste tips om je blogfoto’s te professionaliseren? Lees gauw verder!

blogfoto's professionaliseren

1. Speel met de compositie

De compositie kan je foto maken of breken. Vooral bij het fotograferen van beauty en verzorgingsproducten is een goede compositie erg belangrijk. Ik heb zo vaak meegemaakt dat de tekst op een product niet goed leesbaar is door de lichtinval en dat je eindeloos blijft schuiven. Vooral bij grote producten, zoals shampoos of deodorants, vind ik het erg mooi om ze rechtop te zetten in plaats van neer te leggen. Make-up producten, zoals oogschaduwpalettes, komen vaak juist wel mooi uit als ze plat liggen. Je kunt natuurlijk ook staande en liggende producten met elkaar combineren! Het vinden van de juiste compositie vind ik een van de lastigste aspecten aan het fotograferen, maar zeker ook een van de belangrijkste.

2. Investeer in een goede camera

Als blogger kun je ook niet zonder een goede camera. Sinds ik mijn Olympus camera heb, wil ik niks anders meer! Dankzij de 45mm lens is de camera ook geweldig voor portretfoto’s. Bij fotodevakman.nl vind je naast een ruim assortiment camera’s ook diverse lenzen voor je camera. Ik neem mijn Olympus camera ook altijd mee op reis, hoewel ik het dan ook altijd leuk vind om een Kodak wegwerpcamera mee te nemen. De foto’s die je hiermee maakt hebben altijd zo’n heerlijk nostalgisch gevoel, iets waar ik zeker van houd als het om reizen gaat! Natuurlijk is het extra leuk om zo een tastbare herinnering te hebben, als je de foto’s laat ontwikkelen. Tegenwoordig gaat dit online, maar ik ben vast niet de enige die hierbij altijd moet denken aan de Schlecker (de goede oude tijd, haha).

3. Investeer in leuke foto attributen

Om de foto op te leuken maak ik graag gebruik van foto attributen. Ik heb een hele doos vol met lampjes, bloemetjes, takken, slingers en andere foto accessoires. Ook mijn planten en bloemen moeten er regelmatig aan geloven ;-). Daarnaast zijn tijdschriften, sieraden, notitieboekjes en kledingstukken ook erg geschikt als foto attribuut. Overigens is cadeaupapier ook erg leuk als ondergrond voor je foto’s. Wees een beetje creatief met wat je in huis hebt! Het is vaak wel even schuiven en experimenten met de compositie om een perfecte flatlay te maken, dus heb een beetje geduld!

4. Zorg voor een optimale belichting

Natuurlijk kan een goede belichting ook niet ontbreken als je mooie blog foto’s wil maken. ‘s Zomers is het gelukkig makkelijker om goede foto’s te schieten dan ‘s winters. Zeker nu het zonnetje steeds vaker schijnt heb ik ook weer meer plezier in fotograferen. Heb je te weinig licht, dan kun je de aanschaf van een ringlamp of softbox overwegen. Ik heb zelf een kleine ringlamp en deze werkt ook erg fijn voor het maken van selfies voor make-up foto’s of Instagram reels. Dit is een ideale oplossing als je net als ik te weinig ruimte hebt voor softboxen!

5. Bewerk de foto na in Photoshop

Wil jij je blogfoto’s professionaliseren, dan kun je echt niet zonder Photoshop. Wat Photoshop zo geweldig maakt, is dat je ook een gedeelte van je foto kunt bewerken. Is alleen de achtergrond van je foto bijvoorbeeld onderbelicht, dan heb je dit zo gefixt! Bijna 9 jaar geleden ontdekte ik de wondere wereld van Photoshop en sindsdien gebruik ik dit programma dagelijks. Ik ben zelfs zo’n fan van Photoshop dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Met mijn bedrijf Studio Anna Jirina help ik namelijk webshop eigenaren met het creëren van unieke en professionele content in Photoshop! Maar ik snap dat Photoshop nogal overweldigend kan overkomen als je het nooit eerder hebt gebruikt. Daarom heb ik mijn online cursus Boost je webshop content met Photoshop ontwikkeld, waarin je alles leert over (product)fotobewerking en het ontwerpen van content.

Welke tips om je blogfoto’s te professionaliseren kun jij aan dit lijstje toevoegen? 

Bewaar dit artikel via Pinterest:
blogfoto's professionaliseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge