10 X WAAROM GRONINGEN ZO GEWELDIG IS!

Volgens mij is er bijna niemand zo enthousiast over haar eigen stad als ik. Waarschijnlijk hebben jullie al 1000 keer op mijn blog voorbij zien komen dat ik in Groningen woon (of nou ja, ik ben er opgegroeid), dat ik het zo’n geweldig leuke stad vind en dat er zoveel te doen is! Het leek me daarom de hoogste tijd om de 10 dingen die ik het allerleukste en fijnste vind aan Groningen op een rijtje te zetten. Lees je mee?


Alles kan te voet
Het hoofdstation, restaurants, café, winkels, musea, kroegjes, clubs en noem het maar op, alles in het centrum Groningen bevindt zich ongeveer in een straal van 1 à 2 km. Ideaal! Ik heb jaren alles te voet gedaan in de stad, maar nu ik een fiets heb staan op het hoofdstation – mijn ouders wonen niet in Groningen zelf, ik pak eerst de trein -, moet ik zeggen dat dat ook wel fijn is. De bussen vanaf het hoofdstation naar het centrum (lijn 3, 4 en 5 voor zover ik weet) gaan overigens ook heel vaak. Nice!

Goedkoop wonen en leven
De huurprijzen in het hoge noorden zijn over het algemeen laag. Waar je in hartje Amsterdam nog net een schoenendoos kan krijgen, krijg je hier een heus appartement met twee slaapkamers! (Hier staat wel mogelijke aardbevings-schade tegenover, maar dat even terzijde…) Het leven is hier gewoon goedkoper. Boodschappen, uit eten gaan, koffie drinken, alcohol, in Groningen betaal je nooit, maar dan ook nooit, de hoofdprijs. (Fun fact: Bijvoorbeeld quinoa is wél duurder bij de Jumbo in mijn dorp – meer dan 3 euro voor een pakje, omdat het hier relatief weinig wordt gegeten en dus duur is voor winkeliers om in te kopen. Lol! Ik weet overigens niet hoe dat in het centrum van Groningen is, ga ik gauw eens checken).

Kansen voor startende ondernemers
Dat Groningen achterloopt is allang niet meer zo. Juist hier zijn énorm veel hotspots te vinden, de concept stores en pop-up stores schieten ook hier als paddenstoelen uit de grond. Winkels waar je naar de kapper kunt gaan, kleding kunt kopen en tevens een hapje en een drankje kunt nuttigen? Check. Cafeetjes waar je ook terecht kunt voor interieur-accessoires, duurzame producten en diverse workshops? Check. Juist omdat hier sommige dingen nog onbekend zijn kan het, naar mijn idee, sneller uitgroeien tot een groot succes. Denk bijvoorbeeld aan het Kattencafé (waar ik stage loop!), Holtbar Conceptstore (zie foto hieronder) en ook gerenommeerde bedrijven, zoals Follow Fashion en Loavies, zijn in Groningen gevestigd. Ja, echt!

Goedkoop uitgaan
Shots, bier, wijn en frisdrank voor 1 euro. Ja jongens, één euro… Need I say more? Uitgaan in Groningen is hartstikke vriendelijk voor je portemonnee. Je moet alleen even weten waar je moet zijn. Aangezien alles op loopafstand is kun je je eerst volgieten met goedkope shots om vervolgens verder te feesten in een leuke, wat duurdere club! 😉 Alles is dichtbij dus je kunt lekker kroegjes hoppen, haha. Doorgaans is er overal gratis entree, mijn legitimatie is in al die jaren nog geen 10 keer gevraagd (geen lange rijen bij de deur dus) en ook betaald plassen door middel van een stempel(kaart) kennen we hier in Groningen niet. Hulde! 1 euro aanraders: Het Kasteel en SnowValley. Mijn favoriete clubs, wel wat duurder: Enzo en Donovans.

Veel studenten (altijd gezelligheid!)
Groningen is de jongste stad van Nederland, de gemiddelde leeftijd is 36,4 jaar. Dat komt natuurlijk door de ruim 50.000 studenten die Groningen rijk is! Uit het hele land komen mensen naar Groningen om te studeren. Het nachtleven van Groningen is nooit saai. Je kunt er prima op dinsdag op stap gaan. De stad bruist, ook overdag! De terrassen op de Grote Markt zijn alleen dicht met extreme kou, de rest van het jaar staan er heaters, want studenten = terrasjes pakken. Ik kan nu al niet meer wachten tot de zomer!

Terrassen aan de Grote Markt – bron

Gemoedelijke sfeer
Klein, maar fijn. Zo zou ik Groningen omschrijven. Ons kent ons. Groningen is net een groot dorp! Je komt bijna altijd wel een bekende tegen. De stad heeft een bepaalde sfeer, iets wat moeilijk te omschrijven valt. Eerder merkte ik dit niet zo, maar toen ik naar Amsterdam en later naar Utrecht verhuisde werd ik me hier wel van bewust. De sfeer in Groningen is fijn, rustig en gemoedelijk. Ik voel me er thuis, ik voel me veilig en de stad is overzichtelijk. Als je ooit in Groningen bent geweest begrijp je vast wel wat ik bedoel! 🙂

Groningse nuchterheid
Nou kan ik niet voor iedereen in mijn stad en provincie spreken, er zijn vast veel uitzonderingen, maar Groningers zijn over het algemeen heel nuchter. Waar in Amsterdam iets he-le-maal gehypet wordt, is er hier geen haan die er naar kraait. En stiekem vind ik dat toch wel heel erg fijn, haha! Zelf ben ik ook niet gauw mega enthousiast, ik loop niet naast mijn schoenen en ik ben – denk ik toch wel – bescheiden opgevoed. Niet altijd even goede eigenschappen, maar tot nu toe heeft het me ook veel moois gebracht!

Alles gaat makkelijk en snel
Oké, dit puntje is misschien een beetje unfair, aangezien Groningen natuurlijk een kleine stad is. Binnen 15 minuten kun je uit het centrum wegfietsen, je fiets stallen in de (gratis) ondergrondse fietsenstalling en alsnog de trein halen, geen probleem! De bus zet je ook praktisch af naast de treinen en ik moet zeggen dat dit soort – misschien kleine – dingen mij heel blij kunnen maken. Ik heb er zo’n hekel aan als ik eerst een kilometer moet lopen naar mijn fiets, zoals op Utrecht Centraal bijvoorbeeld. Efficiëntie is key!

Vriendelijkheid
Oh, trouwens, wat ook erg fijn is: De fietsenmaker op het station die tot half 2 (!) ‘s nachts kleine reparaties uitvoert. Over goede service gesproken, haha. Groningers lijken misschien een beetje nors en chagrijnig (afstandelijk) en ook klagen kunnen we als geen ander. Maar behulpzaam en geduldig zijn we hier gelukkig wél – niet alleen in het bedrijfsleven. Even een throwback: In Amsterdam – ja sorry voor mijn voorbeelden over Amsterdam de hele tijd, no offense!!! – stond ik met de auto even op de stoep (met knipperlichten aan, mensen konden er gewoon langs!) en niet zelden ben ik daarom uitgescholden voor *een hele erge ziekte*lijer en mongool. Nou ben ik ook niet altijd de liefste, maar dit is toch wel ver beneden de maat. Geduld is een schone zaak, my dear! En pas een beetje op je woorden…

Weinig toeristen en drukte
Ik moet er niet aan denken dat er opeens een horde toeristen (met gids) voor mijn deur zou staan, hahaha. Wat ik zo fijn vind aan Groningen is de rust. Er zijn weinig (grote groepen) toeristen, ondanks dat er genoeg te zien is :-). Maar dat vind ik helemaal niet erg. Het was in Amsterdam dat ik voor het eerst wist wat écht druk was. Lees: De deuren van de tram die niet dichtgingen door mijn grote koffer en zo dicht op elkaar gepropt staan dat je iemands oorsmeer (oké, iets te veel details…) kunt zien. It’s a no for me.

Nog even een snelcursus Gronings – niet dat ik dat spreek – maar ach:
– Kop d’r veur = Geef niet op/zet je schouders eronder
– Ken ik ja nait roeken = Dat kan ik toch niet weten
– Wat ‘n knoepert = Wat een dikzak/grote … (mijn cavia heet Knoepert, haha)
– Man, wat ‘n boudel = Dat is toch wat
– Woar hest/komt dat weg? = Waar heb je dat gekocht/waar komt dat vandaan?
– Pokkel (=buik) vol aarms en baainen hebben = Zwanger zijn
(HAHAHA! Nou deze kende ik niet hoor?!)

Nou, volgens mij kan ik makkelijk een essay schrijven over mijn stad, haha! Wat een lap tekst… Ik hoop dat jullie het leuk vonden om meer over Groningen te weten te komen. Voor meer leuke artikelen over Groningen (op het gebied van winkels, eten, hotspots en meer) verwijs ik jullie maar al te graag door naar de lifestyle-blog 2WMN van Willemijn en Martine, twee import Groningers die regelmatig schrijven over de stad ;-). Typ ‘Groningen’ in in de zoekbalk et voilà. Tot heel binnenkort hier in het hoge noorden! Liefs uit Grunn!

Waar woon jij? Ben jij wel eens in Groningen geweest?

25 Reacties

 1. 28 januari 2016 / 07:53

  Leuk artikel! Fijn dat in Groningen vriendelijke mensen zijn! Dat is toch wel heel belangrijk.
  Liefs,
  Elles

 2. 28 januari 2016 / 08:13

  wat leuk dat je zo enthousiast bent over de stad waar je woont, ik ben ooit 1 keer op het station gewest en verder nooit, ik schaam mij. Maar ik ken ook niet echt iemand die daar woont dus dan is het te begrijpen. Misschien leuk om er een keer een weekendje heen te gaan!

 3. 28 januari 2016 / 08:27

  Wat leuk om even over Groningen te lezen, ik kom daar dus helemaal nooit (meer). Het lijkt me heerlijk dat alles zo klein is en goed bereikbaar. Het enige nadeel van Groningen vind ik dan wel weer dat de Randstad zo ver weg is.

 4. 28 januari 2016 / 08:34

  Het verbaast me dat zo'n gave flinke stad zo goedkoop kan zijn! Dat is echt een top combinatie 😀

 5. 28 januari 2016 / 08:50

  Wat een leuk artikel! Ik ben vaak in Groningen om te stappen, en het is altijd gezellig daar. Zo'n mooie stad! Zelf woon ik in Friesland, bijna in Overijssel. Maar ik zou best graag in een grote stad zoals Groningen willen wonen..

 6. 28 januari 2016 / 11:32

  Ik denk dat het een beetje te vergelijken is met Maastricht als ik het zo lees (hoop dat ik niemand beledig haha). Ik zou zo graag eens naar Groningen gaan, maar vanuit Maastricht is het bijna niet te doen…

 7. 28 januari 2016 / 11:41

  Wat een leuke post! Ben het helemaal met je eens, ik woon ook in Groningen 🙂 Wat leuk dat je in het kattencafe werkt, las er al iets over maar ben er nog niet geweest!

 8. 28 januari 2016 / 17:22

  Ik ben dus nog nooit in Groningen geweest. Shame on me! Maar, ik wil er zeker wel een keertje heen! 😀

 9. 28 januari 2016 / 17:28

  Ah groningen lijkt mij prachtig! Ben er helaas nog nooit geweest. WAUW! Bier voor 1 euro?! Dan moet ik zeker een keertje stappen in Groningen, wat goedkoop!
  Liefs! Evelien

 10. 28 januari 2016 / 18:37

  Ik heb dit met veel plezier gelezen, en moest erg lachen om wat je over quinoa vertelde (kom op inwoners van Groningen, hoppa snel aan de quinoa, want dit kan natuurlijk echt niet ) ik woon in de stad waar je als inwoner haast gewend bent aan stuntfietsen, ( utrecht) en vind het heerlijk om hier te wonen, heerlijk…hiervoor woonde ik in de regio rotterdam en dat was weer wat koeler dan hier in utrecht…

 11. 28 januari 2016 / 18:43

  Wat een leuk artikel! Vooral die snelcursus, zo grappig! Ik woon zelf op het platteland dus je hoort hier en daar wel dialect, maar Gronings is wel weer andere koek!

 12. 28 januari 2016 / 19:08

  Fijn dat je zo enthousiast bent over Groningen.
  Ik ben er een keertje geweest en dat is mij zeker bevallen dus ik ga graag nog een keer terug 🙂

 13. 28 januari 2016 / 19:18

  Het is dat ik nooit in Groningen moet zijn, maar anders….de keren dat ik er ben heb ik het er prima naar mijn zin! X

 14. 28 januari 2016 / 20:24

  Jaa, ik woon in Groningen! Ik vind het echt een geweldige stad. En dat Gronings is nog heerlijker. Ik woonde voordat ik op kamers ging in een dorp dus heb er wel wat van meegekregen. Maar mensen kijken met nog wel raar aan als ik zeg 'beetje een sjompie'.. Niemand kent dat woord op de één of andere manier, haha!

 15. 28 januari 2016 / 20:47

  Groningen is inderdaad een heel gezellige stad, leuke winkeltjes en je kunt er ook wel aardig stappen (pas 1x op stap geweest daar, maar dat was een topnacht). Ik zou er best wel weer eens heen willen, jammer dat het zo ver weg is voor mij.

 16. 29 januari 2016 / 05:34

  Een hele toffe lijst met waarom ik je begrijp! Leuk om te lezen.

 17. 30 januari 2016 / 14:54

  Oh ja, nu heb je me echt een positief gevoel gegeven over Groningen! Lijkt me ook een hele Fijne stad om in te studeren. 🙂

 18. 31 januari 2016 / 18:07

  Leuk artikel! En echt helemaal mee eens. Laatst maakte ik ook een reisje (of zeg maar gerust een 3 uur durende reis) naar Groningen en ik vond het echt een onwijs leuke stad. Zulke gezellige cafeetjes en straatjes. Oh, en het Groninger Museum natuurlijk!

  Liefs, Janna

 19. 31 januari 2016 / 19:33

  Jaaaa, mooi! Dit artikel geeft zo mooi en goed aan hoe Groningen is. Ik woon er zelf ook en I love it <3

 20. 31 januari 2016 / 20:00

  Ik ben heel vaak in Groningen te vinden. Oké voor een iets minder leuke reden ( het UMCG) maar winkelen doen we dan ook heel graag. Nu ik over ben naar een ziekenhuis wat dichter bij is kom ik niet zo vaak in Groningen, maar toevallig breng ik zaterdag weer een bezoekje aan het ziekenhuis en dus ook even het centrum! Groningen voelt altijd een beetje als thuiskomen 🙂

 21. 31 januari 2016 / 20:21

  Wat een leuk artikel! Ik woon ook in Groningen; top stad!

 22. 31 januari 2016 / 22:53

  Leuk! Ik woon zelf in Assen maar kom vaak genoeg in Groningen. Vooral uitgaan is daar toch echt wel een feest! Vind vooral het feest een erg leuke kroeg om heen te gaan als ik ga stappen. Groningen is ook gewoon een hele toffe stad!

 23. 1 februari 2016 / 14:32

  Nee, nog nooit geweest, maar aan je foto's te zien, lijkt het er me wel héél erg gezellig 🙂

 24. 2 februari 2016 / 10:22

  Wat een fijne post! Groningen lijkt me zo'n leuke en mooie stad, ik wil er altijd nog een keer naartoe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge