5 Praktische tips voor een goedkope stedentrip naar Berlijn!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk niet is ontgaan ben ik vorig weekend op stedentrip geweest naar het bruisende Berlijn. Hoewel het niet mijn eerste bezoek was aan deze prachtige stad, heb ik toch weer een hoop nieuwe dingen ontdekt! We hebben heel veel gezien, gereisd en gegeten en uiteraard heb ik een hoop tips kunnen verzamelen. Vandaag deel ik 5 tips voor een goedkope stedentrip naar Berlijn! Lees gauw verder als je benieuwd bent.

low budget stedentrip

1. Neem voldoende contant geld mee
Je merkt het al meteen, zodra je over de Duitse grens gaat is je pinpas eigenlijk overbodig ;-). Het is tijdens een auto- of busreis bijvoorbeeld al handig om wat muntgeld bij je te hebben om naar het toilet te kunnen bij tankstations. Hoewel Berlijn een super grote, hippe en internationale stad is, kun je zelfs in hartje centrum niet overal pinnen. Vervelend als je net ergens lekker aan het eten bent en er geen pinautomaat in de buurt is! Het is zeker aan te raden om voldoende contant geld mee te nemen. Ook handig als je on a budget wil reizen, zo zorg je ervoor dat je je budget niet kunt overschrijden. Daarnaast betaal je een fee als je een geldbedrag wil pinnen bij de pinautomaat, toch zonde van je geld!

2. Koop een metro-dagkaart
Reizen met het openbaar vervoer vind ik in bijna iedere grote stad eigenlijk een dikke vette aanrader, je ziet zoveel meer van de stad! Berlijn is echt een ontzettend grote stad, 891.8 km² om precies te zijn. Ter vergelijking: Amsterdam is slechts 219.3 km² groot… Het openbaar vervoer in Berlijn vind ik eerlijk gezegd best ingewikkeld, maar de metro’s zijn goed te doen! Via Google Maps (en dan de OV-optie) kun je in Berlijn eenvoudig reizen per metro – zo fijn dat je nu in heel Europa gratis internet hebt :-). Wij hadden een metrokaartje voor een dag, in alle zones, wat slechts 7,70 kostte. Alsnog hebben we iedere dag zo’n 23.000 stappen gezet, goede schoenen meenemen is zeker geen overbodige luxe ;-).

3. Boek een accommodatie dichtbij het centrum
Omdat Berlijn zo groot is, is het aan te raden om een accommodatie dichtbij het centrum te boeken. Als je goed zoekt hoeft dit helemaal niet duur te zijn! Zo zit je lekker centraal en kun je eenvoudig met de metro of ter voet overal naartoe! In Berlijn kun je makkelijk drie kwartier onderweg zijn met de metro, zulke grote afstanden zijn het. Wij hadden een hotel in stadsdeel Mitte (Spittelmarkt), twee metrohaltes van het Alexanderplatz af. Je verkijkt je toch al gauw op hoeveel tijd je kwijt bent aan reizen, zeker als je iedere dag een heel stuk met de metro zou moeten reizen… Hoewel ons hotel zich vrij dichtbij het centrum bevond, was het er toch heerlijk rustig!

Extra tip: Niet iedere wijk barst van de leuke, hippe koffietentjes waar je kunt ontbijten. Zoals ik eerder al vertelde leg je in Berlijn behoorlijke afstanden af. Wil je niet lang hoeven zoeken naar leuke plekjes, dan raad ik je zeker aan om ook ontbijt bij te boeken als je bijvoorbeeld in een hotel wil verblijven.

4. On the go
In (het centrum van) Berlijn en grote metrostations vind je een hoop bakkerijen waar je snel wat on the go kunt scoren. Het is natuurlijk heerlijk om uitgebreid te lunchen, ook dat is in Berlijn niet zo gek duur, maar om tijd en geld te besparen is het ook fijn om onderweg wat te eten te kopen. In ons hotel kon je ook gratis koffie en thee meenemen voor onderweg, echt ideaal! En in de Berlijnse bakkerijen vind je de meest verse en lekkere broodjes voor een prikkie ;-).

5. Sla flink wat boodschappen in op de terugweg!
Zoals je waarschijnlijk wel weet is bijna alles goedkoper in Duitsland. Niet alleen de huizen en de benzine, maar ook de boodschappen! Ben je met de auto? Dan kun je op de terugweg nog even flink wat boodschappen inslaan voor thuis. Alcohol bijvoorbeeld is een stuk goedkoper in Duitsland dan in Nederland. Ook vind ik het altijd een aanrader om langs de DM te gaan! Mijn favoriete deodorant kost bij de DM slechts 1,75 euro, in Nederland 4… Het scheelt maar een beetje, maar als je een grote voorraad inslaat kun je flink besparen op verzorgingsproducten en de dagelijkse boodschappen! Vergeet ook niet de tank even goed vol te gooien ;-).

goedkope stedentrip

Wat zijn jouw beste tips om geld te besparen tijdens een stedentrip?

8 Reacties

 1. 15 april 2019 / 09:07

  Zo leuk dat je naar Berlijn was. Zag het al op Instagram en was heel erg jaloers terwijl ik zat te leren voor mijn tentamens. Fijne tips, nu kan ik binnenkort ook makkelijk een keertje gaan! Malou x

 2. 15 april 2019 / 18:04

  Handige tips! Ik ben zelf ook gek op Berlijn en zou eigenlijk graag weer eens de stad bezoeken. Dan komen je tips zeker goed van pas. DM is inderdaad een geweldige winkel. Altijd fijn om daar tegen een voordelige prijs wat handige drogisterijspullen in te slaan 🙂 Alleen al dat vind ik een goede reden om misschien weer eens op road trip naar Duitsland te gaan 🙂

 3. 15 april 2019 / 20:00

  Ik vind Berlijn zo’n toffe stad! Ik ben er twee keer geweest, maar de laatste keer is inmiddels al best wel weer eventjes geleden. Handige tips voor iedereen die binnenkort die kant opgaat. 🙂 Ik ben sowieso groot fan van bespaartips, haha.

 4. 16 april 2019 / 09:34

  Wat een fijne tips! Een dagkaart is ideaal, kun je de gehele stad doorreizen.
  Berlijn lijkt mij zo mooi!
  Liefs,
  Evelien

 5. 16 april 2019 / 09:50

  Oh dit is handig, dit sla ik op voor mijn tripje naar Berlijn volgend jaar. Ja echt bizar hè, dat daar alles zoveel goedkoper is! Ik ben vlakbij Venlo, bij de Duitse grens opgegroeid en wij gingen altijd verzorgingsproducten inslaan bij de DM. Nu ik in Alkmaar woon kan dat helaas niet meer zomaar, helaas! Maar des te goede reden om heel veel in te slaan als ik weer eens in Duitsland ben!

 6. 16 april 2019 / 22:08

  Super handige tips! Berlijn staat nog op mijn bucketlist, dus ga ik zeker onthouden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge