Mijn favoriete Photoshop hack voor productfotografie! | Tip

In de winter vind ik het super lastig om mooie productfoto’s te maken, aangezien het vaak ook overdag donker en grauw is. Op camera lijken de foto’s goed gelukt, maar op de laptop zijn ze soms een stuk donkerder! Heb je ook weleens het probleem dat je alleen de achtergrond van de foto’s lichter wilt maken, maar de producten op de foto niet? Ik ga je vandaag in deze Photoshop hack laten zien hoe je dat kunt doen. Ook met een wat minder goede camera zal je productfotografie hierdoor aanzienlijk verbeteren! Kijk je mee?

photoshop tip

Stap 1: Open de foto die je wilt bewerken in Photoshop

Voor deze tutorial gebruiken we een niet zo mooie foto van mijn Urtekram review, die ik heb geschoten op een dag dat het echt heel donker was. Ik fotografeer zelf trouwens met de Canon 1100D, een spiegelreflex waar ik prima mee uit de voeten kan, maar waarbij ik helaas weinig zelf kan instellen. Photoshop is dan ook mijn beste vriend in de wintermaanden!

Wat we concreet gaan doen is de achtergrond van deze foto aanpassen, zodat hij lichter wordt. De producten op de foto zijn qua belichting prima, dus die moeten we niet teveel bewerken! Als je geen ervaring hebt met Photoshop kan ik me voorstellen dat deze tutorial er enorm ingewikkeld uitziet, maar geloof me, iedereen kan dit! Het enige wat je hoeft te doen is de volgende stappen zorgvuldig uitvoeren:

productfotografie

Stap 2: Selecteer de ‘Veelhoeklasso’ in het linkerpaneel 

Bij mij is dat het derde icoontje vanaf boven, wellicht is dat in andere versies van Photoshop anders. Om de opties onder het derde icoontje te openen gebruik je de rechtermuisknop. Je kunt ook snel selecteren gebruiken, maar de Veelhoeklasso vind ik een stuk nauwkeuriger werken – zeker bij rechte en/of hoekige producten.

productfotografie

Stap 3: Selecteer het product op je foto

Met de Veelhoeklasso kun je rechte lijnen trekken, wat in dit geval erg handig is. Het werkt nauwkeurig en snel. Klik op een punt waar je wilt beginnen (bijvoorbeeld een hoek) en klik op een ander punt om de lasso te laten eindigen. Bij bolle objecten kun je de Veelhoeklasso ook prima gebruiken, ik zoom altijd een heel stuk in, zodat ik telkens met kleine stapjes kan werken. Als je het hele product hebt geselecteerd en weer bij je beginpunt bent, zie je een soort bolletje verschijnen. Als je op dat punt klikt heb je het hele product geselecteerd!

productfotografie

Nog een product selecteren?
In mijn geval waren er twee producten die ik wilde selecteren. Dit doe je door de Shift toets in te drukken, terwijl je met de linkermuisknop op het beginpunt van het andere product klikt (dus, Shift + klik). Vervolgens herhaal je weer alle stapjes. Voilà, beide producten zijn nu geselecteerd!

productfotografie

Stap 4: De rand verfijnen

Hoe nauwkeurig je je producten ook hebt geselecteerd, er bestaat een kans dat het heel erg opvalt dat er iets gephotoshopt is aan de foto. Om dit te voorkomen gebruik ik altijd de optie ‘Rand verfijnen,’ die standaard verschijnt wanneer je iets selecteert.

productfotografie
Ik kies meestal voor de optie vloeiend, die zet ik op 70 of 80. Vervolgens klik je op oké!

productfotografie

Stap 5: De selectie omkeren

Je hebt nu de producten op je foto geselecteerd, maar het is de bedoeling dat we de achtergrond lichter gaan maken. De selectie moet dus worden omgekeerd. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar is met een simpele druk op de knop gebeurd! Je gaat naar de optie ‘Selecteren’ bovenin je menu en daar vind je de optie ‘Selectie omkeren.’

productfotografie

Stap 5: De achtergrond aanpassen!

Nu je achtergrond geselecteerd is (of dit gelukt is zie je aan de stippellijnen om de hele foto heen) kun je deze gaan bewerken. Ik speel zelf altijd een beetje met verschillende opties. In dit geval paste ik de helderheid aan, omdat de foto echt heel donker was. De helderheid kun je aanpassen onder het knopje ‘Afbeelding’ bovenaan het scherm, vervolgens klik je op ‘Aanpassingen’ en verschijnen er diverse opties.

productfotografie

Pro tip: Speel met de kleurtoon en de verzadiging!

De kleurtoon en verzadiging vind je onder de knop ‘Afbeelding’ > ‘Aanpassingen’ > ‘Kleurtoon/verzadiging.’ De grijze waas op je foto is voor een groot deel weg te halen door de verzadiging omlaag te zetten. De achtergrond wordt dan minder intens (werkt vooral goed bij witte achtergronden met weinig details). Soms heb ik in de winter last van een blauwe gloed op foto’s, dit pas ik aan door bijvoorbeeld te kiezen voor een meer gele en/of roze gloed.

Extra tip: De producten op je foto bewerken

Vind je het contrast tussen je bewerkte (witte) achtergrond en de producten op de voorgrond te groot? Dit kan je heel simpel oplossen! Eerder heb je de selectie omgekeerd, zodat je de achtergrond kon bewerken. Wanneer je nu de selectie omkeert zijn de producten weer geselecteerd en kun je deze bewerken door middel van de bovenstaande stappen ‘Afbeelding’ > ‘Aanpassingen.’

IMG_3987kopie-809x539
Yay, de foto is nu een stuk lichter! In de hoeken heb ik nog steeds last van een grijze waas, maar als ik de foto nog lichter zou maken zouden de lampjes helemaal wegvallen (en geloof me, die lampjes zijn een hel om uit te snijden, haha ;-)). Als ik toch niet tevreden ben over de foto zijn er nog andere bewerkingsopties waar ik gebruik van maak, maar dat ga ik jullie laten zien in een volgende tutorial! Bovenstaande stapjes vormen de basisbewerking die ik vaak gebruik en voor de meeste foto’s is dit meer dan voldoende. Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tutorial en dat ik het duidelijk heb uitgelegd! 🙂

Gebruik jij Photoshop? Wat zijn jouw favoriete bewerkingsopties? 

14 Reacties

  1. 8 januari 2018 / 07:20

    De bewerkte foto ziet er echt heel mooi uit en wat een handige tip! Ik heb zelf nog geen Photoshop, maar denk er ook aan om het toch te nemen. Op dit moment gebruik ik Photoscape, een gratis en echt heel handig programma. Maar met Photoshop kun je zo te zien nog zo veel meer 🙂
    Romy onlangs geplaatst…Lachvoer | 7x Ik kon mijn lachen niet inhouden!My Profile

  2. 8 januari 2018 / 18:51

    wat een handige tip en goed uitgelegd. ik doe het altijd anders maar ga deze manier eens proberen kijken of dat ook voor mij werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge