5 VERSCHILLEN TUSSEN BLOGGERS EN YOUTUBERS

Inmiddels blog ik alweer 4 jaar (doen jullie al mee met mijn blog anniversary winactie?) en in die jaren is er een hoop veranderd in bloggersland. Rondom mijn blog verjaardag wil ik daarom nog wat ‘blog-gerelateerde’ artikelen schrijven. Toen ik begon met bloggen was YouTube nog niet zo populair onder de Nederlandse bloggers (echt, kun je het je nog voorstellen?). Het leek me erg leuk om een stukje te schrijven over de verschillen tussen bloggers en Youtubers, lees je mee?

verschillen tussen bloggers en youtubers

Naast dat het bij YouTube natuurlijk gaat om bewegende beelden en bij bloggers om geschreven artikelen, zijn er nog zoveel meer verschillen. Een YouTube video aanklikken kost minder moeite dan het lezen van een artikel (het kost uiteindelijk wel meer tijd). Op YouTube is het bijvoorbeeld makkelijker/handiger om een fashion shoplog te maken dan op een blog, bij bewegende beelden zie je de kleding veel beter. Maar er zijn nog veel meer verschillen die je misschien niet meteen opvallen…

Leeftijd van het publiek/doelgroep
Allereerst verschilt de leeftijd van het publiek enorm. Dat is iets wat mij opvalt! Ik heb het gevoel dat degenen die op mijn blog reageren allemaal een beetje van mijn leeftijd zijn, terwijl YouTubers die ik volg altijd reacties krijgen van jongere mensen (kinderen zelfs). Laatst kwam ik op een YouTube kanaal terecht van een meisje van 6 jaar oud (haha, lol!). Ik heb het idee dat een YouTuber daardoor ook sneller als ‘voorbeeld’ wordt gezien. Jonge mensen laten zich nou eenmaal sneller beïnvloeden.

First
Oké, dit verschil kan je niet zijn ontgaan. Ik moet altijd zo lachen om die domme comments onder YouTube video’s met ‘first‘, haha! Stel je voor dat iemand dat onder dit artikel zou reageren? (Mocht je vandaag letterlijk de eerste zijn en je voelt die behoefte… ;-)) Ik zou dan wel echt even raar opkijken.

Shameless zelfpromotie
Op YouTube is het meer geaccepteerd/normaal om aan ‘zelfpromotie’ te doen in video’s. Bijna iedere YouTuber (ik denk dat het vooral bij de beauty en fashion gerelateerde video’s zo is, correct me if I’m wrong) vraagt de kijker in iedere YouTube video om een duimpje omhoog te geven en zich te abonneren op het kanaal. Ik ben benieuwd of dit ook daadwerkelijk resultaat geeft. In ieder geval vind ik het na een tijdje wel storend worden. Op blogs is dit soort promotie toch veel minder aanwezig. Er staat soms hooguit iets in de trant van ‘Ik zou het leuk vinden als je me zou volgen via Bloglovin’. Maar natuurlijk zijn er wel uitzonderingen, een winactie is in feite ook een soort van promotie. Hoe denk jij hierover?

Haatreacties
Soms sta ik echt versteld van het grote aantal haatreacties dat sommige YouTubers ontvangen. Op YouTube is het toch veel ‘makkelijker’ om een haatreactie te plaatsen, bijna iedereen heeft wel een YouTube-account. Bij een blog is dat toch anders, daar moet je vaak eerst een bepaald account voor aanmaken en dat is voor haters toch net iets te veel moeite. Op veel grote blogs worden haatreacties ook onmiddellijk verwijderd, wat ik ergens ook wel goed vind. Als er eenmaal haatreacties staan is het voor andere haters makkelijker om ook een rude comment te plaatsen. Ook zijn er op YouTube heel veel video’s zoals ‘Reageren op haatreacties’ te vinden’, iets wat ik persoonlijk niet aanmoedig. Zo geef je de haters alsnog een podium. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Vanachter hun computer is het lekker makkelijk typen, maar in het echt zouden ze het nooit durven zeggen. In 4 jaar tijd heb ik nog nooit een haatreactie gehad op mijn blog, dat vind ik toch wel bijzonder ;-).

Privacy
Dit vind ik wel een moeilijk puntje, omdat je het van twee kanten kunt bekijken. Hoewel ik veel over mezelf vertel op mijn blog, weten jullie nog lang niet alles over mij. Jullie weten niet hoe mijn huis er uit ziet, hoe lang ik ben, hoe mijn stem klinkt en ga zo maar door. Allerlei dingen die je waarschijnlijk wel weet van een YouTuber. Sommige YouTubers geven zelfs een house-tour of vloggen dagelijks (hoewel dat natuurlijk hun eigen, bewuste keuze is), waardoor je het gevoel krijgt heel erg dichtbij hen te staan. Misschien dat het daarom ook makkelijker is om een haatreactie te plaatsen. Je denkt dat je diegene echt kent. Met een blog blijft het toch iets meer aan de oppervlakte, of heb ik dat nou helemaal mis? Zou ik als YouTuber zijnde wel herkend worden in het echt? Zouden jullie door mijn blog een bepaald beeld van mij hebben gekregen, wat niet overeenkomt met hoe ik in het echt ben?

Één ding kan ik je wel vertellen, het bloggers en YouTubers leventje is heel apart en bijzonder. Het voelt als een soort community, hoewel er grote verschillen zijn. Toch ben ik er trots op hier deel van te mogen uitmaken, hoewel ik geen ‘grote’ blogger ben. Dat maakt helemaal niks uit. Ik heb trouwens ook niet het idee dat bloggers en Youtubers elkaar onderling haten of dat er op YouTube meer concurrentie is dan in het blogwereldje.

Wat denk jij dat het grootste verschil is tussen bloggers en YouTubers?

Share:

22 Reacties

 1. 15 februari 2017 / 07:11

  Ik denk dat jij wel een aantal dingen hebt benoemd waar ik hetzelfde over denk. Overigens vind ik het niet storend als er in een video wordt gevraagd om een duimpje omhoog en om te volgen. De meeste YouTube kanalen die ik met regelmaat bekijk vol ik al, maar dat duimpje vergeet ik eigenlijk altijd.. ook al wordt dat gezegd. Ik vraag mij ook af of men daar effect van merkt. Ook ik heb het idee dat op YouTube veel meer jonge volgers zitten en een YouTuber sneller een voorbeeld is. Ook al zit je op YouTube, ik denk wel dat het helemaal aan de persoon zelf ligt hoe privé bepaalde dingen blijven.
  Femke onlangs geplaatst…TV programma’s waarvan ik hoop op een nieuw seizoen ♡My Profile

 2. 15 februari 2017 / 07:24

  Helaas geen first, haha 😉 Wat een goed onderwerp voo een artikel! Dit is ook iets waar ik de laatste tijd een paar keer bij stil heb gestaan. Ik denk inderdaad dat het publiek bij vlogs een stuk jonger is. Shameless zelfpromotie vind ik op YouTube eigenlijk wel meevallen. Ik ben het inmiddels wel gewend dat vloggers om een like vragen. Zelf zou ik niet zo snel vloggen, maar ik vind vlogs wel altijd erg leuk om te bekijken.
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #5: vrolijk boek, AliExpress en helse autoritMy Profile

 3. 15 februari 2017 / 08:27

  Idd, die haatreacties. Het lijkt wel alsof het op YouTube allemaal als veel ‘anoniemer’ wordt gezien, terwijl je er echt wel iemand mee kunt kwetsen. En wat betreft leeftijd heb je ook gelijk; ik merk in mijn eigen omgeving van mensen die mijn leeftijd zijn, dat zij bijna niet gehoord hebben van bijvoorbeeld Monica Geuze, Mascha, Vera Camilla of Teske. De leeftijd van die doelgroep ligt zelfs al veel lager!
  Daphne onlangs geplaatst…MALAGA & …….?My Profile

 4. 15 februari 2017 / 09:15

  Heel herkenbaar artikel, wat mij opvalt is inderdaad de haatreacties en dat komt ook denk zeker door de jongere leeftijden die dit soort filmpjes ook veel kijken. Ik vind bloggen zo leuk dat mensen speciaal naar jou blog komen om het artikel te lezen, en bij filmpjes is het ‘alleen’ kijken en gebeurd het sneller. Toch zit ik erg wel over na te denken om een kanaal naast mijn blog te houden. 🙂
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…2,5 years of love!My Profile

 5. 15 februari 2017 / 11:13

  Ik ben er wel mee eens! Vooral dat stukje over privacy, ik schrok er zelfs een beetje van haha. Het is inmiddels zo gewoon om video’s van mezelf te plaatsten dat ik over sommige dingen niet eens nadenk. En vragen om dat duimpje helpt echt! 🙂
  kristina onlangs geplaatst…Mijn Lente Wishlist #1My Profile

 6. 15 februari 2017 / 12:33

  Inderdaad, vooral die hoeveelheid haat valt me op. Dit zie je niet zo snel bij bloggers, haha. Zie het al voor me. Lijkt me zo ongezellig! Ik heb sindskort ook besloten video’s te maken voor erbij, maar geen idee nog wat ik ervan vind. Ik doe het vooral omdat ik merk dat het soms van toegevoegde waarde is op m’n blog. Als extraatje. Dan merk ik dat het me leuker had geleken om het op bewegend beeld te laten zien, maar mijn hart ligt nog steeds bij bloggen 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Video | LOTD | Pink shineMy Profile

 7. 15 februari 2017 / 13:14

  Ik ben het – als blogger én Youtuber – eens met je opsomming. Die haatcomments heb ik (gelukkig!) op YT nog niet gehad, maar bijvoorbeeld wel op Instagram. Misschien ligt het eraan dat je op die social platforms automatisch bent aangemeld en het je dus letterlijk 3 seconden kost om wat te posten, in tegenstelling tot op een blog. Op YouTube krijg ik daarentegen wel steeds vaker comments dan op m’n blog. Dus er is voor beide wat te zeggen. En wat je op YT laat zien als vlogger is natuurlijk helemaal aan jezelf 😉 xo Daisy
  homeofdaisies onlangs geplaatst…VALENTIJNS LOOK | HIS PICKMy Profile

 8. 15 februari 2017 / 13:18

  Inderdaad verschillen, het valt mij niet zo op omdat ik maar heel weinig vlogs kijk. Ik lees liever. Misschien heeft dat ook wel te maken met mijn leeftijd dan haha

 9. 15 februari 2017 / 14:50

  Ik kijk eerlijk gezegd niet zoveel vlogs: ik lees veel liever de inspirerende verhalen die een blogger typt. Maar soms heb ik wel te doen met die Youtubers hoor, want jeetje, sommigen krijgen echt heel veel haatreacties… té bizar gewoon! En die reacties met ‘first’… wel een beetje sneu haha! Ik hou het lekker bij het bloggen, want vloggen is gewoon niet mijn ding (hallo ongemakkelijkheid tijdens het praten tegen een camera haha). Liefs x
  Lisa onlangs geplaatst…8 paniekerige gedachten die door je heen gaan als je op jezelf gaat wonenMy Profile

 10. 15 februari 2017 / 14:56

  Die vraag om duimpjes negeer ik eigenlijk altijd. Ik zal zelf wel op het duimpje omhoog klikken als ik er de nood toe voel – en die nood verdwijnt automatisch wanneer een YouTuber er zelf naar vraagt. Ik heb ook nog nooit een haatreactie op m’n blog ontvangen en vind dat best wel knap! Op YouTube staan er inderdaad onder élke video negatieve comments. Moet toch ook vermoeiend zijn om zo veel negatieve reacties achter te laten, denk ik dan…
  Jessica J. onlangs geplaatst…Verkouden? Kleenex helpt!My Profile

 11. 15 februari 2017 / 15:20

  mooie ver gelijkenis inderdaad en klopt helemaal wat je zegt. Als blogger ben je wel iets anoniemer en de doelgroep is heel anders op YouTube. Ik ben net als jij wel heel erg blij dat ik bij deze community hoor.

 12. 15 februari 2017 / 15:56

  Ik denk dat je als blogger iets anoniemer bent ondanks de persoonlijke artikelen, omdat je inderdaad niet weet hoe die blogger in het echt is. Dus hoe die persoon klinkt, hoe hij/zij zich beweegt en er écht uitziet (we proberen natuurlijk altijd onze mooiste kant op de foto te zetten;-)). In filmpjes zien mensen dat wel en is het ook makkelijker om je persoonlijkheid te laten zien.
  Verder heb ik inderdaad ook het idee dat de doelgroep op YouTube een stuk jonger is. Of in ieder geval de mensen die reageren op de filmpjes en die reacties zijn soms inderdaad best heftig. Hoewel ze via Instagram er ook vaak wat van kunnen…
  Dalinka onlangs geplaatst…Wat ik vroeger deed als ik buiten ging spelen + beschamende foto’sMy Profile

 13. 15 februari 2017 / 16:39

  Nu ik erover nadenk, heb ik op blogs bijna nooit haatreacties gezien. Op Youtube zie je inderdaad onder elke video wel een gemene reactie. Ik ben blij dat ik een blogger ben, een Youtuber zijn lijkt me maar helemaal niks! Vooral ook omdat je zoveel van jezelf ‘blootgeeft’. X
  Anke onlangs geplaatst…Roomdecor | 2x DIY’sMy Profile

 14. 15 februari 2017 / 21:13

  wat leuk om te lezen. Nu je het zegt zijn er inderdaad wel grote verschillen met YouTubers en bloggers. Ook heb ik vaak het idee (nogmaals het idee) dat YouTubers vaak mega sociaal zijn haha. In filmpjes zie je vaak overenthousiaste YouTubers met allerlei vrienden en gekke challenges. Bij bloggen zie je dat niet zo gek vaak.
  Claire onlangs geplaatst…The Body Shop Fresh Nude Cushion Foundation in Fuji Peony 01My Profile

 15. 16 februari 2017 / 07:58

  Oh wow! Een kindje van 6 jaar! Dat vind ik wel bizar. Filmpjes kijken is natuurlijk gemakkelijk en ik denk dat kinderen het ook zien als hun voorbeeld.
  Ik vind het ‘duimpje omhoog’ ook heel irritant!
  Af en toe kan t misschien wel maar elk filmpje hoor je t weer! Je kan toch ook anders afsluiten? Haha!

  Liefs, Nathalie
  Nathalie onlangs geplaatst…Review BaByliss Curl Secret!My Profile

 16. 16 februari 2017 / 09:12

  Haha een aantal verschillen zijn inderdaad heel erg duidelijk. Ik vind het vooral erg opvallend dat het publiek op youtube zo een stuk jonger is dan op blogs. Daarom vind ik blogs toch wat fijner!
  Nicole onlangs geplaatst…Nuxe Gentle Toning Lotion With Rose PetalsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge