Beter slapen: 7 tips voor een goede nachtrust

Slapen, de ene nacht lukt het super goed en de andere nacht loop je alleen maar naar het plafond te staren… Die nachten kennen we helaas allemaal wel. Zijn dit soort nachten bij jou eerder regel dan uitzondering en wil je beter slapen? In dit artikel vind je 7 tips voor een goede nachtrust. Lees gauw verder!

beter slapen tips

De voordelen van beter slapen

Allereerst is het goed om je te realiseren dat slapen heel persoonlijk is. Iedereen heeft andere voorkeuren en een andere biologische klok. Waar de een heel goed gaat op 8 of 9 uur slaap, werkt dat voor de ander totaal niet. Het is dus belangrijk om te weten wat voor jou werkt, voordat je onderstaande tips om beter te slapen toepast.

Maar, onderschat de voordelen van goed slapen niet! Je lichaam voert tijdens je slaap herstelwerkzaamheden uit, waardoor je immuunsysteem op peil blijft. Ook is slapen enorm belangrijk voor je brein en geheugen. Het is niet voor niets dat je je na een nacht slecht slapen vaak slechter kan concentreren en prikkels slechter verwerkt.

Deze 7 tips helpen je om beter te slapen:

1. Bouw de dag langzaam af

De voornaamste reden dat je niet kunt slapen is omdat je te druk bent in je hoofd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je voor het slapengaan nog gaat werken. Daarom is het enorm belangrijk om de dag af te bouwen, zodat je hersenen tot rust komen en je ze alvast voorbereid op een nacht slaap.

Laat werk, mailtjes of appjes dus liggen tot de volgende dag als je weet dat ze stress geven. Stress verhoogt het hormoon cortisol en zorgt voor een gejaagd gevoel, waardoor je moeilijk in slaap komt.

2. Leg je telefoon weg

De beste manier om het aantal prikkels voor het slapengaan te verminderen, is om je telefoon weg te leggen. In het begin zal dit best een uitdaging zijn, maar geloof mij, het went snel! Het uitzetten van het internet op mijn telefoon is voor mij een soort startsein om in slaapmodus te komen.

Ik pak er bijvoorbeeld een boek bij, schrijf in mijn journal of doe een yoga oefening. Je kunt natuurlijk ook een serie of film kijken, maar ook dit zijn prikkels. Daag jezelf eens een week uit om geen schermpjes te gebruiken voor het slapengaan en kijk wat voor het effect op jou heeft.

3. Een matras en kussen die bij jou passen

Om beter te slapen heb je natuurlijk ook een fijn matras en een goed kussen nodig die jou perfect ondersteunen. Ook dit is voor iedereen anders en het kan best lastig zijn om de juiste match te vinden. Zo heb ik mijn nieuwe matras een keer omgeruild en vond ik het matras nóg te zacht, waardoor ik elke ochtend wakker werd met een soort hernia.

Ik kwam erachter dat een wat harder matras voor mij beter werkt, omdat ik op vakantie in een wat harder bed sliep en beter sliep. Nu ik een stevig matras heb word ik veel minder moe wakker en ik kom sneller mijn bed uit, omdat ik geen last meer heb van mijn rug en nek.

Ben je op zoek naar het perfecte matras, dan kun je dus het beste voor omruilgarantie kiezen. Bij Tuur krijg je standaard 120 nachten proefslapen, zodat je goed de tijd kunt nemen om aan je nieuwe matras te wennen. Tuur is ook de beste keus als je, net als ik, het milieu belangrijk vindt. De matrassen van Tuur worden lokaal en op duurzame wijze geproduceerd.

beter slapen tips

4. Eet geen suiker voor het slapengaan

Ook voeding heeft een enorme impact op je slaapkwaliteit. Het eten van suiker bijvoorbeeld zorgt voor een energieboost, wat je juist niet wil als je naar bed gaat. Door suiker te eten voor het slapengaan slaap je namelijk een stuk onrustiger. Tegelijkertijd zorgt suiker ook voor vermoeidheid (de bekende suikerdip), waar je zelfs de volgende dag nog last van kan hebben.

Laten staan dus, die suiker! Ik weet als geen ander hoe lastig dat kan zijn als je net voor het slapengaan weer een hongergevoel krijgt. Voor het slapen eet ik altijd een bakje kwark met een klein beetje fruit en dat werkt voor mij perfect. Zo heb ik toch een vol gevoel, maar krijg ik geen suikerkick.

Geen suiker eten kan je niet alleen helpen om beter te slapen, maar ook om lekkerder in je vel te zitten. Hier vind je nog eens 10 gezonde gewoontes om je beter te voelen, waar je vandaag nog mee kunt starten.

5. Zorg voor voldoende daglicht

Wist je dat ook daglicht belangrijk is bij het reguleren van je slaappatroon? Te weinig daglicht zorgt ervoor dat je ‘s ochtends trager op gang komt (je lichaam is nog in slaapstand) en dit kan je slaap negatief beïnvloeden. Om beter te slapen is het dus belangrijk om voldoende daglicht te krijgen, door bijvoorbeeld te gaan wandelen.

In de winter, wanneer het soms de hele dag een beetje donker blijft, kan een daglichtlamp helpen. Deze kun je aanzetten tijdens het ontbijt, zodat je lichaam een boost krijgt en je goed wakker wordt.

6. Begin een slaaplogboek

Wat voor de ander werkt, hoeft voor jou niet per se te werken. Zo zijn er mensen die rustig na 22.00 nog een kop koffie kunnen drinken en tóch goed slapen, terwijl anderen na de lunch al geen koffie meer drinken, omdat het hun slaap beïnvloedt. Om erachter te komen wat voor jou goed werkt en wat niet en wat een slechte nacht triggert, kun je een slaaplogboek maken.

In het slaaplogboek schrijf je simpelweg op wat je die dag hebt gedaan, wat je hebt gegeten, wat je voor het slapengaan hebt gedaan, hoe laat je naar bed ging en hoe je hebt geslapen. Als je dit een tijdje volhoudt, bijvoorbeeld twee weken of een maand, zul je wellicht een bepaald patroon herkennen. Het slaaplogboek is een perfecte én persoonlijke manier om te ontdekken wat je kunt doen om beter te slapen.

7. Zorg voor een fijn avondritueel

Beter slapen wordt een stuk makkelijker met een fijne avondroutine. Zo is een warme douche voor het naar bed gaan een standaard onderdeel van mijn avondroutine. Ook pak ik meestal mijn tas al in voor de volgende dag, als ik buiten de deur ga werken. Daarnaast zet ik ook alvast mijn havermout ontbijtje klaar en zorg ik dat de keuken is opgeruimd.

Als laatste neem ik een halfuurtje de tijd om echt uit te loggen, terwijl ik op de bank zit met mijn cavia’s. En als ik eenmaal in bed lig ga ik altijd nog even lezen.

Door een vast avondritueel te creëren bereid je je hersenen alvast voor op een goede nacht slaap. Een vast avondritueel zorgt er ook voor dat je sneller moe wordt, omdat het op een gegeven moment een routinehandeling wordt.

Beter slapen: de conclusie

Hopelijk gaat beter slapen jou ook lukken met de tips in dit artikel. Onthoud dat beter slapen voor iedereen ander is en dat het tijd kost om uit te vinden wat voor jou werkt (en wat niet). Ben je, net als ik, een avondmens, dan kan in slaap vallen wat lastiger zijn en meer tijd kosten.

In dit artikel vind je tips voor avondmensen om beter te slapen.

Wat zijn jouw beste tips om beter te slapen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
tips voor beter slapen en een betere nachtrust

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge