Waarom ik heel blij ben dat ik (weer) in Groningen woon…

Laatst kreeg ik de vraag of ik Amsterdam mis, na er vier jaar gestudeerd te hebben. Die vraag zette me aan het denken en inspireerde me om een persoonlijk artikel te schrijven over mijn verhuizingen! Zoals jullie misschien wel weten heb ik in Amsterdam en in Utrecht gewoond, nu ik klaar ben met studeren woon ik (weer) in Groningen. Ben je benieuwd waarom ik heel blij ben dat ik in Groningen woon? Lees dan even verder!

groningenLaat ik dit artikel beginnen met een korte introductie, voor degenen die me nog niet zo lang volgen! Vier jaar geleden begon ik aan de HBO opleiding Allround Styling en Vormgeving in Amsterdam. Mijn hele leven heb ik vlakbij Groningen gewoond en op mijn 18e verhuisde ik naar Amsterdam! Na een jaartje ben ik daar weggegaan, omdat de huurprijs te hoog was en ik liever wat dichter bij de stad zelf wilde wonen.

Na maanden zoeken naar een kamer (en vier keer per week dagelijks op en neer reizen naar Amsterdam met mijn studenten-OV, drie uur heen en drie uur terug), kreeg ik een aanbod om in Utrecht bij een vriendin in huis te komen wonen. Dit aanbod greep ik natuurlijk met beide handen aan, aangezien Utrecht een stuk dichter bij Amsterdam ligt dan Groningen en het ook een hele gezellige stad is!

In Utrecht heb ik mij zeker een stuk meer thuis gevoeld dan in Amsterdam. Ik woonde dichtbij de stad, was van alle gemakken voorzien en in het weekend ging ik altijd naar mijn ouders. Uiteindelijk heb ik na twee jaar deze kamer verlaten, omdat ik een afstudeerstage ging doen bij een bedrijf in Friesland. Die periode heb ik weer bij mijn ouders, vlakbij Groningen, gewoond.

Toen ik afstudeerde en geen recht meer had op een studenten-OV koos ik ervoor om in Groningen te gaan wonen. In april dit jaar kon ik een tijdelijke kamer krijgen, momenteel woon ik in een andere kamer in hetzelfde huis, waar ik voor onbepaalde tijd kan blijven. Ik heb een eigen keukentje en ik woon dichtbij de binnenstad, wat echt ideaal is. De huurprijs is enorm laag in vergelijking met Amsterdam en Utrecht, waardoor ik nu nog niet per se een ‘volwassen baan’ hoef te hebben!

Mijn sociale leven speelt zich af in Groningen
Hoewel ik hele leuke en lieve vriendinnen heb overgehouden aan mijn opleiding in Amsterdam, heeft mijn sociale leven zich vooral afgespeeld in en rondom Groningen, omdat ik hier ben opgegroeid. In het weekend ging ik altijd naar mijn ouders, omdat ik dan ook met vriendinnen in Groningen op stap ging en andere gezellige dingen deed. In het voorjaar van 2016 vond ik een horeca baantje (destijds nog mijn werk op het terras, wat de trouwe volgers nog wel weten ;-)), hoefde ik nog maar één keer per week naar school in Amsterdam en volgde ik een afstudeerstage in Friesland, dus had ik al helemaal geen reden meer om terug naar de Randstad te gaan.

Groningen is goedkoop
Zoals jullie waarschijnlijk wel weten liggen de (huur)prijzen in Groningen veel lager dan in andere grote steden. Ook zijn er genoeg leuke tentjes waar je goedkoop uit eten kan, maar ik moet zeggen dat Groningen wel in rap tempo verandert. Het begint steeds meer op Amsterdam te lijken, qua prijzen, qua winkels, qua mode en qua toeristen, haha! Maar goed, ik werk in de nachthoreca en ik krijg vaak van gasten te horen dat ze Groningen zo goedkoop vinden (vooral met uitgaan) en daar moet ik ze wel gelijk in geven. Ik schreef vorig jaar een artikel waarom Groningen zo geweldig is, daar vertel ik je ook meer over het uitgaan!

In Groningen is het lekker rustig
Nou klink ik misschien als een oude oma (het spijt me), maar na een dagje Amsterdam ben ik altijd doodop. De hectiek, de mensen, het verkeer, het is er altijd chaos in vergelijking met Groningen :p Al moet ik zeggen dat ik in Groningen ook regelmatig van mijn sokken word gereden op drukke punten, maar de sfeer in Groningen is gewoon totaal anders dan in de Randstad. Veel gemoedelijker en fijner, naar mijn mening. Het is moeilijk te omschrijven, maar de mensen die weleens in Groningen zijn geweest weten vast wat ik bedoel!

Mijn ouders wonen vlakbij
Verhuizen naar mijn kamer in Groningen was gelukkig een stuk eenvoudiger dan toen ik in Amsterdam en Utrecht woonde, aangezien ik mijn ouders nu in de buurt heb. Ze hebben mij heel veel geholpen, waar ik natuurlijk super blij mee ben! Ook scheelt het een hoop dat het in Groningen niet mega druk is, waardoor je vaak wel voor de deur kunt parkeren. Achter mijn huis is zelfs een soort hofje waar je gratis kunt parkeren, zo fijn! Maar, mocht je geen hulp in de buurt hebben, kun je ook altijd rekenen op bijvoorbeeld verhuisbedrijf Amersfoort. Toen ik in Utrecht woonde had ik zeker weten goed gebruik kunnen maken van hun diensten.

Maar goed, ik sluit niet uit dat ik ooit weer in de Randstad beland. Voor nu, als afgestudeerde met een best wel klein budget, heb ik het heel erg naar mijn zin in Groningen :-). Toen ik laatst in Amsterdam was, merkte ik wel dat ik de fotogenieke spots van deze stad heb gemist! De drukte, de hoeveelheid toeristen en het gevoel een nobody te zijn heb ik dan weer niet gemist, haha.

Overigens lijkt het mij ook heel tof om te emigreren, maar dan hebben we het denk ik over de verre toekomst. En mocht ik nou echt bakken met geld gaan verdienen (je weet het maar nooit ;-)) dan kan ik altijd nog verhuizen in Hilversum, want een villa in het Gooi lijkt mij ook wel wat. Haha!

In welke stad zou jij nog weleens willen wonen? Ben jij vaak verhuisd?

16 Reacties

 1. 20 december 2017 / 07:21

  Leuk om over jouw ervaringen te lezen! Ik wist niet dat je ook een tijdje in Amsterdam en Utrecht hebt gewoond. Ik kan me voorstellen dat de lage huurprijzen in Groningen een groot voordeel zijn, zeker in vergelijking met Amsterdam. Zelf woon ik ook het liefst bij mijn vrienden en familie in de buurt. Dat vind ik het belangrijkst. Ik woon nu al mijn hele leven in hetzelfde huis in een dorp vlak bij Amsterdam. Ik twijfel wel nog waar ik straks op mezelf wil gaan wonen. Als het maar wel niet al te ver van Amsterdam af is, want daar werk ik en ik vind het zo’n fijne stad 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Wat als je wel WILT, maar niet DURFT? (5 tips)My Profile

 2. 20 december 2017 / 09:38

  Leuk om dit te lezen! Ik ben zelf al een aantal keer in Groningen geweest en vind het zo’n leuke stad, kan me voorstellen dat je daar heel graag woont. Ik heb zelf in Nijmegen gewoond en woon nu in Maastricht, wat ik mega fijn vind. Het is zo belangrijk om ergens te wonen waar je je thuis voelt!
  Loes onlangs geplaatst…Beauty Battle – Real Techniques vs. Etos make-up sponsMy Profile

 3. 20 december 2017 / 09:45

  Ik ben nog nooit verhuisd haha, ik studeerde in Den Bosch en kon dus gewoon lekker thuis blijven wonen. Wel heb ik een aantal interne stages gehad waardoor ik tijdelijk woonde op de camping waar ik werkte (in Renesse en in de Ardenne). Voor nu woon ik nog lekker thuis maar ben wel van plan om op mezelf te gaan en dan blijf ik alsnog in hometown Den Bosch!
  Lieke onlangs geplaatst…Shoplog | Kruidvat, Lucardi, Boozyshop en meerMy Profile

 4. 20 december 2017 / 15:30

  Wat een leuk artikel! Groningen lijkt me erg leuk, ben er een aantal keer wezen shoppen meer niet haha. Echt een gezellig stadje inderdaad.

 5. 20 december 2017 / 15:54

  Leuk om dit te lezen en heeel begrijpelijk dat je de randstad weer hebt ingeruild voor het zuiden. Zoals ik dit lees, lijkt het alsof je helemaal op je plekje bent. Fijn is dat! Ik heb precies hetzelfde, maar dan in Brabant haha!
  Simone onlangs geplaatst…Blogmas: 5 x mijn kerstwens voor jullieMy Profile

 6. 20 december 2017 / 16:13

  Studeren in Amsterdam lijkt me heel gaaf. Maar het is ook een hele andere wereld dan het leventje wat ik nu heb in het mooie zuiden dus ik kan wel begrijpen dat je ook weer blij bent om terug te zijn op je vertrouwde plekje!

 7. 20 december 2017 / 20:08

  Wat leuk om te lezen! Ik woon zelf in Emmen, mijn vader in Groningen en mijn zus in Utrecht. Snap goed dat je terug bent gegaan naar Groningen. Vind het trouwens erg knap dat je het lang hebt volgehouden om vier keer per week op en neer te reizen met de trein, dat is echt een behoorlijk stuk!
  Daniëlle Springer onlangs geplaatst…3x Kerst Body Butters van The Body ShopMy Profile

 8. 20 december 2017 / 20:23

  Wat leuk om te lezen wat jouw ervaringen zijn in Groningen. Ik woon er nu ook 2,5 jaar en het is inderdaad een fijne stad. Zelf kom ik van het platte land dus naar de stad verhuizen was voor mij eerst echt raar. Het fijne is wel dat alles goed te bereiken is met openbaar vervoer en alles is fijn dicht bij 🙂
  gea onlangs geplaatst…De voordelen van groene theeMy Profile

 9. 20 december 2017 / 21:20

  Groningen lijkt me ook echt een hele leuke en fijne stad! 🙂

  Love,
  Dascha

 10. 22 december 2017 / 14:30

  Het lijkt mij al zo fijn om op mijzelf te wonen; maar als ik jouw ervaringen zo zie lijkt het me wel heel fijn om in de buurt te wonen van waar ik nu ook woon. Al pas ik me heel snel aan dus het maakt me niet zo uit; als het maar lekker dichtbij een stad is; al vind ik een dorp ook heerlijk. Ik woon nu in Hoogland een klein dorp naast amersfoort maar binnen 10 minuten zit ik in de stad van Amersfoort; ik heb dus zo best of both worlds. Alleen jammer dat het hier zo ontzettend duur is; wat dat betreft klinkt groningen een stuk beter! Ik ben super blij voor je <3
  Rosita Elise onlangs geplaatst…Beauty | Review LUSH productenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge