ALLES OVER MIJN AFSTUDEERPROJECT & ONDERWERP!

Maanden geleden vertelde ik dat ik ‘binnenkort’ wat zou schrijven over mijn afstudeerproject, maar het kwam er telkens niet van! Stiekem had ik ook echt geen zin om te vertellen over mijn afstuderen en mijn opleiding, omdat het zo’n stressvolle periode is geweest – die ik het liefst heel, héél ver achter me laat. Inmiddels ben ik, na drie maanden, weer helemaal bijgekomen ;-). Kijk je mee naar mijn afstudeerproject?

afstudeerproject

Het kiezen van een afstudeeronderwerp
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Het kiezen van een afstudeeronderwerp was vreselijk moeilijk. Hier begonnen we geloof ik in februari mee, begin 2017 dus. Nadat ik vier jaar had geleerd over mode, interieur, media en foodstyling wist ik in ieder geval wel dat er van alles mogelijk is binnen een afstudeerproject. Ook heb ik natuurlijk enige ervaring opgedaan wat betreft stages en wist ik vooral goed wat ik niet wilde, haha.

Jezelf bewijzen als stylist
Wat ik vooral interessant vond is het ‘foodstyling’ gedeelte binnen mijn opleiding, omdat dit een nog vrij ‘nieuw’ deelgebied is. De meeste studenten studeren toch af binnen de mode en interieur kant. Make-up vind ik natuurlijk ook super interessant, anders was ik nooit een beautyblog begonnen, maar ik vond het gewoon ontzettend lastig om hierbij een passend afstudeer onderwerp te verzinnen. Ik had ook het gevoel dat er veel druk op lag (niet per se vanuit mijn opleiding, maar ook vanuit mijzelf): Kies wat jij het allerleukst vindt en waar jij zoveel mogelijk van jezelf kunt laten zien als styliste. Het was natuurlijk de laatste kans dat we onszelf konden bewijzen en dat maakte dat ik enorme keuze stress had.

afstudeerproject

Vegetarisme
Ik moest dus iets kiezen wat het dichtst bij me lag, omdat ik daar waarschijnlijk ook de meeste passie in kon stoppen. Uiteindelijk heb ik gekozen om onderzoek te doen naar vegetarisme, omdat ik zelf natuurlijk al zo’n 10 jaar geen vlees eet. Eigenlijk heel logisch, maar soms zie je zulke dingen niet meer, omdat het voor jezelf zo normaal is dat je bijvoorbeeld geen vlees eet, make-up mooi vindt, van dieren houdt of graag nieuwe hotspots bezoekt (ik noem maar iets).

Een van de vragen waar ik al heel lang mee zat was: Waarom lijken vleesvervangers op vlees? Vegetariërs kiezen er bewust voor om geen vlees meer te eten, dus waarom zouden zij dan wel iets willen eten wat lijkt op vlees of er zelfs naar smaakt?

Dit vormde de basis voor mijn onderzoek. De onderzoeksfase verliep eigenlijk super goed en dit vind ik ook altijd erg leuk om te doen (zou er dan toch nog ergens in mij het VWO-meisje schuilen? ;-)). Totdat ik een concept moest verzinnen omtrent mijn onderzoek. Toen ging het fout. Drie weken voor mijn afstuderen heb ik alles moeten aanpassen en ik was écht heel bang dat ik het niet zou halen.

Concept
Ik had in eerste instantie een capsule bedacht die je door je gerecht kon strooien als vleesvervanger, tevens bevatte de capsule een lekkere kruidenmix (in drie soorten). Hiermee wilde ik vooral het argument dat vegetarisch eten smakeloos is onderuit halen, wat ik was tegengekomen in mijn onderzoek. Ik had al een logo, een flyer, een receptenboekje, heel veel foto’s, illustraties én een Instagram-pagina gemaakt voor mijn product (de capsules). Toen hoorde ik dat ik helemaal opnieuw kon beginnen, omdat de docenten het product niet ‘voelden.’

afstudeerproject

Meatshaming
Dus moest ik weer terug naar de basis van mijn onderzoek. Een beetje verwarrend misschien, maar mijn afstudeerproject bestond eigenlijk uit twee delen – was niet een vereiste of zo, maar bij mij liep het gewoon zo. Het eerste deel was mijn onderzoeksboek, die ik de naam ‘Meatshaming’ had gegeven. Dit is een woord wat ik heb afgeleid van vega shaming (je schamen om vegetariër te zijn). Dit kwam ik tegen tijdens mijn onderzoek en heeft mij geprikkeld om het juist om te draaien: Je schamen om vlees te eten!

Prognose
Dit onderzoeksboek is eigenlijk een soort prognose voor de toekomst (2030), dus: Mensen gaan zich schamen om vlees te eten, het eten van vlees is dan ‘afwijkend’ gedrag. Best een gedurfde uitspraak natuurlijk en niet realistisch, maar goed, mijn afstuderen vond ik het uitgelezen moment om iedereen te laten zien hoe ik er over dacht ;-). In mijn onderzoeksboek vond je dus ook allerlei feitjes over vegetarisme in Nederland en over de vleesindustrie.

afstudeerproject

Meat is murder
Maar op een gegeven moment begon ik er lol in te krijgen om mensen te shockeren met lugubere foto’s. Droge feiten doen een mens natuurlijk niet zoveel, dus besloot ik het over een andere boeg te gooien. De spread op de foto hierboven (‘Meat is murder’) slaat de spijker op z’n kop. Dit is dan ook mijn favoriete beeld uit het boek (het is natuurlijk vreselijk wat er gebeurt in de vleesindustrie – don’t get me wrong -, maar het gebeurt, dus dan vind ik dat mensen het moeten zien!!!). Dit boek was dan ook vooral bedoeld als eye-opener. Het was een mix van beelden uit de actualiteit, informatie, eigen beeld (Photoshop creaties) en illustraties.

afstudeerproject

Handboek voor de flexitariër 
Maar goed, toen moest ik dus een heel nieuw concept verzinnen. Ik besloot nog eens heel goed mijn onderzoek door te nemen en toen viel mij iets op. Ik had vooral heel erg veel informatie verzameld over flexitariërs (mensen die een of meerdere keren per week geen vlees eten). Ik ben toen gaan nadenken over hoe ik deze doelgroep het beste kon aanspreken, aangezien zij nog een soort van over te halen zijn om vegetariër te worden. Uiteindelijk wilde ik mensen met mijn shocking project toch van het vlees af ‘helpen!’ Ik bedacht toen het handboek voor de flexitariër.

Broodje peen
Het hoofdbeeld van mijn project werd ‘Broodje peen.’ Een hotdog broodje zonder vlees, maar mét een wortel ;-). Uiteindelijk ben ik dus allerlei gerechtjes gaan verzinnen waarbij ik het vlees ging vervangen door groente, met een knipoog naar de huidige vleesvervangers. De vleesvervangers van nu zijn helemaal niet zo gezond als wij denken (kunstmatige toevoegingen, soja, suiker en zout) en eigenlijk zouden wij beter meer groente kunnen eten. Maar goed, daar gaan natuurlijk geen miljoenen in om – in de huidige vleesvervangers helaas wel ;-).

afstudeerproject
Behind the scenes bij de shoot van de witlof filet 😉

Nachtwerk
Zo bedacht ik onder andere de witlof filet, de broccoli wings, de aubergine rollade, de zoete aardappel steak en de mais saté. Omdat ik het handboek in twee weken af moest hebben – inclusief alle foto’s, recepten, illustraties, lay-out en opsturen naar de drukker – kon ik helaas geen fotograaf meer vinden om mee samen te werken. Alle food foto’s heb ik dus ook nog eens zelf gefotografeerd met mijn Canon1100D! Als ik het zo lees is het eigenlijk gewoon gekkenwerk geweest, haha. Vooral omdat ik natuurlijk ook telkens boodschappen moest doen en de gerechten klaar moest maken was het echt een tijdrovende klus. Jullie snappen nu vast wel dat ik in die periode niks heb gepost op mijn blog en Instagram ;-). Ik was letterlijk dag en nacht bezig met dit project.

afstudeerproject

Ansichtkaarten
Tot slot heb ik nog 6 ansichtkaarten laten maken van een paar shocking beelden uit mijn onderzoeksboek en een paar receptjes uit het handboek. Op de foto hierboven zie je er maar 4, want de andere 2 zijn door iemand meegenomen tijdens de eindexamen expositie (wat dus niet echt de bedoeling was), toen ik waarschijnlijk even naar het toilet was. Oh well, ik had toen toch mijn diploma al ;-). Ook heb ik nog twee kleine A3 posters laten drukken (naast de mega grote poster), omdat ik niet kon kiezen ;-). Het was overigens wel leuk geweest om ansichtkaarten te laten drukken om weg te geven tijdens de expositie, maar ik had al zo’n fortuin uitgegeven aan printkosten dat ik dat maar achterwege liet.

afstudeerproject
Uiteindelijk ben ik enorm blij dat ik heb doorgezet en niet heb opgegeven – ook al stond het huilen me nader dan het lachen. Al begrijpen jullie vast wel dat ik nu he-le-maal (letterlijk!) klaar ben met school ;-). In ieder geval heb ik mij HBO Bachelor Allround Styling en Vormgeving in the pocket, jeeeeeeej!!! Wat ik vooral heel tof vind is dat ik ben afgestudeerd als allround styliste, ondanks dat ik voor het afstuderen natuurlijk een heel specifiek onderwerp had. Zo kan ik dus ook gewoon solliciteren naar banen in de mode- interieur- en mediabranche. Zoals jullie misschien in de laatste ‘MLBB’ hebben kunnen lezen heb ik inmiddels mijn eerste, echte sollicitatie de deur uit gedaan! AAAAH! Volgende week word ik erover gebeld en hopelijk kan ik jullie gauw meer vertellen.

Note: Mochten jullie nog benieuwd zijn naar het ‘antwoord’ op mijn onderzoeksvraag die ik aan het begin stelde: Vleesvervangers zijn vooral bedoeld om het voor (fantasieloze) flexitariërs makkelijker te maken om een dagje vleesloos te eten. Bij stamppot kun je een vegetarische rookworst eten en een vegetarische hamburger kun je op de barbecue gooien. En natuurlijk kun je als vegetariër ook je vitaminen en mineralen binnenkrijgen met een vleesvervanger, maar ik ben er dus van overtuigd dat het veel gezonder kan – met vooral veel groente ;-). Daarom bedacht ik het ‘handboek voor de flexitariër.’

Ben jij ook al afgestudeerd? Hoe verliep deze periode bij jou?

14 Reacties

 1. 22 september 2017 / 07:22

  Echt super interessant om meer te lezen over je afstudeeronderwerp! Als mede-vegetariër word ik ook helemaal blij van het onderwerp dat je hebt gekozen. Wat een gaaf concept om van groenten vlees look-a-likes te maken. Ik vind vooral die hotdog met wortel zo gaaf bedacht. Je foto’s zien er heel professioneel uit, maar dat moet inderdaad echt gekkenwerk zijn geweest. Gefeliciteerd met je afstuderen! En nu eindelijk lekker genieten van een beetje rust na alle afstudeerstress 🙂 Ik ga hard voor je duimen voor je sollicitatie.
  Zelf ben ik afgestudeerd op een scriptie met de titel “Do you have any idea yourself?”. Het ging over huisartsgesprekken waarin patiënten zelf al hebben googeld op hun symptomen en hoe ze dit dan tijdens het gesprek duidelijk maken aan de arts. Ik heb daarvoor huisartsgesprekken geanalyseerd, maar ook interviews afgenomen bij artsen en enquêtes onder ‘gewone Nederlanders’ verspreid. Een enorme klus allemaal, maar ook zo leuk en interessant om te doen.
  Romy onlangs geplaatst…7 redenen waarom de herfst wél leuk isMy Profile

 2. 22 september 2017 / 08:49

  Wat een ontzettend interessant onderwerp en wat heb je dat professioneel en goed aangepakt. Ik heb geen ervaring met zulke werkstukken, maar voor mijn gevoel is het echt perfect. Mede dankzij het goede idee en het goede beeldmateriaal.
  Alyssa onlangs geplaatst…4 dingen die je denkt wanneer je met iets nieuws begintMy Profile

 3. 22 september 2017 / 11:27

  Ik vind je project oprecht echt héél erg tof; kan me ook ergens wel vinden in het feit dat je onderzoeken heel leuk vind hoor, haha! (ondanks dat we beiden HBO deden). Vind het cool dat je best wel op actualiteiten hebt ingespeeld en er zo je eigen draai aan hebt gegeven met een concept!

 4. 22 september 2017 / 21:00

  Wat super leuk en interressant dat je hier toch een artikel over hebt geschreven!!
  Super tof concept en ik vind je uitwerking zo gaaf!! Als ik dit zie moet ik ook weer helemaal aan mijn Nimeto tijd denken!

  Liefs, Nathalie
  Oui nathalie onlangs geplaatst…Review W7 ‘natural nudes’ paletteMy Profile

 5. 22 september 2017 / 21:11

  Wauw het ziet er echt fantastisch uit! Super mooi vormgegeven ook! Ik zit nu in mijn afstudeerjaar, dus moet ook aan de slag met een scriptie haha! Zie er nu al tegenop.. Maar goed dat je het alsnog hebt opgepakt en het hebt gehaald. Je mag zeker trots op jezelf zijn 🙂

 6. 24 september 2017 / 11:10

  Wauw wat een ontzettend gaaf afstudeerproject. Je hebt het echt prachtig vormgegeven en je mag zeker trots zijn op het resultaat. Fijn dat je nu ook eindelijk klaar bent met school. Ohh je inspireert me om vandaag toch nog ff hard te knallen voor mijn scriptie, dankjewel !:)
  Claire onlangs geplaatst…Vintage hotspot: Finders Keepers in ZwolleMy Profile

 7. 25 oktober 2017 / 16:17

  Echt super tof om te lezen dit! Zelf doe ik Visuele Communicatie, komt denk ik wel een klein beetje overeen met jouw opleiding als ik dit zo lees, en ga ik volgend jaar afstuderen (komt opeens ook eng dichtbij). Dus ik hou me er ook al wel een beetje mee bezig. Heel gaaf om dit zo uitgebreid te lezen! Gefeliciteerd met je diploma!
  Rianne onlangs geplaatst…Hop, en weer doorMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge