Photoshop hack #4 | De lucht bewerken van Instagram foto’s!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten photoshop ik er graag op los. Ik vind het vooral heel tof om mijn Instagram foto’s te editten in Photoshop, de lucht bewerken is daarbij een van mijn favorieten. Ik kreeg een aantal keer de vraag hoe ik dat nou precies doe en natuurlijk deel ik graag mijn tips! Het is al bijna een jaar(!) geleden dat de laatste ‘photoshop hack‘ online kwam, daar wil ik vandaag verandering in brengen. Wil jij weten hoe ik de lucht van mijn foto’s bewerk en wil je er zelf mee aan de slag? Ik ga het je laten zien, kijk mee!

lucht bewerken
Tegenwoordig zijn er een hele hoop apps op de markt, waarbij je leuke effecten kunt toepassen op je foto’s. Deze apps zullen ongetwijfeld een uitkomst bieden als je niet zo handig bent met Adobe Photoshop, maar ik ben ongetwijfeld team Photoshop! 😉 Ik ben juist helemaal niet handig met apps, haha, verschil moet er wezen. Daarnaast heb je met Photoshop oneindig veel mogelijkheden. Hopelijk kan jij na het volgen van mijn tutorial ook aan de slag met het bewerken van luchten in Photoshop. Het is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt!

lucht bewerken
Voor deze tutorial ga ik mijn verjaardagsfoto gebruiken, die een tijdje geleden op mijn Instagram verscheen (gephotoshopt en wel). Ik had het geluk dat er al een zonnige, warme gloed op de foto aanwezig was. De zon ging bijna onder en dat geeft altijd een prachtig effect, wat zeker in je voordeel is als je de lucht gaat photoshoppen. Een super donkere, bewolkte foto met een zonnige lucht is natuurlijk een beetje gek :p.

Eerst nog even dit: Bewerk je foto vóórdat je gaat photoshoppen! Wanneer je eerst de lucht gaat bewerken en dan pas je hele foto, kan de lucht ineens heel anders kleuren. Ik bewerk mijn foto’s altijd via de Instagram app zelf en met VSCO.

photoshop

Stap 1: Je foto kopiëren in het deelvenster ‘Lagen’
Wanneer je de foto opent die je wil gaan gebruiken, zie je rechts het deelvenster ‘Lagen.’ Is dit niet het geval, dan kun je het deelvenster ‘Lagen’ openen via Venster > Lagen (bovenaan in je Photoshop menubalk). Klik op de foto/laag in de het deelvenster ‘Lagen’ (waarschijnlijk staat er ‘achtergrond’) en gebruik command + J om de laag te kopiëren. Voor Windows is command waarschijnlijk te vervangen door control.

photoshop

Stap 2: De lucht selecteren in de bovenste laag

In de linker werkbalk selecteer je de vierde optie van boven, genaamd ‘Snelle selectie.’ Vervolgens zal je een plus-tekentje zien verschijnen op je scherm en kun je hiermee over de foto gaan. Door simpelweg te klikken en te slepen kun je de lucht selecteren.

photoshop
Als je net als ik lastige objecten in je foto hebt, zoals een lantaarnpaal, kun je daaromheen selecteren. Met Shift + klik kun je iets toevoegen aan je selectie, met Alt + klik kun je iets verwijderen uit je selectie. Het makkelijkste is om eerst alles te selecteren wat je wil photoshoppen,  en daarna met Alt + klik objecten deselecteren (in dit geval de lantaarnpaal). Ook heb ik de boom helemaal rechts weggehaald uit de selectie, omdat bomen altijd lastig zijn in photoshop.

Bovenin kun je de selectiegrootte selecteren. Wanneer je een groot vlak wil selecteren (Shift + klik) zou ik een grote selectiegrootte aanraden, bij een klein vlak een kleine grootte. Zo gebruikte ik grootte 9 om de lantaarnpaal te deselecteren (Alt + klik).

instagram
Nu ga je je selectie (de lucht in dit geval, want die gaan we bewerken), weghalen. Denk erom dat je nog steeds in de bovenste laag werkt (check het deelvenster ‘Lagen’ rechts in beeld). Hoe je de selectie weghaalt? Door simpelweg op backspace te drukken! In eerste instantie zul je geen verschil zien, omdat je een dubbele laag hebt gecreëerd. Je kunt echter wel checken of je het goed hebt gedaan. In het deelvenster ‘Lagen’ kun je namelijk de zichtbaarheid van de onderste laag tijdelijk uitzetten (klik op het oogje links!)).

Extra tip: Ben je nog niet zo’n Photoshop held, zorg dan dat je een makkelijke foto hebt om te shoppen. Zoals ik aangaf zijn bomen lastig, maar bijvoorbeeld gebouwen zijn een stuk makkelijker (strakke lijnen, dus makkelijker te selecteren).

Extra tip: Heb je toch bomen in de weg? 😉 Ga dan wat nauwkeuriger te werk, door je selectiegrootte klein te maken. Met Shift + klik kun je in de bovenste laag meer aanpassingen doen, door de lucht tussen de bomen weg te halen. Gebruik weer backspace om je selectie te verwijderen.

instagram

Stap 3: Een mooie lucht toevoegen!
Nu is het tijd voor het leukste gedeelte, namelijk het bewerken van de lucht! Denk erom dat je de zichtbaarheid van de onderste laag weer aanzet (klik op het oogje) en dat je in de onderste laag gaat werken. Dit doe je door simpelweg op de onderste laag te klikken. Nu kun je het internet afstruinen naar mooie luchten! De termen waar ik op zoek? Voornamelijk ‘pink sky’, ‘cloudy sky’ of ‘golden hour.’

photoshop
Heb je een mooie afbeelding gevonden? Sleep ‘m naar je Photoshop om ‘m te openen, of sla de afbeelding op en open ‘m in Photoshop (In de bovenste menubalk: Bestand > Openen). Vervolgens kopieer je de afbeelding (command + C) en plak je hem in je photoshop-creatie (command + V). Is je afbeelding veel te klein of juist te groot? Met command + T kun je de afbeelding slepen, verkleinen of vergroten.

Zoals je ziet zit de lucht nu tussen de onderste en de bovenste laag in, wat precies de bedoeling is! 🙂 Ik heb twee verschillende afbeeldingen van luchten over elkaar heen geplakt, maar je kunt natuurlijk ook gewoon één afbeelding gebruiken. Ook kun je in het deelvenster ‘Lagen’ spelen met de dekking van de luchten. Ga op de desbetreffende laag staan (in mijn geval laag 3) en wijzig de dekking naar bijvoorbeeld 20% of 60%.

Extra tip: Maak de lagen van je lucht altijd iets transparant, dit geeft een natuurlijker effect. De ‘originele’ lucht zit er immers nog onder, zo zorg je ervoor dat het mooi met elkaar blend.

En voilà, je hebt een super mooie lucht! 😀 Ik hoop dat jullie deze tutorial leuk vonden! Wil je meer leren over fotobewerking? In mijn e-book ‘Het Photoshop Handboek voor Content Creators” vind je maar liefst 80 pagina’s aan creatieve Photoshop tutorials! Na het volgen van de tutorials ben jij een pro in fotobewerking en het creëren van collages, artwork en nog veel meer.

En, ga jij nu ook luchten bewerken in Photoshop? 

lucht bewerken

12 Reacties

 1. 31 mei 2019 / 07:28

  Wat heb je de foto prachtig bewerkt! Complimenten! Ik heb nog geen ervaring met Photoshop, maar dit motiveert me zeker wel om misschien toch een keer met de echte Photoshop (ik gebruik nu een gratis bewerkingsprogramma) te gaan werken 🙂

 2. 31 mei 2019 / 08:47

  Aah je hebt de foto echt netjes bewerkt! Ik werk zelf ook onwijs graag met photoshop, zowel om te tekenen als om foto’s te editten. Als het om bewerking van licht en contrast gaat gebruik ik echter liever Lightroom.
  Ilona Wielinga onlangs geplaatst…DIY: Het aftellen kan beginnenMy Profile

 3. 31 mei 2019 / 09:14

  Super gaaf dit. Ik vind dit zo leuk. Ik hoop dat er meer Photoshop hacks komen. Hoe je de leuke collage bovenaan dit artikel maakt bijvoorbeeld. Waar je ideetjes opdoet en die tekening van pijl vandaan haalt. Ik mis die tutorials vaak of weet niet waar ik moet zoeken, dat kan ook, haha.

 4. 31 mei 2019 / 09:46

  Super leuke tutorial Anna! Ziet er echt mega leuk uit! Zelf heb ik er nooit direct over nagedacht om mijn foto’s zo te bewerken, maar wie weet! Echt wel leuk om er mee te experimenteren! Liefs
  Anna onlangs geplaatst…My Rollerskating Adventures #1My Profile

 5. 31 mei 2019 / 09:49

  Wat goed zeg! Ik gebruik zelf alleen de kleuren, maar heb er nog nooit wolken in gekregen.

 6. 31 mei 2019 / 09:49

  Yes, een nieuwe hack! Zo leuk vond ik dit altijd. Ik vind het echt heel mooi gedaan. Was de lucht in het echt maar altijd die kleur bij zonsondergang!

 7. 31 mei 2019 / 11:16

  Aha, dus zo deed je dat, haha! Ik vroeg het me al af. Klinkt doable, maar zoals zo vaak, als ik er zelf mee aan de slag ga is het alleen maar prutsen geblazen. Eens in de zoveel tijd heb ik weer Photoshop op mijn computer omdat ik het dan weer aandurf, maar gooi het er net zo snel weer vanaf als ik zie hoe slecht ik ermee ben haha. Wil jouw hack wel heel graag een keer proberen!
  Johanne onlangs geplaatst…BSB, Italië & Bookie Book Books: hier heb ik zin an!My Profile

 8. 3 juni 2019 / 21:12

  Wauw, wat een onwijs mooi en dreamy effect met die roze wolken. Super leuk dat je deze tutorial met ons deelt. Ik ga binnenkort eens proberen in Photoshop of het mij ook lukt 🙂

 9. 11 juni 2019 / 21:16

  Wooow wat slim zeg! Nooit over nagedacht, terwijl ik toch regelmatig Photoshop gebruik. Deze tip ga ik een keer gebruiken, echt heel handig 😉

 10. 17 februari 2020 / 07:53

  Bedankt voor het delen van zulke mooie informatie met ons. Ik hoop dat je wat meer informatie deelt over … Blijf alsjeblieft delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge