5 belangrijke lessen die ik heb geleerd van 5 jaar bloggen #2

Hoi allemaal! In februari, toen mijn blog 5 jaar bestond, schreef ik een artikel over 5 belangrijke lessen die ik heb geleerd van 5 jaar bloggen. Inmiddels mag ik daar dus 5,5 jaar van maken, de tijd vliegt! Het leek me leuk om een vervolg te maken op dit artikel, aangezien ik nog lang niet uitgepraat ben :-). Hoewel ik al enige tijd blog, leer ik nog steeds heel veel bij! Vandaag deel ik weer 5 belangrijke lessen die ik heb geleerd van het bloggen, lees je mee?

belangrijke lessen

1. Een blog combineren met school of werk is zeker een uitdaging
Toen ik klaar was met mijn opleiding heb ik me een tijdje wat meer op mijn blog kunnen focussen. Er kwamen toen vijf artikelen per week online, nu drie. Hoewel ik het te gek zou vinden als ik zeven dagen per week een artikel zou kunnen publiceren is dat voor mij helaas niet haalbaar. Ik steek veel tijd in mijn Instagram-account en natuurlijk mijn webshop en (grafisch) ontwerpbureau, daarnaast werk ik voor Zalando en zou ik het ook leuk vinden om er nog een baantje (buiten de deur) bij te hebben voor een aantal uren per week. Een blog combineren met school of werk is echt niet gemakkelijk en het kost veel doorzettingsvermogen en discipline. Een goede planning is daarbij super belangrijk!

2. Van bloggen kun je heel veel leren
Ik ben begonnen met mijn blog omdat ik juist de combinatie van beeld en tekst heel erg leuk vond. Dat heb ik eigenlijk heel erg gemist tijdens mijn opleidingen. Het VWO was natuurlijk vooral gericht op tekst en mijn vervolgopleiding juist heel erg op het visuele. Mijn blog is altijd het plekje op het web geweest waar ik mijn liefde voor fotografie en schrijven kon combineren. En wat heb ik me op deze twee gebieden ver ontwikkeld, als ik het vergelijk met mijn allereerste blogposts! Daarnaast heb ik ook heel veel geleerd over sociale media en het hebben van zakelijk contact met bedrijven waar ik mee samenwerk. Ook leef ik me voor mijn blog graag uit met Photoshop en ontwerp ik ook zelf mijn visitekaartjes en allerlei onderdelen voor mijn website. En vergeet vooral  de kennis van WordPress niet, dat is altijd handig om te hebben!

3. Inspiratie komt je niet aanwaaien
Tenminste, soms wel, maar je hebt aardig wat fantasie nodig om telkens een interessant artikel te kunnen schrijven. Er zijn ook periodes waarin ik niet zoveel inspiratie heb, dus vind ik het fijn om, wanneer ik wel inspiratie heb, leuke ideeën op te schrijven in een notitieboekje of op te slaan in mijn concepten. Daarnaast gaat het schrijven zelf ook niet altijd van een leien dakje. Zo kan ik makkelijk een (beauty) review of een outfit inspiratie artikel vullen met 1000 woorden, maar vind ik het een stuk moeilijker om artikelen te schrijven waarin je minder ondersteuning hebt qua beeld (zoals dit artikel). Wel vind ik het enorm leuk om mezelf uit te dagen op dit gebied en lijkt het me ook tof om meer te kunnen doen met schrijven, buiten mijn blog om.

4. Als blogger heb je veel doorzettingsvermogen nodig
Toen ik in 2013 begon met bloggen schoten de nieuwe blogs als paddestoelen uit de grond. Het leek wel alsof iedereen een blog had! Ik volgde toen ook heel erg veel blogs, iedere ochtend was ik wel een paar uur(!) zoet met het lezen van alle artikelen. Eigenlijk een beetje hetzelfde als wat je nu hebt op Instagram – iedere dag een overload aan nieuwe foto’s. Helaas is er uit die periode maar een aantal blogs die nu nog bestaan! Veel bloggers zijn gestopt, doorgegaan onder een andere naam of verplaatsten zich naar Instagram en YouTube. Stiekem vind ik dat best wel jammer, omdat ik die blogs met veel plezier las. Ergens maakt het me ook een beetje verdrietig dat zoiets groots als bloggen zo snel kan veranderen. Een paar jaar geleden was bloggen natuurlijk nog relatief nieuw. In ieder geval ben ik heel blij en trots dat mijn blog nog steeds bestaat en dat ik er nog steeds met heel veel plezier aan werk!

5. Als blogger kun je best wel last hebben van vooroordelen
Zo twijfel ik bijvoorbeeld vaak of ik mijn blog wel in mijn sollicitatie wil vermelden, omdat ik niet wil dat een werkgever misschien een verkeerd beeld van me gaat vormen. Of nou ja, een verkeerd beeld is het natuurlijk niet echt, want ik ben mezelf op mijn eigen blog en ik ben 100% eerlijk, maar ik ben zoveel meer dan mijn blog. Ik heb veel meer interesses dan alleen make-up en mode, alleen zul je dat misschien niet zo snel terugzien op mijn blog (en Instagram-pagina). Mijn blog is juist dat plekje waar ik dit soort interesses wél kan delen, omdat een groot deel van mijn lezeressen dezelfde interesses heeft en dat maakt bloggen zo leuk en waardevol! <3

Heb jij ook een blog? Welke belangrijke lessen heb jij geleerd van het bloggen?

7 Reacties

 1. 17 oktober 2018 / 07:24

  Wat een mooi lijstje met lessen! Ik kan me zeker wel vinden in elk van de vijf lessen. Het is soms een uitdaging om naast mijn werk mijn blog en Instagram bij te houden, maar gelukkig is het wel een leuke uitdaging 🙂 Ik vind het trouwens ook jammer dat er – in de twee jaar dat ik nu blog – ook al veel blogs zijn gestopt of in ieder geval op een heel laag pitje staan. Hoewel ik Instagram volgen ook leuk vind, lees ik toch nog steeds het liefst blogs. Wat betreft je laatste punt, in het begin vond ik het soms ook wel een ding of ik mijn blog bij sollicitaties moest noemen. Inmiddels doe ik dat eigenlijk standaard. Ik werk op de universiteit, een plek waar waarschijnlijk niet veel mensen hun dagen slijten met het lezen van shoplogs, bekijken van outfitfoto’s en überhaupt het lezen van blogs (mijn leidinggevende is een mannelijke hoogleraar met pensioenleeftijd ;)). Ondanks dat was mijn blog wel een extra reden voor mijn leidinggevende om me aan te nemen, omdat mijn blog hem een goed beeld gaf van mijn persoonlijkheid en voor hem liet zien dat ik ervaring heb met schrijven en visuele aspecten. Dus ik zou zeggen: probeer het gewoon eens 🙂 Je weet maar nooit wat het je oplevert!
  Romy onlangs geplaatst…Mijn tip voor als je het moeilijk hebt? Lichtpuntjes!My Profile

 2. 17 oktober 2018 / 08:02

  Ik denk dat het best een toevoeging kan zijn om je blog op je cv te zetten bijvoorbeeld, ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat je gaat doen. Vroeger was het inderdaad altijd in de ochtend alle blogs afgaan, deed ik ook. In 2013 ben ik begonnen met mijn huidige blog en daarvoor blogde ik ook wel, maar dan steeds onder andere namen. Was ik een domein zat, dan kocht ik een nieuwe, haha.
  Mariska onlangs geplaatst…Catrice Astrology limited editionMy Profile

 3. 17 oktober 2018 / 14:13

  Wat een mooi lijstje heb je gemaakt! Ik herken vooral punt 4 heel erg. Ik ben ondertussen al iets van drie keer geswitcht van blog, hihi. Ik vind het trouwens ook heel jammer dat er niet veel bloggers meer zijn, het bloggen lijkt zelfs wel een beetje uitgestorven!

 4. 17 oktober 2018 / 14:36

  Goed geschreven artikel en ook zo herkenbaar! Vooral de vooroordelen. Toen ik een keer ergens ging solliciteren kreeg ik meteen de vraag of ik ook over mijn werk zou gaan bloggen. Sommige denken dat je alles op het internet gooit als je blogger bent. Inderdaad ook heel jammer dat er veel minder bloggers zijn, merk ook aan mijn eigen statistieken dat bloggen niet meer zo populair is als voorheen.

 5. 17 oktober 2018 / 16:11

  Wat een mooie lessen heb je beschreven. Ik kan me in alle vijf de lessen goed vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat voordat ik begon ik het bloggen ook wel onderschat had. Ik dacht dat doe ik wel even naar mijn werk en school. Maar het is toch pittiger dan je denkt, zeker wanneer school steeds meer tijd gaat vragen en je altijd maar van alles moet doen.
  Nicole onlangs geplaatst…Get That Glow On: My Highlighter Collection!My Profile

 6. 17 oktober 2018 / 23:06

  Je krijgt heel wat shit over je heen maar het is inderdaad zo leuk! en ik heb mezelf ook echt enorm verbeterd op social media, persoon en schrijfvaardigheid. Dus wij bloggers mogen best wel trots op onszelf zijn right?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge