REISVERSLAG CYPRUS (MIJN ERVARINGEN EN TIPS!)

Hoi allemaal! Zijn jullie al zat van mijn Cyprus foto’s en verhalen? Ik hoop het niet, want ik heb me er enorm op verheugd om dit artikel te maken. Voordat ik op vakantie ging naar Cyprus zocht ik op internet naar reiservaringen en tips, maar gek genoeg kon ik niet zoveel vinden – en al helemaal niet van bloggers. Een extra reden dus om vandaag mijn reisverslag van Cyprus en ervaringen en tips met jullie te delen! 🙂

cyprus

Allereerst wat algemene en praktische informatie over Cyprus:

– Cyprus is een eiland ten zuiden van Turkije, de oppervlakte is circa 9000km2
– Cyprus telt ruim 1 miljoen inwoners (wat echt ontzettend weinig is!)
– De hoofdstad van Cyprus is Nicosia
– Cyprus bestaat uit een Turks gedeelte (het noorden), de rest is Grieks
– In Cyprus betaal je met de euro
– In Cyprus rijden ze links
– Voor je verblijf op Cyprus heb je deze reisstekker nodig. In Cyprus hebben ze namelijk dezelfde stopcontacten als in Engeland (het is een Britse kolonie geweest en daardoor kun je in Cyprus ook goed terecht met de Engelse taal, fijn!).
– Het water uit de kraan kun je gewoon drinken
– WC papier moet je NIET doorspoelen, de leidingen zijn daarvoor niet gemaakt en de boel kan al gauw gaan verstoppen.
cyprus
Cyprus is vanuit Nederland ongeveer 4,5 uur vliegen en je hebt 1 uur tijdsverschil: Het is daar 1 uur later! Wij vlogen met Ryan Air vanuit Brussel, aangezien het een last minute was kon dit helaas niet anders. Overigens ben ik wel fan van last minute vakanties, want daardoor kan ik vaak spotgoedkoop op vakantie. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor een goedkope last minute vakantie.

We boekten onze reis naar Cyprus via Prijsvrij.nl. Dit is mijn favoriete aanbieder als het gaat om reizen binnen Europa. Ze rekenenen geen boekingskosten en hebben vaak de beste deals! Onze reis naar Cyprus kostte 350 euro p.p. inclusief vlucht, transfer en ons verblijf (hotel met halfpension!). We verbleven in de plaats Ayia Napa, wat vanaf het vliegveld in Larnaca ruim een halfuur rijden is. Goed te doen!

cyprus

En dit was het hotel, genaamd Aktea Beach Village. Hier zie je de receptie.

cyprus

En het was ook echt letterlijk aan de zee! Vanuit het hotel kon je gemakkelijk naar twee verschillende zandstranden lopen, Sandy Beach en Nissi Beach.

cyprus

Dit waren de appartementen. Ik heb helaas geen mooie foto meer gemaakt van hoe het er binnen uitzag, maar het was er heel fijn! Lekkere bedden, een bank, een koelkast, een goede airco die zowel warm als koud kon en diverse keukenbenodigdheden. Je kunt er namelijk ook verblijven als je zelf je eten wilt verzorgen.

cyprus

Ook is het hotel voorzien van een binnenzwembad, een jacuzzi, een sauna en een stoombad. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt op een koele, bewolkte dag!

Een foto van de eetzaal heb ik helaas ook niet, maar dit was verder ook niet bijzonder. Best wel sfeerloos en een beetje kantine-achtig of zo, haha. Maar het eten was meer dan prima! Vooral het ontbijt vond ik heerlijk.

cyprus

Via deze droge weg liepen we naar Nissi Beach. De eerste dag was het meteen prachtig weer!

cyprus

Ik heb serieus nog nooit zulk mooi, helder blauw water gezien! Wat mij direct opviel was dat de stranden en het water heel schoon zijn. Of dat komt doordat er nu weinig toeristen zijn of dat het aan de stroming ligt, ik weet het niet. Ik heb zelfs visjes gezien, ook al ging ik niet helemaal het water in!

cyprus

Een prachtige zonsondergang <3

cyprus

Ga je, net als wij, buiten het seizoen naar Cyprus, houd er dan wel rekening mee dat alles, maar dan ook alles bij het strand gesloten is. Een lekkere tosti of een verfrissende cola op het strand zit er niet in!

cyprus

Zo leuk deze terrassen! Ik zie al helemaal voor me hoe druk het hier ‘s zomers zal zijn.

cyprus

Ook je behoefte doen wordt lastig als alles gesloten is. Opeens kregen we een geniale ingeving, even naar de WC gaan bij het Nissi Beach Hotel. Maar ook deze was gesloten…

Uiteindelijk belandden we bij dit verlaten zwembad. We konden er gewoon zo heenlopen, terwijl het duidelijk bij een dicht hotel hoorde, haha. Bij het zwembad vonden we gelukkig een klein toiletgebouwtje, stromend water was er niet, maar de WC spoelde tenminste door, haha.

Wil je uitgaan, shoppen en houd je van levendigheid en drukte, dan zou ik zeker in de zomer gaan. Het stadje Ayia Napa is in de winter gewoon dood, echt een spookstadje, haha.

Op een dag besloten we te gaan lunchen, aangezien we dit niet hadden bijgeboekt in het hotel en ook veel supermarkten dicht waren. Het was best wel een stuk lopen voordat we eindelijk een restaurant hadden gevonden wat open was, haha! Zaten we daar tussen een groep bejaarden :p.

De eerste dag bleven we tot zonsondergang op het strand, love it <3 Ik vond het zo bijzonder om in maart al op het strand te kunnen liggen en in de zee te kunnen zwemmen! In Cyprus is het ook gewoon “winter”.

De tweede dag was het vrij bewolkt, dat hadden we niet verwacht. Toch liepen we, door het water (koud als de zon niet schijnt!), naar de overkant van Nissi Beach, waar je op deze rotsen kon staan. Zo ontzettend mooi! En grappig om door het water te kunnen lopen. ‘s Zomers ligt dit gedeelte namelijk droog.

Nadat we in de jacuzzi waren geweest besloten we nog even een wandeling te maken en de omgeving verder te verkennen. Het waaide wel erg hard en toen de zon onder ging was het echt koud! Aangezien er toch nergens wat te doen was waren we al gauw weer terug bij het hotel, haha.

De derde dag was alweer onze laatste, hele dag op Cyprus. Het waaide mega hard en wat gingen deze gekken doen? Fietsen… :’) Voor slechts 7 euro konden we een hele dag een fiets huren, ideaal. We besloten naar het centrum van Ayia Napa te fietsen, maar ook hier was alles dicht. Overal zag je bouwvakkers en schilders aan het werk, alle restaurants en uitgaansgelegenheden werden klaargemaakt voor de zomer.

In Ayia Napa heb je veel fietspaden, wat in de rest van Cyprus niet zo gangbaar is. Wel was het echt wennen om links te rijden. Niet overal waren fietspaden, de wegen waren soms slecht en heuvelachtig en met rotondes was het al helemaal feest, haha. Autobestuurders zijn hier ook niet zo gewend aan fietsers.

Onderweg kwamen we langs deze prachtige plek, die we natuurlijk moesten fotograferen. Maar man, wat waaide het HARD! Mijn mobiel vloog bijna uit mijn handen, haha.

Zo adembenemend mooi… <3

Check dit prachtige uitzicht, wauw. Het was echt heel bijzonder om zo langs de kust te kunnen fietsen. In andere landen heb ik dat nog niet eerder meegemaakt of gezien! Officieel was dit trouwens een voetpad, ik was af en toe bang dat de banden lek zouden gaan door al het gehobbel, haha.

Daarna hield het pad opeens op… Liepen we daar onze fietsen mee te slepen door het zand, haha. In de verte zie je trouwens onze eindbestemming, Kaap Greko, het zuidelijkste puntje van Cyprus. Uiteindelijk hield het pad écht op en vervolgden we onze tocht langs de gewone weg, hiervoor moesten we wel een flink stuk omfietsen (eerst een eind terug en daarna helemaal omhoog).

We zijn er bijna!!! Gelukkig werd het allemaal goed aangegeven, er bleek zelfs een bus naartoe te gaan, haha. Het werd steeds steiler en daarom besloten we onze fietsen beneden te laten staan.

WAUW. Op het hoogste punt had je echt een prachtig uitzicht.

Dit is een zenderpark van het Britse leger (aan de andere kant van de punt). Wat bijzonder! Er waren echt heel weinig toeristen in dit ongerepte gebied te vinden en verder was er ook geen toezicht, of zo. Je mocht van bepaalde dingen trouwens geen foto’s maken, ik vond het allemaal wel een beetje geheimzinnig. Ook wel heel naar om te bedenken dat er oorlog is in Syrië, 180 km verder in deze richting…

Alleen jammer dat we bijna van de rotsen afwaaiden, ik kon mijn handdoek amper vasthouden. Rustig genieten van de zon zat er niet in, het waaide echt ongemakkelijk hard en ook alle kanten op. Die middag hebben we nog van de zon genoten bij het hotel, weliswaar op een stoel, op een ligbedje liggen was echt niet fijn met deze harde wind (ZO koud, echt waar, haha). Gelukkig kregen we het van het fietsen een beetje warm ;-).

Vrijdagochtend was het dan alweer tijd om onze koffers te pakken en richting België te vliegen. Iets wat bij mij ook nooit van harte gaat, aangezien ik vliegangst heb. (Zouden jullie hier meer over willen lezen, bijvoorbeeld over hoe ik ermee om ga?). Vanuit het vliegtuig zagen we de Alpen, dat was dan wel weer erg mooi en bijzonder om te zien! Eenmaal aangekomen op Brussel was het nog ruim vijf uur reizen naar het altijd mooie Groningen en toen was ik echt KAPOT.
Mede door mijn vliegangst vond ik het extra spannend om deze reis te boeken, maar ik ben heel blij dat ik het toch heb gedaan. Het was echt heerlijk om er even tussenuit te zijn. En vooral de zon was echt genieten! Gewoon op het strand liggen in maart, dat geloof je toch niet?! Ik kan terugkijken op een hele mooie tijd en ik hoop ook dat jullie, mijn lieve lezers, een beetje mee hebben kunnen genieten via sociale media <3

Mijn Cyprus-(bespaar)tips op een rijtje:

– Houd je niet van drukte, uitgaan en heb je weinig te besteden, ga dan in het laagseizoen.
– Boek een last-minute!!! Toen wij zagen dat de week erop 20+ graden zou worden hebben we meteen geboekt! (De gemiddelde temperatuur in bijvoorbeeld maart is 13 graden, dus grote kans om teleurgesteld te worden als je ver van tevoren boekt). Wij hadden echt geluk.
– Boek een hotel met halfpension. Uit eten gaan op Cyprus is niet goedkoop en in het laagseizoen is er echt bijna niks open…
– Koop van tevoren in Nederland zo’n reisstekker, ook dit bespaart je geld. In het buitenland en op Schiphol zijn deze vaak reteduur. Ik heb thuis voor 7,99 een hele set gekocht inclusief Amerikaanse en Aziatische stekkers, altijd handig!
– Leen bijvoorbeeld bij de bibliotheek een boekje over Cyprus, ik heb er veel aan gehad. In dit soort boekjes vind je de bezienswaardigheden van alle delen van het eiland.
– Niet overal is (goede) WiFi, dus zoek zoveel mogelijk dingen van tevoren uit.
– Een koelkast op de kamer is ook een aanrader, zodat je bijvoorbeeld ook zelf lunch kunt maken.
– Cyprus is ECHT duur (een pakje boter kost al gauw 3 euro), dus heb je ruimte over in je koffer, neem zoveel mogelijk (eten en drinken) mee uit Nederland! #tattasbelike

Ben jij weleens op Cyprus geweest of ben je van plan er naartoe te gaan?

cyprus

21 Reacties

 1. 10 maart 2016 / 07:34

  Wauw!! Wat een geweldige foto's, jij hebt het zo te zien erg naar je zin gehad. Ik ga nog een vakantie boeken met mijn vriendinnen, ik zet deze er ook bij. Lijkt me leuk om hier heen te gaan!

 2. 10 maart 2016 / 08:00

  hmm, op de een of andere manier lukt het nooit als ik via wordpress een reactie achterlaat.. Heb jij een idee hoe dat komt? Ik doe het nu maar gewoon met m'n naam en url :).

  Ik had geschreven dat het echt super mooie foto's waren en dat ik me voor kan stellen dat je je er prima hebt vermaakt! Ziet er écht prachtig uit, dat strand ook joh. zo mooi!
  En grappig van dat wc-papier, in veel landen gaan dingen zó anders!

 3. 10 maart 2016 / 08:41

  Wauw, prachtige foto's heb je gemaakt! En het is daar ook zo mooi! Om even op je andere vragen terug te komen: ik heb geen vliegangst, maar het lijkt me wel interessant om te lezen hoe jij ermee omgaat. En Cyprus? ja hoor, daar wil ik graag naartoe gaan, maar dan in zomerseizoen.

 4. 10 maart 2016 / 08:45

  Cyprus is echt een prachtig eiland. Zo te zien heb je echt alles uit de paar dagen dat je er was gehaald <3 Ik heb trouwens ook last van vliegangst, alhoewel ik tot nu toe wel gewoon elke keer met vliegtuig op vakantie ga, leuk vind ik het nooit. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe jij hier mee om gaat!

 5. 10 maart 2016 / 09:03

  wat een mooie foto's en goede tips allemaal! Jammer dat er zoveel dicht was, maar zo te zien heb je je alsnog goed weten te vermaken <3

 6. 10 maart 2016 / 09:35

  Super mooie foto's! Ik krijg de vakantiekriebels hoor! Helaas is mijn vakantie net voorbij, ik moet nu nog ongeveer 5 weken wachten 🙁

 7. 10 maart 2016 / 10:13

  Potverdorie, je maakt me jaloers! Het ziet er ZO mooi uit, ik wil ook!!! Heel handig artikel ook, ik wist helemaal niet dat het zo duur was!?

 8. 10 maart 2016 / 10:24

  Lijkt me best apart om in de winter een 'zonvakantie' te boeken, maar fijn dat je het wel naar je zin had. Je hebt in ieder geval prachtige plekken gezien <3

 9. 10 maart 2016 / 14:55

  Ziet er leuk uit allemaal! Wat vreselijk dat het daar zo duur is zeg..

 10. 10 maart 2016 / 16:08

  Wauw dat water is inderdaad echt heel mooi en helder! Wel apart dat het echt zo stil is zeg! Heel erg leuk om te lezen en fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad 🙂 en natuurlijk ook dat je bent gaan vliegen 😉

 11. 10 maart 2016 / 19:00

  Ik moet zeggen, ik wist niet wat ik me erbij voor moest stellen. Maar na deze foto's gezien te hebben lijkt het mij ook wel gaaf om hier eens naartoe te gaan. Wat mooi allemaal, wauwie. Deze gaat op het lijstje 😉

 12. 10 maart 2016 / 19:19

  Wauw! Wat een prachtige foto's! Het ziet er heel erg mooi uit. Ik wist helemaal niet dat ze daar links rijden. Nu ik de foto's heb gezien, wil ik er best een keertje heen 🙂

 13. 11 maart 2016 / 11:02

  Wauw zo jaloersmakend dit! Ik ben er nog nooit geweest en het zou ook niet mijn eerste keuze zijn.. maar als ik dit zo zie, vind ik het toch wel erg gaaf. Hoewel het dan weer balen is dat alles zo duur is..

 14. 11 maart 2016 / 16:33

  Wat een mooie foto's, leuk verslag! Cyprus lijkt mij ook een erg mooi land. Wel jammer dat er geen strandtentjes of eigenlijk iets echt open was..

 15. 11 maart 2016 / 20:35

  Jeetje wat heb je ontzettend fijn weer gehad! Fietsen vind ik sowieso erg leuk te doen op vakantie, je ziet zo veel meer en het is een erg fijne manier van reizen. Wat een prachtige foto's <3

 16. 12 maart 2016 / 16:28

  Wauw wat een mooie zee, zo helder blauw! Leuk dat je een reisverslag hebt gemaakt.

 17. 13 maart 2016 / 18:17

  Hey Anna!
  Nu weet ik waarom je een bekend gezicht hebt…. ik heb je blog over Cyprus gelezen! (via facebook)
  Liefs, Petra (John Beerens styling event)

 18. Renate
  13 december 2017 / 11:13

  Echt super dat er een jacuzzi in het hotel zit. Ik heb er zelf een thuis en als ik dan op vakantie ga mis ik de jacuzzi toch wel een beetje. Meestal kijk ik altijd of er een jacuzzi bij zit met reserveren.

 19. 22 februari 2018 / 11:14

  Hoi,

  Leuke reportage, maar vergeleken met Grieks-Cyprus vind ik Turks-Cyprus leuk voor één keertje gedaan te hebben.
  Het Griekse gedeelte is echter TOTAAL anders en veel en veel mooier. afgezien nog van de vele oudheidkundige bezienswaardigheden en het klooster van Kykkos.
  Moet je zeker een keertje doen, we hebben er lange tijd gewoond, maar de mentaliteit voor er te wonen is totaal anders dan er vakantie te vieren, dus zijn toch maar terug verhuisd.
  Omgeving Pafos is het mooiste om te verblijven, auto huren en op naar het Troodos gebergte (tot 2600 meter hoog).
  Op ons blog vind je ook nog veel over Noord-Cyrpus en andere bestemmingen.
  Groetjes,
  Sandra Brennand (.com)

 20. Pauwels
  6 maart 2019 / 17:34

  Wij boekten een Cyprus reis met RSD. Schitterend eiland, superieure reisgids, heel veel gezien!
  Doch: ga nooit of te nimmer op reis met die maatschappij! Ze buiten je uit tot en met, absoluut geen hotels zoals ze meedeelden, half pension trok op niks, gedwongen om naar leerderfabriek en juwelen te gaan!
  Kortom: ik ben niet uitverteld over de schandalige RSD!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge