5 belangrijke lessen die ik heb geleerd van 5 jaar bloggen

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat mijn blog alweer 5 jaar bestaat, yeey! Doe jij al mee met mijn blogverjaardag winactie? Vorige week schreef ik een mega terugblik op 5 jaar bloggen, maar ik merkte dat ik nog zoveel meer met jullie wilde delen over dit onderwerp. Het voelt namelijk alsof ik mijn hele leven al blog, haha, 5 jaar is zo’n enorm lange tijd! De afgelopen jaren is er in de blogwereld veel veranderd, heb ik hele mooie dingen mee mogen maken dankzij mijn blog én heb ik onwijs veel geleerd. Vandaag wil ik het hebben over 5 belangrijke lessen die ik heb geleerd van 5 jaar bloggen!

5 belangrijke lessen

1. Neem niet alles aan omdat het gratis is
Ik weet nog zo goed dat ik voor het eerst werd benaderd door een bedrijf voor een samenwerking. Ik sprong een gat in de lucht! Nog steeds word ik dolenthousiast van zulke mailtjes, het blijft toch wel heel bijzonder… Wel ben ik nu veel kritischer op de spullen die ik aanneem. Een heel artikel schrijven over bijvoorbeeld één telefoonhoesje doe ik niet meer, hoewel dat ‘vroeger’ helemaal niet zo gek was. Iedere blogger deed het! Inmiddels pak ik het bloggen een stuk serieuzer aan, ik heb onder andere een nieuwe lay-out gekocht en ik schrijf alleen artikelen waar ik 100% achtersta.

2. Weet wat je blog waard is!
Dit is zó belangrijk. Een blog is geen gratis reclamebord voor bedrijven, hoewel sommige bedrijven het jammer genoeg wel zo lijken te zien… Er bestaat een speciale formule waarmee je uit kunt rekenen hoeveel je voor een betaald artikel kunt vragen, Google er maar eens op! Ik zit zelf altijd iets onder deze prijs, omdat ik het bloggen gewoon enorm leuk vind en omdat iedere euro, bij wijze van spreken, mooi meegenomen is. Toch heb ik met name de laatste jaren wel geleerd dat je meer mag vragen, hoe moeilijk en ‘eng’ dat soms ook is. Er zijn helaas nog steeds bedrijven die alleen met je willen samenwerken als je niet vermeldt dat je een product of geldbedrag (vaak maar een paar tientjes) hebt gekregen voor een artikel. Dit kan en mag gewoon niet!!! Ik zou zo graag willen dat bloggers dit niet meer doen, je blog is zoveel meer waard!

3. Bloggen is een serieuze business 
Hoewel sommige mensen denken dat ik af en toe wat artikeltjes schrijf en voor de rest aan het Netflixen ben of zo (ik heb niet eens Netflix, omdat ik er GEEN TIJD voor heb), weet ik wel beter. Ik ben eigenlijk altijd met mijn blog bezig, zeker nu ik vijf artikelen per week publiceer. Ik vind het soms ook wel lastig om afspraken te verzetten omdat ik nog een artikel ‘moet’ schrijven, maar dit gebeurt weleens. Of het nou een gesponsord artikel met een deadline is of een ‘My Life Besides Blogging’, of het 06.00 ‘s ochtends is of midden in de nacht, het moet gewoon af! Gelukkig gaat het plannen mij wel veel beter af dan jaren geleden ;-). Maar goed, wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat bloggen niet zo simpel is als dat het voor de buitenwereld lijkt. Het lijkt mij dan ook erg heftig om fulltime te bloggen, ik heb daar echt respect voor!

4. Deel niet te veel privé-zaken
Natuurlijk is dit best voor de hand liggend, maar na 5 jaar bloggen voelt dit veilige plekje op het internet echt als mijn thuis en als een soort dagboekje. Ik moet mezelf af en toe op het hart drukken dat niet alleen mijn lieve mede-bloggers en lezeressen (jullie! <3) mijn artikelen kunnen lezen, maar de ‘grote boze buitenwereld’ ook. Toekomstige werkgevers, mensen die je niet aardig vind, stage-adresjes en noem het allemaal maar op. Ik deel bijvoorbeeld geen foto’s van mijn directe woon- en werkomgeving of die van mijn dierbaren. Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit en het bloggen daardoor even niet lukt is bijvoorbeeld wel iets wat jullie horen te weten (vind ik), maar je wilt ook weer niet dat buitenstaanders denken dat je een aansteller bent. Ik vind het nog steeds wel lastig om hier een goede balans in te vinden…

5. De blogwereld is ten opzichte van 5 jaar geleden enorm veranderd
‘Vroegâh’ kreeg je zelfs op een artikel over één nagellakje of een eenvoudig telefoonhoesje enorm veel reacties, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. De lat ligt hoog, heel hoog! Je foto’s moeten perfect zijn, je artikelen super interessant én je SEO moet 100% geoptimaliseerd zijn. Ook wordt de blogwereld overschaduwd door YouTubers en heuse Instabloggers, iets wat 5 jaar geleden totaal niet aan de orde was. YouTube was iets wat je naast het bloggen deed en op Instagram postte je alleen maar foto’s die refereerden naar je blogposts. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat de blogwereld zo veranderd is, omdat veel van mijn favoriete bloggers inmiddels zijn gestopt (of alleen nog YouTube en/of Instagram doen). De lat was voor hen te hoog, zeker in combinatie met een fulltime baan of studie is het erg pittig om vol te houden!

Ja, bloggen is hard werken! Toch ben ik er van overtuigd dat hard werken loont, zolang je er maar plezier in hebt! Dat is het belangrijkste. Ik zou mijn blog voor geen goud willen missen, ook al is de blogwereld zo erg veranderd. Hoewel het niet voor iedereen weggelegd is, bieden kanalen als YouTube en Instagram ook weer veel nieuwe mogelijkheden! Toch blijf ik erbij dat ik bloggen leuker vind dan Instagram en hoop ik jullie mijn blog nog heel lang met veel plezier lezen :-).

Welke belangrijke les(sen) heb jij geleerd van het bloggen?

21 Reacties

 1. 15 februari 2018 / 07:13

  Interessant en mooi artikel! Punt 1, 2, 3 en 4 zijn ook echt dingen die ik heb geleerd. Ik weet nog dat ik mijn allereerste samenwerkingsartikel over een powerbank schreef. Ik kreeg een powerbank van 2,50 euro cadeau en heb úren in dat artikel gestoken. Nu zou ik dat echt nooit meer doen en neem ik alleen dingen aan waar ik achter sta en waar ik echt enthousiast van word. Net als jij doe ik het bloggen niet voor het geld en mede daarom denk ik bij elke samenwerking goed na of het wel past en of ik er achter sta. Privacy blijf ik verder wel een lastig ding vinden, maar naarmate ik langer blog, kan ik daar wel steeds meer een balans in vinden 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Vaker Vrolijkheid #17: navigatie-apps, heldendaden & lege snelwegenMy Profile

 2. 15 februari 2018 / 08:10

  Mooi artikel! Ik neem ook niet zomaar een samenwerking aan, al krijg ik er ook niet veel, dus dat scheelt :). Ik vind het plezier in het bloggen het allerbelangrijkste al voel ik wel dat de lat veel hoger ligt dan toen ik begon. Mooie uitdagingen 🙂
  Darina onlangs geplaatst…Parijs, de stad van de liefdeMy Profile

 3. 15 februari 2018 / 08:54

  Wat een super leuk artikel! Ik volg je blog al jaren met heel erg veel plezier.
  Ik blog ook al denk ik ongeveer rond de vier jaar en er is inderdaad zoveel veranderd dan toen, en oh wat sprong ik inderdaad een gat in de lucht toen ik een samenwerking had. 🙂
  Leuk artikel!
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Review | Catrice Ultimate Matte lipstick 020.My Profile

 4. 15 februari 2018 / 10:22

  Mooie lessen 🙂 En zo waar. Vind het overigens ook belachelijk dat bedrijven een samenwerking geheim willen houden. Daar zeg ik ook pertinent nee tegen. Ook tegen bedrijven die do-follow links willen…als we dat met zijn allen blijven doen komen we nooit vooruit! Wat ik vooral heb geleerd (blog nog niet eens jaar, maar vooruit), is dat bloggen veel werk is. Het is niet gemakkelijk er voor geen simpele manier om even geld te verdienen.
  Johanne onlangs geplaatst…Heb je een slechte dag? Deze 15 tips maken ‘m ietsjepietsje beterMy Profile

 5. 15 februari 2018 / 11:05

  Heel goed geschreven! Vroeger onderschatte ik de waarde van m’n blog weleens, maar dat is nu niet meer het geval. Er zijn jammer genoeg zo veel bedrijven die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Als ik dan terugmail dat ik links in samenwerkingen altijd nofollow maak en dat een review met meerdere links een advertorial wordt en ik dus naast het te reviewen product een aanvullend geldbedrag wil, dan hoor ik vaak niets meer… Gelukkig zijn er wél nog bedrijven die weten hoeveel een blog waard is. 🙂
  Jessica J. onlangs geplaatst…Vijf valentijnsclichés waaraan ik me schuldig maakMy Profile

 6. 15 februari 2018 / 13:20

  Wat mooi geschreven :)) Ik onthoud alles zeker!

 7. 15 februari 2018 / 15:07

  Leuk om te lezen! Inderdaad is het blogwereldje een hoop veranderd in 5 jaar tijd. Zo merk ik het zelf ook heel goed. Twee jaar geleden kreeg ik gemiddeld op een artikel 40 reacties en dat zijn er nu nog 10. Haha, bizar! Ik heb er ook nog steeds veel plezier en ik hoop dat mensen nog steeds blogs blijven lezen!
  Marloes onlangs geplaatst…Witte tanden met Charcoco Natural Teeth WhitenerMy Profile

 8. 15 februari 2018 / 15:13

  Ik kan me in alle punten terugvinden. En dat van Instagram klopt helemaal! Schrijven aan mijn blog is voor mij ontspannend, maar Instagram zie ik soms meer als een ‘opdracht’. Daarom heb ik ook besloten mezelf niet te verplichten om op Instagram te posten alleen maar om iets te posten. Nu deel ik alleen iets als ik inspiratie heb of als ik er zin in heb. Professioneel Instagrammer zijn zou niks voor mij zijn denk ik! 😀

 9. 15 februari 2018 / 16:58

  Mooie lessen! Ik blog nu zo’n vier maanden en ik vind het fijn om zulke posts te lezen van ervaren bloggers. Hier leer ik veel van 🙂 Vanaf het begin heb ik wel bepaald dat ik niet te veel privédingen wil delen op mijn blog. Tuurlijk, ik schrijf ook persoonlijke posts, maar sommige dingen hou ik liever voor mezelf dan dat ik ze met mijn lezers deel.

  Lieefs!
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Mijn gelezen boeken half januari/februariMy Profile

 10. 15 februari 2018 / 19:05

  Heel mooi artikel en ik ben het er ook helemaal met je mee eens! Maar wat me helemaal opvalt is dat het bloggen zó ontzettend erg is veranderd. Zo jammer. Vroeger kreeg je veel meer reacties (niet dat het daarom draait), maar het is toch leuk als iemand een berichtje achterlaat. En daarnaast zijn er tegenwoordig ook zoveel bloggers gestopt en verder gegaan met youtube etc., echt heel jammer!

 11. 15 februari 2018 / 21:41

  Ik blog nog niet zo heel lang, maar deels zijn dit voor mij wel herkenbare punten aangezien ik zes jaar geleden ook twee jaar geblogd heb. Ik ben het dan ook helemaal met je eens wat betreft het veranderende wereldje van bloggers. Vroeger was een blog met een mooie layout bijvoorbeeld al snel speciaal. Er waren maar weinig mensen die wisten hoe ze zo’n ding moesten bouwen en als je ook maar een beetje handig was met photoshop werd je als het ware de hemel in geprezen. Vandaag de dag is er zoveel mogelijk. Er zijn allerhande apps en websites waar je gratis ( of betaald ) materiaal vandaan kunt toveren. Zo kunnen zelfs mensen die maar een blauwe maandag bloggen een prachtige website online hebben staan zonder inhoud. Een beetje jammer, maar aan de andere kant deste meer reden om bloggers die al jaren van hun hobby hun werk maken te koesteren 🙂
  Demi onlangs geplaatst…Hotspots in Eindhoven: 4 must visits op Strijp-SMy Profile

 12. 16 februari 2018 / 18:31

  Wat een interessant artikel. Het lijkt me echt super lastig om iedere keer weer een origineel artikel te verzinnen. Zelf vind ik het het leukst om persoonlijke artikelen te lezen omdat elke blogger tegenwoordig een review schrijft over dezelfde producten.
  Lieke van Veen onlangs geplaatst…Wat heb ik gekregen voor echte post is cool 4.0 ?My Profile

 13. 18 februari 2018 / 15:14

  Echt fijn om te lezen hoe je het benoemt hoe het blog-wereldje veranderd is. Het is inderdaad zeker als nieuwe blogger heel moeilijk om veel reacties te krijgen; als je maar 1 keer niet leuk genoeg artikelen schrijft komen mensen niet meer terug; die druk voel ik wel ofzo. En toch kan ik er echt van genieten om zoals ik nu aan het doen ben lekker blogjes te lezen, en of ik wel of niet reageer is net of ik ook echt iets weet om te reageren.

  Nogmaals gefeliciteerd Anna <3
  Rosita Elise onlangs geplaatst…TAG | Get to know me tag (leer mij kennen!)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge