WAAROM IK MIJN INSTAGRAM-ACCOUNT OP PRIVÉ HEB GEZET

Instagram is voor vele bloggers inmiddels onmisbaar. Ook ikzelf ben – of eigenlijk was – een fanatieke Instagrammer. Ik was er iedere dag mee bezig, het werd bijna een obsessie. De laatste paar weken is dat veranderd. Zelfs zo sterk dat ik mijn Instagram-account op privé heb gezet, iets wat ik nog nooit heb gedaan. Ik wilde graag even mijn verhaal delen en jullie vertellen waarom ik dit heb gedaan. Lees je mee

instagram-account op privé

Volgens mij is het nu iets meer dan een jaar geleden dat ik besloot om meer te gaan doen met mijn Instagram. Ik zag mooie foto’s bij anderen voorbij komen en toen ben ik ook echt meer mijn best gaan doen. In een klein halfjaar groeide mijn Instagram van 300 naar 1000 volgers en ik probeerde iedere dag een foto te plaatsen. Na het avondeten bleef ik vaak een uur op de bank hangen om te Instagrammen. Ik plaatste zelf een foto, maar ik nam ook uitgebreid de tijd om foto’s van anderen te liken en erop te reageren. En, niet te vergeten, om leuke, nieuwe accounts te ontdekken! Het werd een soort online sport en ik haalde er ontzettend veel plezier uit.

Nu is dat totaal anders. Ik ben een beetje Instagram-moe. Ik had nooit verwacht dat ik van Instagram zo’n big deal zou maken, maar voor mij als blogger is Instagram eigenlijk onmisbaar. Als ik een foto plaats met daarin een verwijzing naar een nieuw artikel, merk ik dat meteen aan het aantal views en reacties op mijn blog artikelen. Instagram is dus vooral erg belangrijk om mijn blog artikelen te ‘promoten.’ Daarnaast heeft Instagram nog meer voordelen, zoals de leuke interactie met mede-bloggers en Instagrammers en het ontdekken van nieuwe bloggers. Ook zit ik in een aantal Instagram chatgroepen en kom ik soms zomaar in contact met een leuke blogger. Heel gezellig! Maar de voordelen wegen voor mij niet op tegen de nadelen.

Volgen-ontvolgen
Sommige Instagrammers hebben volgens mij niks beters te doen dan andere volgen en ontvolgen. Zucht. Ik dacht dat dit iets was wat wel zou overwaaien, maar niet dus. Sommige personen verschenen wel 10 keer als ‘is je gaan volgen’ in mijn inbox (of hoe dat ook maar mag heten). Daar word je toch niet goed van? Het resulteerde bij mij dan ook in een hele lijst geblokkeerde gebruikers. Mij volgen in de hoop dat ik je terug ga volgen kun je één keer proberen, maar geen 10 keer. Alsjeblieft zeg.

Love it babe!
Huh, die reactie had ik net toch ook al gezien onder een foto? Ik dacht echt dat er wat mis was met MIJN ogen. Overal zie ik: ‘Cool shot’, ‘Stunning’, en, niet te vergeten, ‘Love it babe’. Ugh. Natuurlijk, het kost best veel tijd om op iedere Instagram-foto te reageren die je tegenkomt, maar om nou overal dezelfde reactie te spammen? Is dat niet een beetje sneu? Als dat tegenwoordig de manier is om ‘groot’ te worden, wat is dan nog de lol van Instagram?

Spam
Want more followers? Click here. Altijd was ik na het plaatsen van een foto een paar minuten bezig met het verwijderen van spam-reacties. Het staat anders zo lullig, vind je ook niet? Ook deze gingen, hoppa, in de lijst met geblokkeerde gebruikers.

Rare accounts die je volgen
Ook al heb ik soms het gevoel dat ik alleen maar word gevolgd door bloggers, vrienden, collega’s en bekenden, helaas is dat niet het geval. Ik had er gewoon zo weinig controle meer over. Er zaten echt creeps tussen, bah!

Lurkers
Dan heb je ook nog de mensen die op je profiel kijken, niks liken en je ook niet volgen. Lurkers. Gluurders. Stom. Mijn Instagram is voor mij een manier om mijn blog te promoten, maar ook mensen die niks te zoeken hebben op mijn blog, kunnen daarop kijken via mijn Instagram. Natuurlijk is dat iets wat je niet echt kan voorkomen, maar ik plaats ook vaak persoonlijke foto’s op Instagram. Eigenlijk vind ik dat juist heel leuk! Maar ik durf het nooit zo goed, omdat iedereen alles kan zien… Mensen (her)kennen mij namelijk ook vanwege mijn werk, en ik wil een beetje zien te voorkomen dat zij gelijk mijn privé leven in kunnen duiken (en mijn blog-archief).

Waste of time
Ook tijd is een belangrijk puntje. Ik ben de laatste tijd veel minder bezig met Instagram, omdat het ontzettend veel tijd kost – en veel discipline vergt. Eerder wilde ik altijd elke dag een foto online hebben staan. Ook besteedde ik dagelijks heel wat uurtjes aan het liken en reageren bij anderen. Ik was verslaafd! Tijd die ik veel beter kon gebruiken voor school, of voor het schrijven van nieuwe blog artikelen.

Inspiratieloos
Als ik geen inspiratie heb, kom ik gauw in de verleiding om de boel te laten verslonzen. Dat geldt niet alleen voor mijn Instagram of voor mijn blog, maar eigenlijk voor alles – ook in het dagelijks leven. Op een gegeven moment waren mijn Instagram ideeën gewoon op. Ook werd het steeds moeilijker om leuke, nieuwe accounts te vinden. Ik kom al-tijd dezelfde tegen! Ik ben al weken veel minder actief dan jullie van me gewend zijn. Toch werd ik nog regelmatig geconfronteerd met Instagram, vanwege rare volgers, spam of berichtjes. Ik was er zó zat van! Sinds vorige week heb ik mijn Instagram op privé gezet en tot nu toe bevalt me dat heel goed. De druk om er aldoor mee bezig te zijn is daardoor ook weg. Andere bloggers zullen mij niet zo snel volgen, omdat ze niet weten wie ik ben. Alleen via mijn blog kunnen ze mijn Instagram nog makkelijk vinden, en dat is ook eigenlijk hoe het hoort. Niet andersom! 😉

Hoe sta jij tegenover deze irritante Instagram-dilemma’s? Heb jij je Instagram op privé?

22 Reacties

 1. 7 april 2017 / 07:21

  Dat volgen ontvolgen vind ik zo irritant. Ik vond het leuk om accounts te volgen, maar als ze daaraan meedoen dan moet ik ze gewoon ontvolgen van mezelf.
  Kim onlangs geplaatst…Outfit: Holo and StripesMy Profile

 2. 7 april 2017 / 07:38

  Omg, ik ben gelukkig niet de enige die zich irriteert aan die ‘stunning’ reacties en het volgen-ontvlogen. Laatst had ik een foto geplaatst met m’n arm in t gips en een reactie die ik daarop kreeg: cute. Why? Ook ben ik maar gestopt met het gebruiken van veel hashtags. Dit zorgt er (hopelijk) voor dat mensen m’n account gaan volgen omdat ze het leuk vinden ipv om zichzelf er mee te promoten.
  Liefs,
  Elles
  Elles onlangs geplaatst…‘First things’ tagMy Profile

 3. 7 april 2017 / 09:36

  Ik begrijp heel dat volgen-ontvolgen-gebeuren ook niet. Ik heb nog niemand ontmoet die ermee gediend is; íédereen wordt er boos van, dus waarom blijven die mensen dat doen?!
  Verder heb ik een persoonlijk Instagram-dilemma. Ik ben mijn Instagram-account pas na een tijdje ook voor m’n blog beginnen gebruiken, wat wil zeggen dat m’n vrienden ook met m’n bloggerelateerde posts geconfronteerd worden. Ik hoor ze gewoon denken, ‘hier is ze weer’. :’) Ach, dan ontvolgen ze me maar. Ik heb een tijdje twee accounts gehad, maar dat werkte niet voor mij.
  Jessica J. onlangs geplaatst…Tutorial • Twitter Cards toevoegen aan Weebly-websiteMy Profile

 4. 7 april 2017 / 09:54

  Ugh, ja. Don’t even get me started over de volg-ontvolgers. Ik heb inmiddels ook een blacklist gemaakt. Ik hou echt van Instagram, maar het heeft ook weer zo zijn donkere kanten helaas.
  Chelsey onlangs geplaatst…Mijn droom slaapkamer | InspiratieMy Profile

 5. 7 april 2017 / 13:02

  Ohhhh i feel you! Wat een mega irritaties heb ik de laatste tijd bij Instagram.
  Een account volgt je, ik denk goh wat een mooi account ik volg even terug en hop, weg zijn ze weer.
  Maar dan nog wel een like geven op je foto’s want stel je voor dat ik door heb dat je me niet meer volgt. Ik geef je groot gelijk!
  Rebecca onlangs geplaatst…Sardinië ➸ Paniek tijdens autorijden & angst voor geiten | Vlog #27My Profile

 6. 7 april 2017 / 13:55

  Ik herken veel in je artikel. Ik word ook moe van dat volgen-ontvolgen. Hebben die mensen niks beters te doen met hun leven? Ook volgt een account mij die onder meerdere foto’s al dezelfde opmerking heeft geplaatst. Volgens mij heeft ze het gewoon niet door. Het zijn ook steeds van die standaard reacties. Heel vervelend!

 7. 7 april 2017 / 17:58

  Ik snap het helemaal! Ik vond Instagram eerst helemaal geweldig, maar de laatste tijd staat het me ook tegen vanwege de redenen die jij benoemt. Ik word zo moe van dat volgen-ontvlogen en steeds dezelfde personen die je niet volgen maar wel op elke foto reageren met ‘cool pic’, ‘stunning’ of alleen maar emoticons. Momenteel vind ik Twitter dan ook leuker. Ook vanwege het contact met andere bloggers.
  Dalinka onlangs geplaatst…Happy Month 4 | Terrasjes, nieuwe baan en mooie mannenMy Profile

 8. 7 april 2017 / 23:48

  Ik snap het wel, die irritatiepuntjes zijn echt zuur. Maar tot nu toe vind ik het zelf leuk genoeg om me niet te laten kisten. Dalinka heeft trouwens gelijk, Twitter is gezellig 😀

 9. 8 april 2017 / 17:14

  Eerlijk gezegd maak ik me er helemaal niet druk om. Ik plaats een foto wanneer ik dit wel en denk dat iets een leuke foto is, meer niet. Of mensen mij nu gaan volgen of ontvolgen (x10) moeten ze lekker zelf weten, omdat ik mensen volg ik die ik leuk vind. Ga niet iemand volgen omdat ze mij volgen, nee, ik moet iets zelf leuk vinden 🙂
  Mariska onlangs geplaatst…Pers april 2017 (Hema, The Body Shop en Blokker)My Profile

 10. 9 april 2017 / 10:50

  Volgen – ontvolgen – volgen – ontvolgen – volgen – ontvolgen…Inmiddels is mijn ‘blokkeren’-lijstje ook behoorlijk lang. Ik snap niet dat meiden je continu volgen en ontvolgen. Waarschijnlijk komt dit ook door bepaalde apps die hier een bijdrage aan leveren om zoveel als mogelijk volgers te krijgen.
  Vieze mannetje, ughhh…! Ik verwijder die meteen!
  Ik heb mijn account niet op privé staan, maar denk wel ontzettend goed na voordat ik iets plaats. Zo plaats ik (vrijwel) geen foto’s van mezelf op mijn account.
  Meid, ik begrijp je helemaal! En, je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt. Liefs!
  Beautyjuf onlangs geplaatst…5x Insta-kiekjes Beautyjuf #3My Profile

 11. 9 april 2017 / 15:58

  Sterk artikel. Zelf ben ik daar ook soms over aan het twijfelen. Het kost zóveel tijd en sinds ik gebruik maak van Instagram Stories ben ik verbaasd hoeveel gluurders ik heb. Mensen van vroeger voornamelijk. Daarnaast vind ik dat het soms zoveel tijd kost.
  dionne onlangs geplaatst…De inrichting van je huis | Scandinavisch vs. klassiekMy Profile

 12. 9 april 2017 / 21:11

  Ik begrijp je helemaal! Je hebt gelijk maar het is inderdaad een verslaving geworden. Knap dat je de knoop hebt doorgehakt ☺

 13. 10 april 2017 / 11:35

  Ik snap heel goed wat je allemaal zegt, en soms zijn dat soort dingen ook erg vervelend. Maar ik vind Instagram nog steeds een ontzettend leuk platform, en het is inderdaad leuk om bij te houden naast je blog. Wel heb ik ook een persoonlijk account voor vrienden waar ik andere foto’s plaats zoals van familie, en dit account is wel privé. Dit vind ik fijner omdat ik dat hele persoonlijke dingen alleen deel met de mensen waarmee ik dit ook daadwerkelijk wil delen.
  Wies | Nature of Happiness onlangs geplaatst…Reflection week | What I didMy Profile

 14. 11 april 2017 / 18:59

  Die volgers/ontvolgers heb je gelijk in. Gelukkig heb ik altijd al mijn meldingen van Instagram uitstaan en merk ik het eigenlijk amper wanneer er weer mensen afgaan of bijkomen! Ikzelf ben ook wel redelijk verslaafd in de zin van dat ik graag iedere dag 1 tot 2 foto’s erop wil krijgen, maaaar daarbij moet ik wel zeggen dat ik het juist ontzettend leuk vind om foto’s ervoor te maken, mijn creativiteit tot uiting te laten komen (het is ook een vorm van mijn energie kwijtkunnen) en iets moois te creeëren!
  Daphne onlangs geplaatst…Etos Color Care Lip-OholicMy Profile

 15. 12 april 2017 / 08:28

  Ik snap je ergernissen wel! Gelukkig staan mijn push-meldingen uit, dus heb ik er pas ‘last’ van als ik de app open, haha. Mensen die mij volgen en weer ontvolgen ontvolg ik ook uit principe, zelfs grote bloggers en youtubers maken zich hier schuldig aan! In de video die een aantal Amsterdamse studenten laatst maken over hun in scene gezette Influencer zag ik dat die reacties als cute en wow door een automatische bot onder allerlei fotos wordt gepost.. zucht!

 16. Maris
  17 april 2017 / 14:48

  Oh, dit artikel is zo waar! Ik snap je ergernissen volkomen! Dat volgen-ontvolgen is ook niet leuk. Ik had een Noors meisje die mij steeds volgde-ontvolgde, ik deed het 10x terug bij haar en toen was het eindelijk klaar haha. En die rare accounts die je foto ineens liken, bleh moet ik ook niet hebben. Toen ik bezig was met die challenge van makeupmusthavesnl had ik ook ineens veel meer volgers… maar eigenlijk moet je pas een foto posten wanneer het jouw uitkomt 🙂 Ik wil ook graag meer foto’s posten, maar daar moet je wel de inspiratie voor hebben en gezien ik niet meer blog heb ik dat ook niet elke dag. Op het moment vind ik natuurfotografie heel mooi, maar ook dat houdt een keer op, haha!
  liefs

 17. Rohit
  26 september 2017 / 15:22

  Interresant artikel. Kwam erop tijdens het googlen tijdens het zoeken om Instragram op privé te zetten.
  Ik ben echt sinds deze maand actief geworden omdat ik tijdens mijn vakantie foto’s erop plaatste in eerste instantie alleen voor familie. Maar ik kreeg een heleboel likes van onbekenden en ook gingen mensen mijn volgen. Leuk dacht ik eerst totdat ik erachter kwam dat mensen dat verl dat deden om je te ontvlogen, maar ondertussen moet je hun wel blijven volgen. Vaak hebben die mensen vele volgers maar volgen ze zelf weinig mensen. Ik gebruik hem nu prive en alleen om vakantie foto’s te plaatsen voor familie of mensen die ik zelf echt wil volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge