Geld sparen: 5 Tips om besparen leuk te maken

Misschien een stereotypering, maar ik denk dat bijna iedere Nederlander er wel dol op is: geld besparen ;-). Toch gaat sparen niet iedereen makkelijk af. Ik ben zelf een echte spaarder en op mijn blog schrijf ik dan ook regelmatig over geld besparen. Vind je geld sparen lastig, dan moet je zeker even verder lezen. In dit blog vind je namelijk mijn 5 beste en niet standaard tips die besparen leuk maken en die je een andere kijk op geld geven.

geld sparen

Geld sparen: zo maak je het leuk

Misschien vind je geld sparen ook wel lastig, omdat je het gevoel hebt dat je jezelf iets moet ontzeggen. Daar houden we niet van, want we willen graag leven in het hier en nu. Sparen voor later is ook gewoon heel abstract, want hoe ziet later eruit, waar spaar je voor en hoeveel geld heb je dan precies nodig?

Met deze 5 tips maak je geld sparen leuk en gaat dit ongemerkt, zodat je altijd genoeg geld op je rekening hebt!

1. Bepaal wat jij belangrijk vindt in het leven

Je kent vast wel de tip van spaardoelen opstellen en hier allerlei aparte spaarpotjes voor maken. Misschien dat het voor jou werkt, maar ik focus me liever op het grotere geheel. Als jij weet wat je belangrijk vindt in het leven en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn, is het namelijk echt easy peasy om geld te sparen.

Voor mij is het als ondernemer bijvoorbeeld belangrijk om een buffer te hebben. Als mijn laptop kapot gaat, heb ik een nieuwe nodig en wil ik dit meteen kunnen kopen. En als iemand mij meevraagt op een vakantie of werktrip wil ik gewoon JA kunnen zeggen, zonder te hoeven stressen om geld.

Ook heb ik drie cavia’s waarvoor ik zonder moeite een dierenartsrekening van honderden euro wil kunnen betalen, als ze die zorg nodig hebben. Dit zijn dingen die voor mij ontzettend belangrijk zijn.

Met deze mindset wordt sparen onderdeel van je lifestyle en ben je niet gefocust op hoeveel je per se ‘moet’ sparen en wanneer je het ‘mag’ uitgeven. Ik kan je vertellen: dat is super relaxt!

2. Bepaal hóe je geld wil sparen

Een ding is zeker, als je alleen een betaalrekening hebt gaat sparen je niet lukken. Het is dan gewoon zó makkelijk om geld uit te geven. Ook een ouderwetse spaarpot is niet zo handig nu je bijna nergens meer contant kunt betalen. Zelf heb ik daarom een persoonlijke en zakelijke spaarrekening.

De persoonlijke komt eigenlijk niks meer bij en er gaat ook niks af, omdat ik mezelf uitbetaal vanuit mijn bedrijf. Dit geld gaat naar mijn persoonlijke betaalrekening en is gewoon leefgeld. Ik spaar sinds een aantal jaar alleen nog op mijn zakelijke rekening, omdat daar het geld binnenkomt.

Wat betreft zakelijk sparen is Knab een van de beste spaarrekeningen met de hoogste rente. Zelf zit ik al sinds 2017 bij Knab en ik ben er heel tevreden over. Bankieren is super makkelijk dankzij de QR code, waarmee je kunt inloggen op de computer. Zo kun je in enkele minuten bankmutaties opsturen naar je boekhouder ;-).

geld sparen

3. Bepaal hoeveel je maandelijks kunt sparen

Als je in loondienst werkt is het wat makkelijker om elke maand hetzelfde bedrag te sparen, dan wanneer je onderneemt. Mijn inkomen fluctueert, waardoor ik de ene maand helemaal niks spaar en de andere maand wel. Het hangt natuurlijk ook af van je uitgaven. Soms heb je gewoon een dure maand met veel noodzakelijke uitgaven, veel uitjes en verjaardagen of een vakantie.

Wat bij mij altijd goed werkt, is geld meteen op mijn spaarrekening zetten zodra het binnenkomt. Mijn strategie is om mijn zakelijke betaalrekening nooit onder een X bedrag te laten komen, zodat ik dat geld kan overmaken naar mijn persoonlijke rekening als dat nodig is. Ook reserveer ik standaard een X bedrag voor de BTW.

Alles wat daarboven zit maak ik over naar mijn zakelijke spaarrekening. Als je het geld laat staan op je betaalrekening is het toch verleidelijk om het uit te geven, omdat je jezelf rijk rekent. Stel, je kunt elke maand €250 sparen. Maak dit dan gelijk over naar je spaarrekening zodra je loon binnenkomt!

Daarnaast heb ik ook een creditcard die gekoppeld zit aan mijn persoonlijke rekening. Een creditcard kan ik je alleen aanraden als je er ook goed mee om kunt gaan. Deze gebruik ik dan ook alleen voor reizen, omdat je vaak alleen maar met een creditcard kunt boeken.

4. Besteed je geld aan dingen die het waard zijn

Dit is een van de lastigste dingen, maar zo belangrijk! Ik heb bijvoorbeeld heel duidelijk voor mezelf wat ik belangrijk vind, wat ik nodig heb en wat niet (tip 1). Dat maakt het een stuk makkelijker om keuzes te maken!

Zo ben ik echt gek op reizen, uit eten gaan en kan ik ook enorm genieten van borrelen met vrienden. Hier geef ik dan ook zonder moeite geld aan uit. Iets wat ik minder belangrijk vind en wat bij mij een korter vreugdegevoel geeft is bijvoorbeeld het kopen van kleding.

Ook probeer ik zo weinig mogelijk onnodige uitgaven te doen. Zo heb ik behalve mijn telefoon en Videoland geen abonnementen en bespaar ik geld op boodschappen. Ik ben dol op eten, maar in mijn eentje eet ik vaak simpele maaltijden, die lekker, gezond en budget zijn. Dat geld geef ik liever uit in de horeca tijdens een gezellig avondje met vrienden ;-).

Daarnaast woon ik dicht bij een park en ga ik daar regelmatig heen met een koffie of thee in mijn eigen thermosbeker, die ik thuis maak. Net zo lekker als een to go en zo bespaar je al snel meer dan €10 per week. Op jaarbasis is dat toch weer €480 aan iets wat niet écht nodig is en waar ik in ieder geval niet mijn geluk uithaal.

Van die €480 kun je op vakantie namelijk heel veel leuke dingen doen ;-).

5. Beloon jezelf!

Het is natuurlijk super fijn als je in een bespaar-mindset komt en sparen je, net als bij mij, makkelijk afgaat. Maar geld is er ook zeker om van te genieten! Dus beloon jezelf ook met je gespaarde geld. Wederom: niet aan onzin dingen maar aan dingen waar jij écht gelukkig van wordt en waar je van opknapt.

Zo ben ik in januari naar Lissabon gegaan om de winter te ontvluchten. De week dat ik eigenlijk terug zou vliegen was het ineens nóg mooier weer en dus heb ik zonder nadenken mijn ticket omgeboekt. Dat is dus typisch zo’n voorbeeld van iets wat je gewoon kunt doen als je geld sparen niet langer ziet als ‘moeten.’

Geld sparen: de conclusie

Ik hoop dat ik je met dit artikel een andere kijk heb kunnen geven op geld sparen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat geld sparen leuk wordt! Ik ben dan ook heel benieuwd welke tip jij gaat uitproberen en of je misschien zelf nog goede bespaartips hebt. Laat het weten in een reactie!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
geld sparen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge