Liever zijn voor jezelf: 5 tips die je direct kunt toepassen

Hoi allemaal! Iets waar ik me de laatste jaren steeds meer in verdiep is zelfhulp en zelfontwikkeling. Zeker toen ik anderhalf jaar geleden uit een relatie stapte met een narcist heb ik heel veel stappen gezet op dit gebied. Inmiddels gaat het met mij persoonlijk/privé gelukkig heel erg goed, alleen op het gebied van werk kan ik soms nogal streng zijn voor mezelf. Dit jaar heb ik besloten dat werk niet (meer) ten koste mag gaan van mijn mentale gezondheid en hier ben ik dan ook bewust mee bezig. Ook op mijn blog wil ik meer artikelen wijden als zelfontwikkeling. Wil jij liever zijn voor jezelf, maar weet je niet hoe? Ik deel 5 tips die je direct kunt toepassen!

liever zijn voor jezelf

1. Schrijf elke dag drie dingen op die goed gingen

Sinds een tijdje schrijf ik elke dag drie dingen op die goed gingen. Niet alleen sluit je de dag zo een stuk positiever af, maar je krijgt ook meer inzicht in dingen die je een goed gevoel geven. Dit kunnen grote dingen zijn, zoals een nieuwe klant binnenslepen, een opdracht inleveren of een sollicitatie(gesprek), maar ook kleine dingen. Overigens hoeven de dingen die je opschrijft niet per se met werk te maken te hebben. Ook op een dag waarbij er voor je gevoel minder uit je handen komt, zijn er namelijk dingen die goed gingen. Bijvoorbeeld: een voedzame maaltijd bereiden, meer tijd voor jezelf nemen of een vervelend klusje doen die je al tijden uitstelde.

2. Luister naar je lichaam

Iets wat ik de afgelopen jaren steeds beter onder de knie krijg, is het luisteren naar mijn lichaam. En niet alleen naar mijn lichaam, maar ook naar mijn geest. Soms kan je om onverklaarbare reden moe of overprikkeld zijn. Vroeger ging ik gewoon door, tegen de heug en de meug, maar tegenwoordig zet ik de versnelling een tandje lager en doe ik op zo’n moment alleen het hoognodige. Ook leer ik inmiddels steeds beter te accepteren dat ik veel slaap nodig heb en gewoon geen ochtendmens ben. Hier pas ik mijn werkschema op aan, door bijvoorbeeld ‘s avonds nog een paar uurtjes te werken. Plan wat meer rustmomenten in als je daar behoefte aan hebt en laat taken liggen die kunnen wachten.

3. Doe vaker iets waar je blij van wordt

Zeker in deze tijd is het ontzettend belangrijk om dingen te doen die je energie geven, juist omdat we al zo weinig prikkels krijgen. Ik merk altijd aan mezelf dat ik ineens heel productief ben als er iets leuks op de planning staat. Dit hoeft niet eens iets heel groots of speciaals te zijn, het gaat puur om het idee. Een koffie to go halen bijvoorbeeld, een drankje bij een vriendin op het balkon of een TV-avondje met mezelf, zijn dingen waar ik heel blij van word. Misschien heb je wel een leuke hobby, waar je meer tijd aan zou willen besteden. Of neem de tijd om een hobby te ontdekken die je leuk vindt en waar je je verder in zou willen ontwikkelen, zoals waterverven.

4. Zeg eens wat vaker ‘nee’

In het kader van ‘liever zijn voor jezelf’ mag je best eens wat vaker ‘nee’ zeggen. Het is oké om niet met iemand af te spreken omdat je moe bent of omdat je liever een avondje alleen (met je huisdier) doorbrengt. Nee zeggen klinkt misschien simpel, maar is toch vaak lastiger dan gedacht. Je wilt de ander liever niet teleurstellen en daarom offer je jezelf vaak op. Draai de situatie eens om: Stel, een vriendin zegt ‘nee’ of zegt de afspraak af, omdat ze moe is. Jij wil toch dat je vriendin zich goed voelt? Andersom wil ze natuurlijk ook het beste voor jou en vind ze het waarschijnlijk helemaal niet erg dat je even overslaat. Behandel jezelf als hoe je een vriendin zou behandelen!

5. Straf jezelf niet af als iets even niet lukt

Het slechtste wat je kunt doen, is jezelf afstraffen als iets even niet lukt. Adem in, adem uit en neem even afstand. Ga even wandelen, verwen jezelf, doe iets leuks en laat het even los. Vraag jezelf af waarom iets niet lukt en waarom je blokkeert. Ben je misschien te perfectionistisch? Ben je te moe of overprikkeld? Kun je iets doen om de taak/opdracht leuker en makkelijker te maken voor jezelf? Is er iemand die je op weg kan helpen? Laat jezelf niet ontmoedigen als iets even niet lukt en straf jezelf niet af. Probeer te denken in oplossingen en niet in problemen.

Wat zijn jouw beste tips om liever te zijn voor jezelf?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
liever zijn voor jezelf

4 Reacties

 1. 28 mei 2021 / 09:25

  Ik heb fibromyalgie, dus mijn dagen zijn niet altijd even fijn. Vroeger (als in iets meer dan een jaar geleden) kon ik echt boos zijn op mijn lichaam. Ik vond mijn lijf stom omdat het niet deed wat ik wilde. Maar door verzet werd het er niet beter op. Nu heb ik geleerd om er ook eens aan toe te geven als het wat minder gaat en dat dat dus helemaal niet zo erg is.
  Simone onlangs geplaatst…Wat geeft mij voldoening? | PersoonlijkMy Profile

 2. 30 mei 2021 / 21:53

  Wat een mooi artikel met fijne tips! Drie dingen opschrijven die goed gingen, is ook iets wat ik echt eens moet gaan doen. Denk dat ik dat vanaf vanavond maar eens invoer, want ik heb mezelf dat al zo vaak voorgenomen 🙂
  Beter naar mijn lichaam luisteren doe ik ook sinds een tijdje. Ik dacht altijd dat ik een enorm avondmens was en het liefst tot 1 uur op was. Inmiddels weet ik (door mijn vriend, die eerder naar bed gaat) dat iets voor 12 uur in bed liggen eigenlijk veel beter voor me is. Als ik nu een keer om 11 uur al moe ben, dan ga ik ook gewoon richting bed in plaats van te denken “Kom op, even volhouden!” 😛
  Romy onlangs geplaatst…Inkiekje #33 | Verjaardag, verwennerij, verbouwing & vegetarische misserMy Profile

 3. 1 juni 2021 / 12:09

  Wat een mooi artikel. En heel fijn om te lezen dat je lekker in je vel zit! Ik ben mezelf momenteel ook veel aan het verdiepen in zelfontwikkeling. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook een nieuw Instagram account aangemaakt. Maar het is inderdaad heel belangrijk om te luisteren naar jezelf en naar je lichaam. Daar ben ik zelf ook mee aan de slag gegaan!
  Yaika onlangs geplaatst…Update over mijn leven #5: wat wil ik nu eigenlijk gaan doen?My Profile

 4. 16 juni 2021 / 19:32

  Interessant blog! (Sowieso een leuk blog! heb je nu ontdekt haha) Ik ben toevallig pas begonnen met het opschrijven van 3 dingen die goed gaan op een dag, het gaat steeds automatischer om zo positiever naar je dag te kijken en daar de mooie en leuke momenten uit te halen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge