Welk type zonnebril past bij jouw gezicht? Ontdek nu

Het is lente, dus de zonnebrillen kunnen weer uit de kast. Iets wat ik altijd enorm lastig vind, is een nieuwe zonnebril vinden. Immers, niet iedere zonnebril staat goed bij iedere gezichtsvorm. Zo ben ik erachter gekomen dat de cateye zonnebril (maar dan niet te smal en puntig) mij het beste staat. Ben je benieuwd welk type zonnebril bij jouw gezicht past? In dit artikel vind je de verschillende soorten zonnebrillen en deel ik mijn favorieten.

welk type zonnebril

Welk type zonnebril past bij jou?

Natuurlijk moet je vooral gaan voor een zonnebril die je leuk vindt en fijn zit. Niets is namelijk zo vervelend als een zonnebril die te veel klemt of juist van je gezicht schuift. Het belangrijkst is uiteraard dat de zonnebril je ogen goed beschermt. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe zonnebril?

  • Heeft de zonnebril een UV-400 filter? Alleen zonnebrillen met dit filter beschermen tegen UV-A en UV-B straling.
  • Is de zonnebril donker genoeg? Een te lichte zonnebril zorgt ervoor dat het alsnog onaangenaam is om in de zon te kijken.
  • Heeft de zonnebril een CE-markering? Dit is een getal, van 0 tot 4, dat de mate van bescherming tegen verblinding aangeeft. Bescherming 4 wil zeggen dat zo’n 95% van het licht geabsorbeerd wordt. Voor de zomer wordt echter aangeraden om voor een CE-markering van minimaal 3 te kiezen.

welk type zonnebril

Zonnebrillen voor een ronde gezichtsvorm

Bij een rond gezicht bevindt het breedste punt zich bij de wangen. Het juiste type zonnebril kan ervoor zorgen dat je gezicht smaller lijkt. Rechthoekige en vierkante zonnebrillen staan fantastisch als je een rond gezicht hebt.

Zelf heb ik een ronde gezichtsvorm. Heb jij dit ook, dan herken je dit vast wel: zonnebrillen staan óf geweldig, óf echt vreselijk. Probeer vooral ronde zonnebrillen te vermijden. Mijn favoriete zonnebrillen zijn degene die aan de bovenkant wat uitsteken en aan de onderkant wat smaller zijn:

Zonnebrillen voor een ovaal gezicht

Mensen met een ovale gezichtsvorm hebben een relatief lang gezicht en ronde kin. Deze gezichtsvorm is te vergelijken met het lichaamstype wespentaille: alles staat je goed! Met een ovale gezichtsvorm kun je zowel kiezen voor een cat-eye zonnebril, als een rond of vierkant model.

Goed nieuws: de butterfly zonnebril staat jou ook geweldig! Dit is een zonnebril die, de naam zegt het al, geïnspireerd is op de vorm van een vlinder. Deze zonnebril heeft dan ook meerdere hoeken dan een standaard vierkante bril.

Zonnebrillen voor een vierkant gezicht

Heb je een relatief breed voorhoofd en een hoekige kaaklijn? Dit zijn kenmerken van een vierkant gezicht. Met een vierkante gezichtsvorm staan ovale en ronde zonnebrillen jou juist enorm goed.

Deze verzachten namelijk de scherpe vormen in je gezicht en zorgen voor meer balans.

Zonnebrillen voor een hartvormig gezicht

Bij een hartvormig gezicht bevindt het breedste punt zich bij je voorhoofd en jukbeenderen. Je kin is dan wat smaller en puntiger.

Het type zonnebril dat fantastisch bij deze gezichtsvorm past, is de welbekende aviator zonnebril. Ook cat-eye zonnebrillen staan heel erg goed bij een hartvormig gezicht.

Op zoek naar meer items voor de zomer?

Op mijn blog vind je nog veel meer artikelen om je klaar te maken voor de zomer. Is jouw zomergarderobe nog niet compleet? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Welk type zonnebril past het beste bij jou?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
pinterest Anna Jirina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge