5 Belangrijke lessen die ik heb geleerd van 2020

Hoi allemaal! Inmiddels is het 2021 en kunnen we 2020 eindelijk achter ons laten. We kunnen niet ontkennen dat 2020 een bizar, uniek en triest jaar was, maar er waren ook zeker mooie momenten. Vorige week schreef ik een artikel over mijn hoogtepunten van 2020 en dat waren er veel, ook al had ik dat in eerste instantie niet gedacht. 2020 is niet alleen een jaar wat ik graag vergeet, maar ook een jaar wat me heel veel heeft geleerd. Ben je benieuwd naar 5 belangrijke lessen die ik heb geleerd van 2020? Lees dan gauw verder!

geleerd van 2020

1. Niks is vanzelfsprekend

Ik denk dat we dit punt allemaal wel kunnen beamen. In 2020 heb ik meer dan ooit beseft dat niks vanzelfsprekend is. Zelfs de ‘normale’ dingen, zoals boodschappen doen of werken, zijn niet vanzelfsprekend. De lege schappen in de supermarkt, tijdens het begin van de eerste lockdown, zal ik niet snel vergeten. Wie had ooit gedacht dat we in zo’n situatie terecht zouden komen? Maar, ook mijn gezondheid en de gezondheid van mijn dierbaren is bijvoorbeeld iets waar ik heel dankbaar voor ben en waar ik meer dan ooit bij stilsta.

2. Sparen, sparen en nog eens sparen!

Ook het belang van een flinke spaarpot werd tijdens het begin van de coronacrisis meer dan ooit duidelijk. Gelukkig heb ik er financieel niet onder geleden, omdat mijn werk ‘gewoon’ doorging en omdat ik een buffer heb. Sparen is natuurlijk makkelijk en veilig, maar weinig rendabel. Een fijne manier om wel meer rendement uit je spaargeld te halen, is bijvoorbeeld investeren in Bitcoin. In de Blox app kun je eenvoudig crypto’s kopen en verhandelen. De aangekochte bitcoins worden beheerd door Blox en kunnen niet worden gestolen, wat de app erg geschikt maakt voor beginners!

3. Geniet van de kleine dingen

Nog iets heel belangrijks wat ik heb geleerd van 2020, is genieten van de kleine dingen. Gelukkig was ik hier al aardig goed in, maar in 2020 heb ik meer dan ooit (bewust) kunnen genieten van wat er op mijn pad kwam. De laatste zonnestralen in november, een heel leuk boek van €1 van de Kringloop, een coffee to go halen met een vriendin, waren bijvoorbeeld dingen waar ik extra van genoot. Ik ben zeker van plan om dit voort te zetten!

4. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

Eerlijk is eerlijk, 2020 was een bittere pil. Na het beëindigen van een destructieve relatie, eind 2019, werd ik in 2020 volledig op mezelf teruggeworpen. Geen afleiding, geen leuke uitjes, geen stapavonden, helemaal niks. Ik besefte in 2020 maar al te goed dat alleen ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk. Kansen moet je niet alleen pakken, maar ook zelf creëren. Zo ging ik begin maart voor het eerst in mijn eentje op vakantie, naar een van mijn favoriete steden: Lissabon. Ook genoot ik volop van de zomer en ging ik maar liefst twee(!) keer op vakantie tijdens de coronacrisis. In 2020 had ik meer dan ooit de drang om te ‘leven’ en om de dingen te doen waar ik gelukkig van word.

5. Een fijne kring om je heen is echt een must

Ik sluit het artikel af met het allerbelangrijkste wat ik in 2020 heb geleerd, en dat is het belang van een fijne kring om je heen. Het afgelopen jaar was ik meer dan ooit dankbaar voor de mensen die dichtbij mij staan en de steun die ik heb gehad. 2020 zette alles in perspectief… Zonder mijn lieve familie en vrienden was 2020 een veel slechter jaar geweest. Hopelijk ziet 2021 er een stuk rooskleuriger uit voor ons allemaal, laten we daar op proosten! 🙂

Wat heb jij geleerd van 2020? Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
geleerd van 2020

1 Reactie

  1. 7 januari 2021 / 14:19

    Twee keer op vakantie tijdens de coronacrisis klinkt wel echt heerlijk! Wij hebben het geluk gehad dat we één keer zijn geweest, maar voor 2021 staat er wel wat meer op de planning als het allemaal weer mag.
    Tamara onlangs geplaatst…12x waarom zwart jouw happy colour isMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge