5 Leuke dingen om te doen op het Italiaanse eiland Sardinië

Hoi allemaal! Inmiddels ben ik vakantie aan het vieren op het zonnige Sardinië, waar ik het (waarschijnlijk) enorm naar mijn zin heb. Ik schrijf dit artikel vooruit, dus ik weet het niet zeker, maar zon, zee en strand kan toch onmogelijk fout gaan? 😉 Overigens ben ik dol op eilanden en ben ik al jaren niet meer in Italië geweest. Het Italiaanse eiland Sardinië stond dan ook al jaren op mijn wensenlijstje. In dit artikel deel ik 5 leuke dingen om te doen op Sardinië, ter voorbereiding op mijn (en misschien ook wel jouw) vakantie! Lees gauw verder.

eiland Sardinië

1. De hoofdstad Cagliari bezoeken

Cagliari is de hoofdstad van Sardinië, gelegen aan de zuidkust van het eiland. Op diverse blogs heb ik al gelezen dat het bezoeken van de hoofdstad zeker de moeite waard is. Sommige beweren zelfs dat Cagliari de allermooiste stad van Sardinië is! De stad is (net als Lissabon) gebouwd op 7 heuvels en kent vele kleine, steile straatjes. De stad kent vele historische bezienswaardigheden en een bruisend uitgaansleven. Perfect voor wie cultuur snuiven wil combineren met de nodige ontspanning in de vorm van alcohol ;-). De oudste wijk van de stad is Castello, in deze buurt waan je je echt in de middeleeuwen. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de stad!

Overigens ben ik ook dol op steden met een strand, dus ik denk dat Cagliari echt helemaal mijn ding is. Wat wel een beetje jammer is, is dat wij landen in het noorden van Sardinië (Olbia). Wellicht dat we een auto huren of de trein pakken om naar het zuiden te reizen, zodat we niet alleen Cagliari, maar nog meer mooie plekken kunnen zien. In ieder geval heb ik me voor de zekerheid alvast verdiept in wat leuke accommodaties. Cagliari kent naast een hoop knusse en stadse B&B’s ook een prachtige strandhotels!

2. Bezoek het mooiste strand van het eiland Sardinië: Spiaggia La Pelosa

Ik heb me voor vertrek rot gezocht naar de mooiste stranden op Sardinië, maar de conclusie is: ze zijn allemaal mooi. Eigenlijk maakt het dus niet echt uit in welk gedeelte je gaat zitten, maar alsnog heb ik last van FOMO (Fear Of Missing Out). Het eiland Sardinië kent namelijk vele zand- en kiezelstranden, wat ook niet gek is gezien de 1850 km kust (absurd toch?!). Maar ik zal jou het enorme zoeken besparen. Wat ik namelijk het vaakst heb gelezen, is dat Spiaggia La Pelosa echt hét pareltje van Sardinië is. Dit prachtige, hagelwitte strand is dan wel weer gelegen in het meest noordwestelijke puntje van het eiland. Het strand is wel de moeite waard, want je waant je er echt op de Malediven (en dat gewoon in Europa ;-)). Een auto huren op Sardinië is dan ook geen overbodige luxe!

Ook tof om een roadtrip door Italië te maken (met je eigen auto) en deze mee te nemen op de veerboot. Vanaf diverse steden in Italië (Genua, Livorno) kun je Sardinië namelijk ook per boot bereiken. De kortste vaarroute is van Livorno naar Olbia, deze vaarroute duurt circa 7-8 uur. Achteraf had ik gewild dat wij dit eerder wisten, want we wilden eigenlijk met onze eigen auto eerst naar Noord-Italië (het Gardameer). Alleen waren we in de veronderstelling dat de overtocht 10-12 uur duurde en dit vonden we toch wel echt te lang. Doe dus je voordeel met deze info ;-).

eiland Sardinië

3. Bezoek de havenstad Alghero

Het kustplaatsje Alghero bevindt zich aan de noordwestkust van het eiland Sardinië. In Alghero vind je veel Spaanse invloeden terug, want de stad is van oudsher erg belangrijk voor de handel tussen Europa en Afrika. Het Spaanse koninkrijk had het in de middeleeuwen dan ook lange tijd voor het zeggen in Alghero. In het historisch centrum hebben de straatnaambordjes zelfs een Italiaanse en een Catalaanse (Spaanse) naam, hoe grappig en uniek is dat!? Een ding is zeker: in Alghero kun je vandaag de dag goed shoppen en genieten van heerlijk eten op de vele terrasjes. Ook in Alghero vind je, net als in Cagliari, de smalle straatjes, waar je in kunt verdwalen.

4. Bezoek Spiaggia Porto Pino

Nou, vooruit. Omdat het eiland Sardinië zoveel prachtige stranden kent, zet ik er nog eentje in het zonnetje (leuke woordspeling ;-)). Zoals ik eerder al vertelde zijn eigenlijk alle stranden mooi, maar de echte parels vind je aan in het noordoosten en aan de zuidkust. Een van de mooiste stranden van de zuidkust is Spiaggia Porto Pino. De enorme zandduinen maken dit strand uniek en werkelijk prachtig. En wel zo fijn om op te liggen natuurlijk ;-). Dit strand is, samen met Spiaggia La Pelosa, dan ook groot favoriet bij de Italianen zelf.

5. Maak een ritje met het groene treintje 

Ook als je geen grote strandliefhebber bent valt er genoeg te beleven op het eiland Sardinië. Onlangs keek ik ter voorbereiding op mijn reis een aflevering van Railaway in Sardinië terug (heel kneuterig, I know). Maar daardoor kan ik nu wel alvast een blogpost vullen met Sardinië tips! 😉 Het groene treintje (Trenino Verde) rijdt sinds de 19e eeuw door het binnenland van Sardinië. Een perfecte manier om het eiland te ontdekken en meer van de natuur te zien, want je rijdt er dwars doorheen! Het treintje rijdt verschillende routes, variërend van 3 tot 5 uur.

Ben jij weleens op het Italiaanse eiland Sardinië geweest?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
eiland Sardinië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge