Herfst maaltijden: 3 Super lekkere en gezonde recepten voor het najaar

Hoewel ik er nu liever nog niet aan wil denken, staat de herfst toch echt alweer voor de deur. Nog maar heel even en de zwoele zomeravonden maken tijd voor lange, donkere avonden waarbij we weer onder een dekentje op de bank kunnen kruipen. Maar, één schrale troost: ook de herfst maaltijden kunnen weer op tafel – en laat dit nou net mijn favoriet zijn. In dit blog deel ik 3 lekkere en gezonde recepten voor het najaar, kijk je mee?

herfst maaltijden zoete aardappelsoep

Herfst maaltijden: voedzaam en lekker

Welk seizoen het ook is, ik eet het liefst altijd een warme maaltijd ‘s avonds. Ook ben ik dol op kruiden, maar, eerlijk is eerlijk, ‘s zomers is het soms gewoon te heet voor warm eten met een flinke dosis peper en gember. Wat dat betreft ben ik dus wel blij dat de herfst in aantocht is!

Net als ‘s zomers, vind ik het ook in het najaar belangrijk om gezond én voedzaam te eten. De herfst maaltijden in dit blog bevatten niet alleen veel groente, maar zullen je ook zeker niet met honger achterlaten ;-). Bovendien zijn alle recepten vegetarisch of zelfs veganistisch.

Zoete aardappelsoep met feta rasp

Ik moet iets bekennen: alleen al bij het schrijven over mijn favoriete herfstsoep loopt het water me in de mond, haha! Deze heerlijke soep heb ik voor het laatst gegeten in het vroege voorjaar – dus het wordt weer hoog tijd. Ik heb het natuurlijk over mijn zoete aardappelsoep met feta rasp. Deze soep is ontzettend voedzaam en bovenal mega lekker!

Wat heb je nodig? (Voor 4 à 6 personen)

  • 2 Witte of gele uien
  • 3 à 5 teentjes knoflook
  • Ca. 250 gram rode linzen
  • 3 grote zoete aardappelen
  • Gember (klein blokje)
  • 1 Groentebouillonblokje
  • Feta
  • Peper, zout, paprikapoeder
  • Evt. Koriander of peterselie

De zoete aardappelsoep maken

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en bak ze in een soeppan met een beetje olie. Snijd de zoete aardappel in blokjes (de schil gaat er makkelijk af met een kaasschaaf) en voeg de blokjes toe. Wanneer de blokjes licht zijn aangebakken voeg je de rode linzen toe. Het geheel even goed doorroeren voordat je er ca. 1,25 liter water aan toevoegt.

Voeg vervolgens het bouillonblokje (of 2) toe en roer goed door. Snijd de gember fijn en laat het geheel ongeveer een kwartier tot twintig minuten pruttelen. Om te testen of de zoete aardappel zacht genoeg is kun je er even in prikken met een vork. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.

Tot slot kun je nog wat zout, peper of paprikapoeder toevoegen (kan ook al tijdens het koken). Schep de soep in kommen en top af met wat blokjes feta, koriander of peterselie – wat je maar lekker vindt!

Houd je niet van zoete aardappel, dan vind je hier nog veel meer soep recepten voor het najaar die misschien meer jouw ding zijn.

vegan groentecurry met linzen, kokosmelk, zoete aardappel en courgette

Vegan groentecurry met kokosmelk en linzen

Ik proef deze curry gewoon al in mijn mond nu ik erover schrijf. Deze groentecurry is heel makkelijk te maken en bovendien erg gezond – en dus ook helemaal vegan. De curry gaat perfect samen met rijst (basmati rijst past er het beste bij) of met naanbrood. Ook is de curry van zichzelf niet pittig, dus perfect voor wie niet van spicy houdt! Natuurlijk kun je zelf nog peper toevoegen als dit wel het geval is.

Wat heb je nodig? (Voor 3 personen)

  • 1 Middelgrote zoete aardappel
  • 1 Courgette (je kunt natuurlijk ook andere groente gebruiken. Groene paprika en champignons zijn er ook enorm lekker in)
  • 1 Witte of gele ui
  • 3 à 5 teentjes knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 200 gram linzen (1 blikje)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 pakje boemboe gele curry (of een ander soort)
  • Koriander
  • Witte rijst of naanbrood
  • Zwarte peper en currykruiden
  • Evt gember rasp

De bereiding van de vegan curry

Goed nieuws: deze vegan groentecurry is enorm makkelijk te bereiden, dankzij de boemboe en de linzen uit blik. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en bak ze aan in een grote koekenpan of wokpan met een beetje olie. Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en voeg toe. Het kan wel even duren voor de zoete aardappel zacht wordt, maar kijk uit dat je ze niet verbrandt in je ongeduld ;-).

Snijd de courgette in blokjes en voeg toe. Wanneer de groente zacht genoeg is en goed doorbakken kun je de linzen toevoegen (eerst wel even laten uitlekken). Voeg hierna de tomatenblokjes toe en de kokosmelk. Wanneer de saus op temperatuur is kun je de boemboe toevoegen. Roer goed door totdat het een smeuïg geheel wordt. Voeg tot slot de peper en currykruiden toe naar smaak.

Als je net als ik van gember houdt, kun je ook nog een klein blokje gember fijn snijden en over de curry verdelen. Serveer de curry met koriander, witte rijst of naanbrood.

herfst maaltijden shakshuka met ei en peterselie

Shakshuka met peterselie

Eerlijk, ik kan niet wachten tot ik weer warm kan lunchen. Vorig jaar heb ik het maken van shakshuka helemaal ontdekt en deze behoort nu tot mijn favoriete herfst maaltijden. Shakshuka is een midden-Oosters eenpansgerecht met gepocheerde eieren in een kruidige saus van tomaten, paprika en ui.

Shakshuka is een uitstekende keus als je gezonder wil gaan eten – en volhouden. Het leuke aan shakshuka is ook dat je er enorm creatief mee kunt zijn. En het is een geweldige manier om je groenterestjes op te maken ;-).

Wat heb je nodig? (Voor 2 personen)

  • 1 Witte of gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 Paprika (kleur maakt niet uit en je kunt ook andere groente gebruiken)
  • 400 gram tomatenblokjes, gepelde tomaten of tomatenpuree
  • 200 gram linzen (1 blikje)
  • 4 eieren
  • Peterselie
  • Zout, cayennepeper, paprikapoeder en komijnzaad
  • Evt. feta rasp

De bereiding van de shakshuka

Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en bak ze aan in een grote koekenpan met een beetje olie. Snijd de paprika (of andere groente) in blokjes en voeg ze toe. Voeg hierna de tomatenblokjes of gepelde tomaten en de linzen toe. Roer het geheel goed door en voeg zout, cayennepeper, paprikapoeder en komijnzaad toe.

Wanneer de saus warm genoeg is, maak je een kuiltje in de saus en hier voeg je een van de eieren toe. Dit herhaal je vervolgens totdat alle eieren in de pan zitten – het makkelijkst is om ze een beetje te verspreiden. Tot slot kun je peterselie toevoegen en eventueel een beetje feta verkruimelen over de shakshuka.

Meer lekkere herfst maaltijden

Kun je wel wat meer inspiratie gebruiken voor lekkere en gezonde herfst maaltijden? Op boodschappen.nl kun je browsen door oneindig veel lekkere recepten, zodat je je nooit meer hoeft af te vragen: wat eten we vandaag?

Welke herfst maaltijden ga jij maken?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
gezonde en lekkere herfst maaltijden voor als het kouder wordt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Anna Jirina
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.