Op mezelf wonen, hoe mij dat vroeger beviel versus nu

Inmiddels woon ik al zo’n 4,5 jaar op mezelf, met een paar tussenpauzes. In 2014, 2016 en in 2017 heb ik een tijd bij mijn ouders gewoond, omdat ik geen woonruimte had, stage liep in Groningen en later een afstudeerstage deed in Friesland. Inmiddels woon ik bijna een jaar op mezelf in Groningen en het leek me erg leuk om een artikel te schrijven over mijn ervaringen met op mezelf wonen (in Amsterdam, Utrecht én dus Groningen). Lees je met me mee?

op mezelf wonen

2013, verhuizen van Groningen naar Amsterdam
Eind 2013 verhuisde ik voor het eerst(!). Ik heb namelijk mijn hele leven bij mijn ouders, in mijn geboortehuis, gewoond, in een dorp vlakbij Groningen. Nu ik er zo op terugkijk vind ik het eigenlijk best wel stoer dat ik als achttienjarig meisje verhuisde naar de andere kant van het land, om daar een opleiding te gaan volgen. Achteraf gezien was ik er misschien nog niet helemaal klaar voor, maar goed, wanneer ben je dat wel? Ik heb er wel heel erg veel van geleerd.

In de weekenden kwam ik bijna altijd thuis. Hoewel ik dacht dat ik goed kon koken, baalde ik toch wel toen ik de eerste avond ‘alleen’ op een bord droge pasta zat te knabbelen, haha. Op dat moment dacht ik ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Gelukkig ging het al snel beter, omdat ik vriendinnen maakte op mijn nieuwe opleiding. Een van die vriendinnen woonde vlakbij mij, dus gingen we regelmatig samen aan school werken en natuurlijk op stap in Amsterdam!

Begin 2014 begon ik mijn draai steeds meer te vinden in Amsterdam, hoewel ik me in mijn huis niet erg fijn voelde. Ik woonde namelijk in een gezinswoning (omgetoverd tot studentenhuis). We hadden een grote woonkamer en een keuken die we met z’n allen schoon moesten houden. Ook hadden we een open trapgat waardoor je zelfs op de tweede verdieping (waar ik sliep) de TV van beneden hoorde. Of je rook een etensgeur wanneer je in bed lag en iemand om 23.00 nog stond te koken. Dat was gewoon best wel vervelend…

Met twee huisgenoten kon ik het heel goed vinden en met de andere twee niet zo. Met de twee leuke huisgenoten hield ik iedere week spaghetti-avond, waardoor ik toen ook de nodige kilo’s ben aangenomen ;-)… Dit was altijd zo lekker en we hadden altijd veel te veel, waardoor we twee borden opschepten. Het voelt echt als 10 jaar geleden nu ik er zo over schrijf, maar ik heb daar zeker hele leuke, maar ook minder leuke ervaringen gehad. Dat hoort erbij, zeker in zo’n eerste jaar!

2014, verhuizen van Amsterdam naar Groningen én naar Utrecht
Toen mijn eerste studiejaar in Amsterdam erop zat ben ik terug naar mijn ouders gegaan. Mijn kamer was best duur en ik wilde niet de hele zomer in Amsterdam zitten. Ook was dat de periode waarin ik mijn cavia’s kocht, totaal niet nadenkend over weer een eventuele verhuizing daarna ;-). Ik had een super leuke tijd gehad in Groningen, totdat het tijd was voor het tweede schooljaar. Ik had nog steeds geen woonruimte in Amsterdam, dus reisde ik 4 dagen per week op en neer. Ook werkte ik nog 20 uur per week bij de Zara, achteraf gezien heb ik geen idee hoe ik dit allemaal volhield :p.

In november was ik er dan ook goed klaar mee, gelukkig kon ik een kamer krijgen bij een vriendinnetje in Utrecht (ook van mijn opleiding), die daar ook een kamer had. Utrecht was natuurlijk een stuk dichter bij Amsterdam dan Groningen, dus besloot ik dankbaar gebruik te maken van het aanbod. In Utrecht had ik een super leuke, betaalbare kamer waar ik mij direct meer thuis voelde dan in Amsterdam. Ook vond ik de stad Utrecht heel erg fijn en had ik redelijk goed contact met mijn huisgenoten. Ik ben graag op mezelf, maar dat betekent niet dat ik niet houd van gezelligheid ;-).

op mezelf wonen

In Utrecht hadden we alleen een gedeelde keuken en een groot dakterras, wat ‘s winters heel knus was en ‘s zomers ook heel chill. Ik heb mijn 20e verjaardag dan ook in Utrecht gevierd (op het dakterras!), iets wat voor mij, toen ik in Amsterdam woonde, ondenkbaar was. De vriendin die in Amsterdam vlakbij mij woonde, was eerder al verhuisd naar Utrecht en nu woonden we weer dicht bij elkaar. We gingen regelmatig samen eten en op stap in Utrecht. Als ik er nu aan denk krijg ik meteen een grote glimlach op mijn gezicht. Wat een mooie tijden hebben we daar beleefd :p.

2016, verhuizen van Utrecht naar Groningen
Begin 2016 liep ik stage bij Kattencafé Op Z’n Kop in Groningen, waardoor ik weer bij mijn ouders ging wonen. Eerlijk gezegd had ik daar toen ook helemaal geen problemen mee, omdat het maar voor een korte tijd was (3 maanden). Hierna heb ik mijn derde studiejaar afgerond in Amsterdam (en ging ik weer terug naar mijn kamer in Utrecht) en kwam ik ‘s zomers weer ‘thuis’ in Groningen. Na de zomer ging ik een afstudeerstage volgen in Friesland, waardoor ik beter bij mijn ouders kon blijven wonen. Ik heb toen mijn kamer in Utrecht opgezegd, wat ik best wel moeilijk vond. Ik heb daar zulke leuke herinneringen!

2017, verhuizen van mijn ouders naar mijn eigen plekje in Groningen
In 2016 en 2017 heb ik heel lang onafgebroken bij mijn ouders gewoond, van de zomer van 2016 tot de lente van 2017! Hoewel ik dat in het begin helemaal niet erg vond, ging het me nu tegenstaan. Thuis hadden we regelmatig onenigheid, ook was ik het niet eens met de boodschappen die mama kocht en bemoeide ik me altijd met het avondeten – het teken dat je toch écht volwassen wordt :p Ook leerde ik in maart 2017 mijn vriend kennen, werkte ik natuurlijk nog steeds in de nachthoreca in Groningen en vond ik het thuis wonen alleen maar lastig. Gelukkig kon ik via via een kamer in Groningen bemachtigen, waar ik op 1 april 2017 naartoe verhuisde. Inmiddels woon ik nog steeds in hetzelfde huis, maar in een andere kamer :-).

Ik heb het hier heel erg naar mijn zin! Ik heb een eigen keuken, waardoor het nog meer aanvoelt als mijn eigen plekje. In het huis (waar zowel studenten, als net afgestudeerden en werkenden wonen) hebben we verder niet echt verplichtingen en hoewel het af en toe natuurlijk leuk is om een praatje te maken vind ik het erg fijn dat iedereen lekker zelfstandig is. Ik slaap eigenlijk nooit meer bij mijn ouders, wat ik, toen ik voor het eerst uit huis ging, juist zo fijn vond. Ik eet soms zelfs liever thuis, haha :p. ‘Thuis’ is dan nu ook zeker mijn kamer in Groningen, waar mijn cavia’s ook wonen, waar ik gezellig afspreek met vriendinnen voor het stappen en waar mijn vriend regelmatig slaapt. Eind goed, al goed! 😉

Wanneer ik nu ‘pas’ voor het eerst op mijzelf zou wonen had ik het allemaal heel anders ervaren denk ik. Achteraf gezien ben ik heel erg blij dat ik al deze ervaringen heb gehad, zodat ik nu ook beter weet wat ik wil en waar ik mij fijn bij voel. Wanneer je voor het eerst uit huis gaat kun je je daar toch een minder duidelijke voorstelling van maken. Ik had verwacht dat het alleen maar super leuk zou zijn, maar dat was het dus niet. Ach ja, verstand komt met de jaren ;-).

Woon jij op jezelf? Wat zijn jouw ervaringen met op jezelf wonen?

8 Reacties

 1. 20 maart 2018 / 07:20

  Superinteressant om dit artikel te lezen! Mijn ervaring met op mezelf wonen is namelijk nul 😉 Dat zal dan ook best wel even wennen zijn als ik een eigen huis heb. Ik vind het wel stoer hoe je als achtienjarige in je eentje naar de andere kant van het land bent gegaan om daar te wonen. Ik denk dat je uiteindelijk ook echt heel veel leert van op jezelf wonen, ook wanneer je je in een studentenhuis met anderen moet zien te redden. Ach ja, ik zal vast ook vanzelf wel wennen aan het op mezelf wonen als het eenmaal zover is. Ik merk wel soms thuis de dingen die jij ook benoemt. Discussies, verkeerde boodschappen…en me dan weer realiseren dat het moment in sommige opzichten toch wel is gekomen om uit te vliegen 😉
  Romy onlangs geplaatst…“Hoe doet zij dat toch?!” | 9 dingen die ik écht niet kanMy Profile

 2. 20 maart 2018 / 08:55

  Supertof artikel! Fijn om eens te lezen hoe iemand anders er mee om gaat. Toen ik 20 was, heb ik een schooljaar op kot gezeten (zoals dat bij ons heet). Dat was in Gent en was echt héél leuk! Mijn vriend en ik waren al een paar jaar samen maar we wilden toch elk apart op kot (you never know wat er gebeurt hé) maar uiteindelijk hadden we toch evengoed samen iets kunnen nemen want hij zat bijna altijd bij mij 😀 Ik vond het een super fijne periode maar het schooljaar daarna zijn we toch terug naar huis gegaan. En nu wonen we in mei een jaar in ons eigen huis en het bevalt echt heel hard. Ondanks dat we dus nog niet zoveel ervaring hadden met alleen wonen, ging het eigenlijk vanzelf goed. Ik merkte ook aan alles dat het tijd was om thuis weg te gaan. Veel ruzies en discussies en je inderdaad niet meer kunnen vinden in bepaalde dingen. En ik wilde gewoon mijn ding doen zonder altijd verantwoording af te hoeven leggen.
  Irene onlangs geplaatst…Deze week #5My Profile

 3. 20 maart 2018 / 09:15

  Ik heb ook altijd in een ouderlijk huis gewoond. Mijn scholen waren namelijk allemaal vrij gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik ben zelfs nooit op kot geweest. 🙂 Intussen wonen m’n vriend en ik ruim drie jaar samen in het centrum van Antwerpen en ik vind het geweldig!
  Jessica J. onlangs geplaatst…Minimalism Challenge: week 1My Profile

 4. 20 maart 2018 / 09:38

  Heel erg leuk om dit te lezen! Ik ben toevallig vanochtend langs mijn oude studentenkamer gereden en ben de afgelopen tijd veel bij mijn ouders geweest. Binnenkort ga ik verhuizen naar mijn eerste echte appartement en ik heb er super veel zin in!
  Simone onlangs geplaatst…Back in businessMy Profile

 5. 20 maart 2018 / 09:43

  Wat een interessante ervaringen, leuk om te lezen! Op jezelf wonen is super leerzaam, dus goed dat je deze ervaringen hebt opgedaan. Ik heb zelf in twee studentenhuizen gewoond in Nijmegen, op een campus in Amerika en nu woon ik samen in Maastricht.
  Loes onlangs geplaatst…Levende Loes #55 – Gezellige zaterdag & beauty aankoopjesMy Profile

 6. 20 maart 2018 / 11:37

  Ik woon momenteel nog even thuis, over 1,5 jaar verwacht ik in Finland te zitten. Ik wil daar een stage doen, mijn familie woont in Finland dus dat lijkt me handig met alsnog een plek hebben om te “stranden”. Dat lijkt me echt een geweldig avontuur! Misschien dat ik meg mijn vriend ga dus dat lijkt me dubbel zo leuk! Wel spannend natuurlijk haha, Liefs!
  Anna onlangs geplaatst…Throwback: Barcelona 2016My Profile

 7. 20 maart 2018 / 15:23

  Ik woon ook al sinds mijn 18e op mij zelf. Eerst een paar jaar in Leeuwarden en daarna ben ik gaan samenwonen met mijn vriend. Ik zou niet meer terug willen naar mijn ouders, al mis ik de maaltijden van mijn vader wel 🙂
  Anna Gerrie onlangs geplaatst…Alweer zes weken mamaMy Profile

 8. 20 maart 2018 / 21:53

  Joh wat leuk om te lezen! En wat woon je al heerlijk lang op jezelf. Ik moet zeggen dat ik na een jaar op mezelf gewoond te hebbe, toen een jaar gereisd te hebben, het nu wel moeilijk vind om ineens weer thuis te wonen. Ik hoop ook gauw een plekje voor mezelf te vinden, maar ben er alleen nog niet helemaal over uit waar haha.
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – maart 2018 #2My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge