Een blog beginnen in 2019: Is bloggen dood?

Het nieuwe jaar vind ik altijd een perfect moment om veranderingen door te voeren, zowel op persoonlijk als zakelijk gebied. Eerder schreef ik al over mijn doelen voor 2019 en binnenkort komt er nog een artikel online over mijn blog doelen. Net voor het nieuwe jaar heb ik niet alleen mijn blog met een kritisch oog bekeken, maar ook het bloggen in het algemeen. Dit artikel van Cynthia inspireerde me om zelf ook een stuk te schrijven over bloggen. Is bloggen dood? Heeft het in 2019 nog wel zin om te bloggen? Lees gauw verder als je benieuwd bent naar mijn mening!

bloggen
Happy New Year! Deze super schattige Breakie sweater is hier te koop, mocht je het je afvragen!

Bloggen, toen versus nu
Alle bloggers die, net als ik, al enige tijd bezig zijn (mijn blog bestaat bijna 6 jaar) zullen het allemaal beamen: Vroeger waren er veel meer beauty- fashion- en lifestyle-blogs! Ik weet nog dat ik dagelijks wel een paar uur zoet was met het lezen van nieuwe artikelen, hiervoor gebruikte ik het platform Bloglovin’, waar je je favoriete blogs kan volgen. Dat is heel fijn en overzichtelijk, ik gebruik Bloglovin’ nog steeds! Echter staan er dagelijks veel minder artikelen in mijn Bloglovin’ overzicht dan vroeger en sommige bloggers zijn zelfs gestopt. Daarnaast denk ik dat het aanmaken van een account op Bloglovin,’ zodat je je favoriete blogs kunt volgen, voor veel mensen net teveel moeite is. Iemand volgen via Instagram of op iemands YouTube-kanaal abonneren is wat dat betreft heel laagdrempelig én snel gedaan.

Bloggen versus Instagram en YouTube
Dat brengt mij meteen op het volgende punt, namelijk de opkomst van Instagram en YouTube. In de jaren dat ik blog, zijn er steeds meer bloggers die de overstap hebben gemaakt naar Instagram en YouTube. Niet heel gek natuurlijk, aangezien dit relatief nieuwe platformen zijn die nog heel wat jaren kunnen groeien. Maar, is dat wel zo? Inmiddels lees ik steeds vaker dat de Instagram-markt als het ware verzadigd is en dat het voor nieuwe accounts bijna onmogelijk wordt om zichtbaar te zijn. Sinds Instagram gebruik maakt van een algoritme wordt het ook voor bestaande accounts moeilijker om zichtbaar te blijven. Je moet een goede Instagram strategie hebben en heel veel tijd besteden aan Instagram, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast lijkt het wel alsof iedereen tegenwoordig een Instagram influencer is, wat het ook weer moeilijk maakt om jezelf te onderscheiden.

Ook YouTube maakt grote veranderingen door, hier hebben gebruikers ook last van het algoritme. Daarnaast schijnen lange en populaire video’s vaker aanbevolen te worden. Ik kan me voorstellen dat, als je fulltime YouTuber of Instagrammer bent, dit een enorme druk geeft om maar te blijven posten. Zo heb ik in een artikel (ha, bloggen is niet dood! ;-)) gelezen dat het algoritme je video’s al niet meer oppakt als je twee weken niks uploadt. Een extreem geval misschien, maar het geeft wel aan dat al deze veranderingen in het algoritme echt een probleem zijn voor YouTubers.

Een kwestie van smaak
Natuurlijk is het ook per persoon verschillend of bloggen, Instagram of YouTube je beter ligt. Ik weet van mezelf dat ik het heel erg leuk vind om te schrijven en te fotograferen, maar dat filmen niet per se mijn ding is. Maar ik vind het dan wel weer leuk om af en toe vlogs van anderen te kijken, evenals andermans foto’s bekijken op Instagram. Het nadeel hiervan is dat het veel tijd in beslag neemt en dat je relevante informatie niet zo makkelijk meer terugvindt. Ben ik op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Dan kom ik toch sneller op een blog terecht! Naar mijn mening is een blog toch het meest waardevol qua informatie, zo lees ik onder andere graag over nieuwe make-up (reviews), hotspots (in het buitenland), ondernemen en over het bloggen zelf. En oh, dat ik sowieso graag lees zal hier ook een grote rol bij spelen.

Bloggen versus algoritmes en SEO
Mijn blog was voor mij al die jaren mijn veilige plekje op het web. En weet je wat? Dat is het nog steeds. Blogs hebben geen last van algoritmes. Wanneer ik een nieuw artikel publiceer verschijnt hij direct in het Bloglovin’ overzicht van mijn volgers, waar alle artikelen van de door jou gevolgde bloggers in chronologische volgorde getoond worden. Tijdens het bloggen hoef ik mij niet druk te maken om algoritmes, dat is echt een verademing!

Daarnaast zorgt een goede SEO ervoor dat je blog goed vindbaar en zichtbaar is. Zo worden bijvoorbeeld een aantal van mijn oude artikelen (lees: drie jaar geleden) nog dagelijks gelezen, terwijl een Instagram foto van 48 uur geleden eigenlijk alweer oud nieuws is. Ha! In het begin blogde ik via Blogger, een paar jaar later ben ik overgestapt op WordPress. Een van de voordelen hiervan is dat WordPress websites beter worden gevonden door Google. Ook gebruik ik een speciale SEO WordPress-plugin om mijn SEO te optimaliseren. En er zijn nog veel meer handige tools! Zo kun je bijvoorbeeld via deze website je potentiële zoektermen checken op vindbaarheid. Hoewel blogs geen last hebben van algoritmes, is het wel belangrijk om regelmatig een nieuw artikel te plaatsen. Op die manier scoort je blog beter op Google.

Een blog beginnen in 2019? JA!
Dit gezegd hebbende ben ik in ieder geval van mening dat bloggen zeker niet dood is. Sterker nog: Blogposts zullen altijd op het wijde web blijven staan en met een goede SEO kunnen zij jarenlang relevant zijn. Dit is ook de reden dat bedrijven graag samenwerken met bloggers én dat steeds meer bedrijven zelf gaan bloggen (of hier iemand voor inhuren). En het allerbelangrijkste: Bloggen is super leuk! Wil jij dit jaar een blog beginnen? Ik zeg: doen!

Hoe kijk jij aan tegen de veranderingen rondom bloggen, Instagram en YouTube?

21 Reacties

 1. 16 januari 2019 / 07:26

  Ik zie mijzelf ook niet snel stoppen met bloggen. Maar ik mis het bloggen van vroeger wel eens. Ik ben niet zo heel technisch en heb een online blog via WordPress.com al die seo en do Follow linkjes etc kan ik dus niet zoveel mee.

 2. 16 januari 2019 / 07:38

  Wat een mooi artikel waar ik het volledig mee eens ben. Het is jammer dat er lang niet zo veel bloggers meer zijn als een paar jaar geleden. Net als jij kijk ik op zich wel graag naar vlogs af en toe, maar sommige informatie wil ik gewoon snel kunnen lezen op een blog. En blijkbaar zijn er meer mensen die dat hebben, want met goede SEO kun je in mijn ogen nog steeds heel goed gelezen worden 🙂
  Zelf ben ik nu eenmaal gek op schrijven en op het maken van foto’s, dus op YouTube zie ik mezelf niet echt actief worden. Ik ben blij dat ik nog steeds wel een groep leuke bloggers (waaronder jij!) heb om te volgen. Het is bij mij bijna een traditie geworden om ‘s ochtends vroeg blogs te lezen en ik kan daar echt van genieten. En ook mijn eigen blog zou ik niet willen missen.

 3. 16 januari 2019 / 08:10

  “Ik weet van mezelf dat ik het heel erg leuk vind om te schrijven en te fotograferen, maar dat filmen niet per se mijn ding is.” Precies dit heb ik ook! Daarnaast lees ik nog steeds graag blogs en ga ik ook in 2019 lekker verder!
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…OOTD All eyes on youMy Profile

 4. 16 januari 2019 / 08:53

  Ik ben het helemaal met je eens! <3 Bloggen vind ik geweldig, en ik vind het heerlijk om op blogs rond te struinen en leuke artikels te lezen.
  Liefs,
  Evelien

 5. 16 januari 2019 / 09:03

  Ik kijk af en toe wel wat filmpjes maar mijn voorkeur gaat toch uit naar lezen en zelf schrijven. Ik denk niet dat bloggen dood is. Ik heb nog altijd een behoorlijke lijst aan blogs die ik elke dag kan lezen maar het is wel waar dat meer mensen overschakelen naar andere platformen. Alleszins blijf ik zelf wel bloggen. Ik vind het véél te leuk! Ik geef ook niet zo veel om groei en ik ben ook totaal niet bezig met SEO en toch komen er meer en meer mensen lezen dus ik denk dat er wel nog altijd een ‘markt’ voor is, om het zo te zeggen 🙂
  Irene onlangs geplaatst…Project MinimaliserenMy Profile

 6. 16 januari 2019 / 09:18

  Ik zei het ook al tegen Cynthia: ik lees veel liever blogposts met mooie foto’s erbij dan dat ik filmpjes kijk. Alles moet altijd maar méér, snéller, hárder, originéler. Geef mij dan maar een goed geschreven stuk – of het nu een persoonlijk artikel is, of een review waarbij je aan de taal of woordgrapjes soms zelfs kan merken wie hem geschreven heeft. Bloggen is zéker niet dood. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…MSL #113 • Billie’s Craft Beer Fest en een geurige kerstMy Profile

 7. 16 januari 2019 / 10:01

  Ik blog inmiddels ruim 7 jaar en ik merk inderdaad dat blogs veel minder populair waren. Vroeger had ik soms wel 50 reacties op een post, nu ben ik al onwijs blij met een stuk of 5 tot 10. Nu is Instagram gewoon veel meer in opkomst. Vind ik ook leuk, maar stoppen met bloggen zal ik zeker niet doen haha 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…Muzen Retro Bluetooth Speaker RadioMy Profile

 8. 16 januari 2019 / 10:43

  Helemaal met je eens! Bloggen en blogs lezen is en blijft geweldig! In Youtube raak ik soms verdwaald en merk ik dat ik toch vaak naar “onzin” kijk. Bij blogs is dat totaal niet! Jouw blog is een van mn favorieten Anna! Niet alleen omdat we dezelfde naam hebben 😉 Maar vooral omdat je het authentieke bloggers gevoel nog hebt! Heerlijk! Liefs
  Anna onlangs geplaatst…My to-read list for 2019My Profile

 9. 16 januari 2019 / 13:00

  Een blog die de spijker op z’n kop slaat. Ik blog al vijf jaar en lees al veel langer diverse blogs, maar ik merk dat steeds meer bloggers stoppen of helemaal niets meer plaatsen. Inderdaad omdat zij de focus leggen op Instagram en YouTube. Zelf heb ik helemaal niets met Instagram en maak ik er niet eens gebruik van. Ik volg niemand op Instagram en ik vind het een vrij onpersoonlijk medium. YouTube kijk ik wel, maar echt een select aantal mensen die ik leuk vind en die ook iets interessants te melden hebben. Ik lees veel liever blogs die to the point zijn en ook echt leuke of interessante informatie bevatten. Zelf vind ik bloggen ook veel leuker. Ik maak jaarlijks 1 filmpje op YouTube, gewoon voor de leuk, maar verder ligt de focus toch echt op mijn blog. Ik vind het jammer dat er zo veel goede bloggers stoppen. Het is echt zonde dat er zo veel verandert in blogland, want ik merk toch echt dat er nog wel veel mensen zijn die de voorkeur geven aan blogs boven Instagram of YouTube.
  Meaghan onlangs geplaatst…My life in pictures (6)My Profile

 10. 16 januari 2019 / 13:34

  Leuke blogpost! Ik herken ook wat je zegt dat je zelf het liefst een artikel leest. Ik vind het vaak echt onhandig om filmpjes met geluid te kijken. Blogs lezen kun je altijd even tussendoor doen.

 11. 16 januari 2019 / 18:30

  Ik ben het volledig met je eens en ik zal ook niet snel stoppen met bloggen. Vind het nog veel te leuk om te schrijven, dingen te delen en foto’s te maken. Filmpjes kijk ik wel van bepaalde Youtubers en meer niet.
  Mariska onlangs geplaatst…3x mijn chaotische ikMy Profile

 12. 16 januari 2019 / 19:36

  Mooi artikel en ik ben het helemaal met je eens! Ik lees ook liever dan dat ik videos kijken. Ik hou ook van schrijven en zal zeker blijven bloggen. Met Instagram heb ik een haat-liefde verhouding, vooral het volg-ontvolg spelletje vind ik heel vervelend.
  Darina onlangs geplaatst…Parisienne Look of the Week, 16 januari 2019My Profile

 13. 17 januari 2019 / 10:36

  He goed geschreven! Als ik tegen mensen zeg dat ik blog, zeggen ze ook vaak: is dat niet dood? Ik denk dat het inderdaad best veranderd is tegenover vroeger, maar ik ben zelf nog steeds grote fan van blogs schrijven én lezen!

 14. 17 januari 2019 / 19:59

  Wat een leuke blogpost heb je geschreven! Ik ben het helemaal met je eens, ik sta er precies hetzelfde in 🙂

 15. 17 januari 2019 / 21:57

  Hangt af waarom iemand een blog heeft. Als je een blog hebt voor commerciële redenen, en je merkt dat je blog minder inkomsten oplevert, dan moet je gaan nadenken of bloggen nog wel de juiste manier is om jouw doelgroep te bereiken.
  Maar als je een blog hebt vanuit een persoonlijke reden, dan maakt het veel minder uit hoeveel bezoekers je blog trekt, als jij je ei er maar in kwijt kan.
  En daarom zie ik mezelf voorlopig niet stoppen met bloggen.

 16. Jolet
  19 januari 2019 / 16:01

  Ik vind het heel jammer dat er minder geblogd wordt, want vind het nog steeds super leuk om te lezen. Ik doe het misschien wel wat minder omdat ik zelf niet meer blog en het klopt dat YT/Insta dan wat laagdrempeliger is, maar I miss the blogs!!

 17. 19 januari 2019 / 19:44

  Ik vind blogs vooral makkelijker om even snel tussendoor te lezen! Hoewel ik zeker van tijd tot tijd vlogs bekijk op YouTube, is het vaak een stuk makkelijker om een geschreven verhaal te lezen. Bloggen is wat mij betreft dus ook zeker niet dood!

 18. 21 januari 2019 / 12:25

  Bloggen is zeker niet dood! Ik vind het jammer dat mensen dan helemaal stoppen, want je mist toch wel wat informatie zoals je noemde hotspots, goede reviews etc. Instagram is leuk om doorheen te scrollen en wat inspiratie op doen maar daar blijft het bij, op YT kom ik eigenlijk helemaal niet meer.

 19. 22 januari 2019 / 11:00

  Wat een mooi en interessant artikel! Met YouTube heb ik (behalve soms wat liedjes luisteren) helemaal niks en ik volg nauwelijks influencers op Instagram. Blogs daarentegen vind ik juist wel hartstikke leuk om te lezen! Teksten op blogs blijven namelijk altijd bewaard (mits de blogger hem niet verwijderd) en authentiek. Dat gevoel heb ik bij Instagrammers en YouTubers niet zo. Dus blijf gewoon lekker bloggen, dan blijf je, voor mij in ieder geval, gezien worden! 🙂

 20. 29 juli 2019 / 15:58

  Leuk artikel met veel waarheden. Jullie lezen Allen graag nog echt artikels maar je blogt zelf, lijkt logisch. Maar de man in de straat, leest die ook nog zo graag? Ik krijg de indruk dat dit minder en minder is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge